O tym, że migrenę może wywoływać czekolada czy sery pleśniowe, wiemy już od dawna. Brazylijscy naukowcy przekonują jednak, że może ją powodować także… arbuz. To zaskakujące ustalenia, bo w powszechnej świadomości zielona kula z soczystym czerwonym wnętrzem kojarzy się raczej ze zdrowiem, a już na pewno – z orzeźwieniem.

Migrena po zjedzeniu czekolady, serów i… arbuza

Już od dawna wiemy, że pokarmy uznawane są za czynnik wyzwalający migrenę, wciąż jednak nie był znany mechanizm ich działania. Badanie przeprowadzone przez naukowców Federalnego Uniwersytetu Delta do Parnaíba w Brazylii jest pierwszym tego typu, które podaje możliwe wyjaśnienie przyczyny tego zjawiska.

– Przed tym badaniem istniało jedynie przekonanie, że arbuz wywołuje bóle głowy u pacjentów z migreną. W praktyce klinicznej neurolodzy wiedzieli już, że arbuz wywołuje bóle głowy, ale nie wiedzieli dlaczego – mówi pierwszy autor badania, neurolog, prof. Raimundo Silva-Néto z brazylijskiego uniwersytetu.

Naukowcy uważają, że przyczyną bólów głowy u niektórych osób mogą być azotyny znajdujące się w arbuzie.

Dextin
Dextin tabletki

Dextin jest lekiem przeciwbólowym z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Jest stosowany do krótkotrwałego, objawowego leczenia ostrego bólu o nasileniu łagodnym do umiarkowanego, np. ostrego bólu mięśni lub stawów, bolesnego miesiączkowania, bólu zębów. Lek Dextin jest przeznaczony do stosowania u osób dorosłych. Roztwór do ustny, można przyjąć bezpośrednio z saszetki lub po wymieszaniu zawartości saszetki w szklance wody

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO: Dextin, 25 mg, tabletki powlekane. SUBSTANCJA CZYNNA: Każda tabletka zawiera: 25 mg deksketoprofenu w postaci deksketoprofenu z trometamolem. POSTAĆ FARMACEUTYCZNA: Tabletki powlekane. Białe, obustronnie wypukłe o cylindrycznym kształcie z wytłoczeniem DT2 na jednej stronie. Tabletki można dzielić na równe dawki. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: Krótkotrwałe leczenie objawowe bólu o nasileniu łagodnym do umiarkowanego, np. bólu w układzie mięśniowym i kostno-stawowym, bolesnego miesiączkowania, bólu zębów.1 PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU: Solinea sp. z o.o.; Elizówka, ul. Szafranowa 6, 21-003 Ciecierzyn; Tel. 81 463 48 82; Faks 81 463 48 86; e-mail info@solinea.pl. 1Zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego Dextin, 25 mg, tabletki powlekane.
reklama

Nie tylko arbuzy. Co powoduje migreny?

Eksperci twierdzą, że inne produkty spożywcze zawierające azotyny, w tym wędliny, parówki, mięsa peklowane i wiele innych, również wiążą się z występowaniem migreny.

– Azotyny to związki, które mogą wywołać migrenę, zakłócając przepływ krwi i rozszerzając naczynia krwionośne w mózgu – wyjaśniają eksperci.

–  W innym badaniu wykazano, że ok. 40 proc. spośród niemal 4 tys. pacjentów z historią migreny skarżyło się na ból głowy występujący przeciętnie 90 minut po spożyciu jednego z dziewięciu produktów roślinnych, a mianowicie: papai, aceroli, ogórka, banana, winogron, ananasa, pomarańczy, marakui i arbuza. I to właśnie arbuz odpowiadał za ponad 70 proc. wszystkich przypadków bólu głowy pojawiającego się po posiłku – wyjaśnia dr hab. Piotr Rzymski w artykule opublikowanym w Biuletynie Wielkopolskiej Izby Lekarskiej.

Arbuz wywołuje migrenę?! Zaskakujące wyniki badań! Ból głowy od arbuza

Ból głowy u pacjentów z migreną po zjedzeniu arbuza to nie przypadek. Brazylijscy badacze sprawdzili m.in. czy wspomniane owoce  – w tym arbuz – działają też negatywnie na pacjentów z ciśnieniowym bólem głowy. Nie działały. To właśnie u „migrenowców” zjedzenie arbuza miało bolesne konsekwencje.

Zdaniem specjalistów znaczenie może mieć stopień dojrzałości owocu – zbyt kwaśny arbuz może zadziałać jak wyzwalacz migrenowego bólu głowy. Zbyt dojrzały także niestety może wywołać migrenę – ze względu na duże ilości tyraminy.

Jedynym wyjściem z sytuacji jest więc jedzenie dojrzałego, ale nie przejrzałego arbuza.


Solamid

Uzupełnia codzienną dietę w palmitoiloetanoloamid (PEA) oraz witaminy z grupy B (B1, B6, B12).

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Co wywołuje migrenę? Nie tylko dieta jest problemem

Nie tylko to, co jemy, ma wpływ na ataki migreny. Ważny jest też nasz tryb życia: ilość snu, stres, regularność posiłków, palenie papierosów. Przy okazji polecamy artykuły naszych ekspertów na Zdrowych Rozwiązaniach, które pomogą w rzuceniu palenia.

Wśród elementów diety, które mogą powodować migreny, wymienia się m.in.: czekoladę, sery dojrzewające i pleśniowe czy czerwone wino (oraz ogólnie nadmiar alkoholu). Poszczególne czynniki ryzyka mogą mieć jednak indywidualne znaczenie w przypadku każdego chorego z migreną – dlatego tak ważne są obserwacje reakcji organizmu i współpraca na linii pacjent-lekarz.


Źródła:

  • Monika Grzegorowska, Uwaga na arbuza. Może wywołać migrenę | źródło: Serwis Zdrowie PAP – www.zdrowie.pap.pl
  • Piotr Rzymski, Niewinny arbuz przyczyną migreny? Biuletyn Wielkopolskiej Izby Lekarskiej 7-8 (354-355). https://wil.org.pl/wp-content/uploads/wil-07-08-2024-Internet.pdf
  • Silva-Néto, R. P., de Almeida Soares, A., Augusto Carvalho de Vasconcelos, C., & da Silva Lopes, L. (2021). Watermelon and others plant foods that trigger headache in migraine patients. Postgraduate Medicine, 133(7), 760–764. https://doi.org/10.1080/00325481.2021.1922211
  • Katarzyna Wolnicka, Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia | Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej; Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/migrena-a-dieta-i-inne-czynniki-stylu-zycia/