Aronia jest krzewem należącym do rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoazjatyckiego, jednak przez wzgląd na mało wymagającą uprawę i odporność na trudne warunki klimatyczne, obecnie można spotkać ją w wielu częściach świata, zwłaszcza w klimacie umiarkowanym. Polska jest jednym z największych na świecie producentów aronii.

Właściwości aronii

Owoce aronii to doskonały przykład tak zwanej superżywności (superfoods). Tym określeniem nazywa się produkty, które mogą poszczycić się wyjątkową gęstością odżywczą oraz zawartością cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Aronia to nieocenione bogactwo mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i antyoksydantów spowalniających procesy starzenia.


Immucol 3

Naturalne składniki (w tym m.in. aronia) wspomagające pracę układu odpornościowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Owoce aronii stanowią prawdziwą skarbnicę witamin. Dostarczą nam między innymi mnóstwo witaminy C, witaminę B2, B3, B9 (kwas foliowy), a także witaminę E. Znajdziemy w nich także sporo składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod oraz bor. Jednak to, co w aronii najcenniejsze, to obecność polifenoli – przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniających procesy starzenia komórek organizmu i chroniących przed rozwojem nowotworów.

W aronii znajdziemy:

  • flawonoidy,
  • kwercetynę,
  • katechiny,
  • antocyjany,
  • leukocyjany.
Aronia

Aronia – kto powinien ją jeść?

Niepowtarzalna kombinacja cennych dla zdrowia witamin i minerałów sprawia, że owoce aronii powinny regularnie gościć w posiłkach każdego z nas. Te owoce będą nieocenione w diecie szczególnie w przypadku:

  • osób z obniżoną odpornością: naturalne substancje zawarte w aronii chronią organizm przed szkodliwym działaniem bakterii, wirusów i grzybów i poprawiają odpowiedź układu immunologicznego. Właśnie dlatego podczas sezonu jesienno-zimowego, żeby ustrzec się przed przeziębieniami, a także, by przyspieszyć regenerację organizmu po przebytej chorobie, warto sięgnąć po produkty zawierające ekstrakt z owoców aronii. Jednym z nich jest Immucol 6.

Immucol 6

Naturalne składniki wspomagające odporność. Siła trzech ekstraktów roślinnych: z czarnego bzu, traganka i aronii oraz witaminy C.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

  • diabetyków i osób z insulinoopornością: aronia wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Regularne spożywanie tych owoców pozwala zmniejszyć uczucie głodu i pragnienia, a także obniża wchłanianie cukrów. W badaniach wykazano także, że picie soku aroniowego wpływa na poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c oraz przyczynia się do redukcji hiperglikemii.
  • pacjentów z nadciśnieniem: aronia to nieoceniony sprzymierzeniec w walce z nadciśnieniem. Dzięki zawartości antocyjanów przyczynia się do uszczelnienia naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność. Badania pokazują także, że regularne spożywanie soku z aronii skutecznie pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL (tak zwanego „złego” cholesterolu), a także chroni przed powstawaniem stanów zapalnych naczyń krwionośnych.
  • osób zmagających się z jaskrą oraz zaćmą: zawarte w owocach aronii antocyjany działają doskonale również na naczynia włosowate znajdujące się w siatkówce, a co za tym idzie, ułatwiają przepływ krwi i wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku. Ze względu na te właściwości, stanowią doskonały element profilaktyki jaskry oraz zaćmy. Obecność luteiny sprawia dodatkowo, że dieta bogata w owoce aronii wzmacnia ochronną barierę siatkówki oka i redukuje występowanie uszkodzeń na jej powierzchni.

Jak jeść aronię? Soki i przetwory z aronii

Owoce aronii mają bardzo specyficzny, cierpki smak, co sprawia, że dla niektórych są praktycznie niejadalne „solo”. Doskonale sprawdzą się jako składnik wieloowocowych soków, syropów, dżemów i galaretek. Osoby, które nie mogą przekonać się do kwaśnego smaku owoców tej rośliny, mogą rozważyć sięgnięcie po suplementy wzbogacone w standaryzowane ekstrakty z aronii.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama