Wegetariańskie przyjęcie

Liczba osób, które z różnych przyczyn zdecydowały się na rezygnację z jedzenia mięsa, stale rośnie. Szacuje się, że już jeden na dziesięciu Polaków stosuje dietę wegetariańską. Istnieje zatem spora szansa, że kiedykolwiek przyjdzie Ci ugościć jednego z nich. A może sam szukasz okazji do ograniczenia ilości spożywanego mięsa? Żeby nie napracować się zbyt dużo i nie musieć przygotowywać dwóch oddzielnych zestawów dań, możesz zdecydować się na zorganizowanie wegeprzyjęcia dla wszystkich. Wegetariańska kuchnia oferuje tyle możliwości, że bez trudu przygotujesz coś, co podbije wszystkie podniebienia – także te należące do mięsożerców.

Co podać na wegetariańskim przyjęciu?

Potrawy, które zaserwujesz na wegetariańskim przyjęciu, mogą różnić się w zależności od pory roku, okazji i okoliczności. Poniżej znajdziesz listę propozycji, które – choć bezmięsne – mogą skraść serce nawet największego mięsożercy.

Szarpany jackfruit

Burgery z szarpaną wołowiną to hit internetu, restauracji i miłośników domowego street foodu! Soczyste, aromatyczne, napakowane warzywami, sycące i pożywne. Na szczęście bardzo prosto możesz przygotować je także w roślinnej wersji. Wystarczy, że zamiast wołowiny użyjesz jackfruita, czyli owocu chlebowca. Jego włóknista struktura bardzo przypomina szarpane mięso, a odpowiednio przygotowany będzie tak samo aromatyczny i pełen smaku umami. Na rynku znajdziesz też wiele gotowych zamienników mięsa do burgerów. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ilością spożywania głęboko przetworzonych produktów.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Focaccia

Ta tradycyjna włoska potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia mączne dania. Jej przygotowanie – choć może wydawać się nieco czasochłonne – jest wyjątkowo proste. Potrzebujesz jedynie mąki, drożdży, odrobiny soli, cukru, wody i dobrej jakości oliwy z oliwek. Focaccię możesz udekorować wybranymi przez siebie dodatkami. Najczęściej spotykane to: oliwki, pomidory koktajlowe, cebula i kapary, jednak świetnie sprawdzą się także szparagi, suszone pomidory i rozmaryn. Wyjątkowo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a więc bez obaw możesz przygotować ją wcześniej.

wegetariańskie jedzenie focaccia

Lasagne

Włoska kuchnia nie bez przyczyny stała się jedną z najpopularniejszych na świecie. Typowe dla Italii potrawy zaskakują prostotą, niewielką ilością składników potrzebnych do ich wykonania i zniewalającym smakiem. Lasagne to efektowne, lubiane przez wszystkich i stosunkowo tanie do zrobienia danie. Tradycyjnie przygotowuje się ją z wykorzystaniem mięsa mielonego, jednak wystarczy, że zastąpisz je rozkruszonym wędzonym tofu, które podsmażysz na złoto na oliwie, a potrawa stanie się w pełni wegetariańska!

Tacos z guacamole

Ze słonecznej Italii przenosimy się do gorącego Meksyku. Tacos to popularny street food typowy dla kuchni texmex. To nic innego jak złożona na pół tortilla kukurydziana wypełniona dowolnym farszem. Doskonałym nadzieniem może okazać się guacamole, czyli meksykańska pasta zrobiona z dojrzałego awokado, papryczki chili, pomidorów, czerwonej cebuli i soku z limonki. Szybko, pysznie, roślinnie i bardzo zdrowo!

wegetariańskie tacos

Domowe falafele

Falafel jest potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu. To nieduże, smażone na głębokim oleju, kuleczki z surowej namoczonej przez noc ciecierzycy, z dodatkiem cebuli, czosnku, soku z cytryny, nasion kolendry i kuminu. Możesz podać je z hummusem i pokrojonymi w słupki warzywami lub połączyć z kapustą, startą marchewką i pomidorami i użyć jako nadzienia do pity. Satysfakcja gości gwarantowana!

Dahl z soczewicy

Dahl to wywodząca się z Indii gęsta i pożywna zupa na bazie czerwonej soczewicy, z cebulą, czosnkiem, imbirem i mleczkiem kokosowym. Przygotujesz ją w kilka chwil, a jej niepowtarzalny smak i aromat sprawią, że jeszcze szybciej zniknie z talerzy zaproszonych gości. Możesz podać ją z ryżem basmati lub chlebkami naan. 

Pierogi

Wśród propozycji nie mogło zabraknąć typowo polskiej potrawy. Pierogi uwielbia niemal każdy, a dowolność składników użytych do przygotowania farszu jest ogromna. Oprócz typowych, znanych wszystkim połączeń, takich jak pierogi ruskie, z serem czy z kapustą i grzybami, możesz spróbować także tych nieco mniej oczywistych. Co powiesz na pierogi z dynią i czerwoną soczewicą, z bobem i zielonym tofu lub z brokułami i mozzarellą? A może zdecydujesz się na wersję z owocami i podasz je ze śmietaną i cukrem?


Fibrotin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Uzupełnia niedobór witamin D₁, B₆, B₁₂ oraz kwasu foliowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wegetariańskie gotowanie zostawia ogromne pole do kuchennych eksperymentów i improwizacji. Jeśli wśród zaproszonych przez Ciebie gości znajdzie się osoba, która zrezygnowała z jedzenia mięsa, nie stresuj się! Korzystając z powyższych inspiracji, na pewno stworzysz danie, które docenią nie tylko wegetarianie!