Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wątroba — położenie i funkcje. Gdzie jest wątroba?

Wątroba to nie tylko największy organ jamy brzusznej, ale także ważny gruczoł wydzielania zewnętrznego. Leży w górnej części brzucha, w prawym podżebrzu, tuż pod przeponą. Jest w pełni pokryty otrzewną i ograniczony od tyłu oraz dołu przez żołądek, a także jelita.

Wątroba pełni istotne funkcje ogólnoustrojowo, gdyż jest miejscem, gdzie odbywają się następujące procesy:

  • produkcja i wydzielanie żółci do woreczka żółciowego — żółć jest niezbędna do emulgowania, a tym samym trawienia tłuszczy,
  • detoksykacja — żyła wrotna transportuje krew z jelit, śledziony, żołądka i trzustki do wątroby, gdzie dochodzi do wychwytywana różnorodnych toksyn, metabolizowania leków czy usunięcia bakterii lub innych, obcych cząsteczek,
  • magazynowanie glikogenu — glikogen to zapasowa forma glukozy, powstała podczas glikogenezy i składowana w wątrobie oraz mięśniach,
  • gromadzenie lipidów w postaci trójglicerydów,
  • synteza białek osocza krwi — albuminy i globuliny,
  • tworzenie czynników krzepnięcia krwi — do wytworzenia niektórych czynników niezbędna jest witamina K, dlatego warto dbać o jej podaż w diecie,
  • produkcja heparyny — przeciwdziała nadmiernej koagulacji krwi,
  • metabolizm hemu, pochodzącego z rozpadu krwinek, na barwniki żółciowe — np. bilirubinę,
  • magazyn witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – wit. A, D, E, K.

Co szkodzi wątrobie? Alkohol, leki, dieta

Alkohol to jedna z najbardziej toksycznych substancji dla wątroby. Dozwolona dawka napojów wysokoprocentowych dla kobiet to 4 standardowe porcje, a dla mężczyzn 6. 1 porcja alkoholu oznacza 10 g 100% alkoholu. Taka ilość etanolu jest zawarta w około:

  • 250 ml piwa o 5% zawartości alkoholu,
  • 100 ml wina o 12% zawartości alkoholu,
  • 30 ml wódki o 40% zawartości alkoholu.

Alkohol jest wysoce szkodliwy dla całego organizmu, a szczególnie jego metabolit aldehydowy. Prowadzi do powstania szkodliwego stresu oksydacyjnego w wyniku wytwarzania wolnych rodników tlenowych. Reaktywne formy tlenu bezpośrednio uszkadzają błony komórkowe hepatocytów. Wówczas może dojść do stłuszczenia, włóknienia, zapalenia, a nawet marskości wątroby.

Większość leków jest metabolizowana w wątrobie przy pomocy specyficznych enzymów. Niektóre z nich wykazują działanie hepatotoksyczne, szczególnie po przekroczeniu dozwolonej dawki. W Europie najczęściej dochodzi do zatrucia paracetamolem — popularnym lekiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym, sprzedawanym bez recepty. Toksyczne działanie paracetamolu na wątrobę zwykle następuje w wyniku nieudanych prób samobójczych, kiedy poszkodowany przyjmuje dawki większe niż 7500 mg (najczęściej powyżej 15000 mg). Standardowa tabletka leku mieści około 500 mg substancji czynnej1.

Inne leki wykazujące szkodliwy wpływ na wątrobę to:

  • antybiotyki — amoksycylina z kwasem klawulanowym, erytromycyna,
  • przeciwpadaczkowe — karbamazepina,
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne — ibuprofen, diklofenak,
  • obniżające cholesterol — atorwastatyna,
  • doustna antykoncepcja hormonalna.
Ból wątroby? To może być ważny sygnał! Jak rozpoznać zapalenie albo marskość wątroby?

Co więcej, dieta bogata w tłuste, wysokoprzetworzone produkty również sprzyja uszkodzeniom hepatocytów i prowadzi do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Choroba występuje u osób niespożywających alkoholu, które są najczęściej otyłe lub cierpią na zespół metaboliczny. Zatem warto ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych i unikać smażenia posiłków na rzecz pieczenia, duszenia lub przygotowywania na parze.

Omawiając przyczyny uszkodzenia wątroby, należy wspomnieć o wirusowym zapaleniu wątroby (WZW) typu A, B, C, D, G i E. WZW typu B i C przenosi się poprzez kontakt z krwią lub niezabezpieczone kontakty seksualne (wyłącznie typ B). Pozostałe wirusy są transportowane na drodze pokarmowej, np. poprzez nieumyte ręce czy spożycie skażonej wody, pokarmu. Największe zagrożenie stanowią typy B i C, gdyż na początkowym etapie infekcji nie dają żadnych objawów, po cichu wyniszczając wątrobę. Oba rodzaje WZW stanowią przyczynę marskości wątroby, która następnie może przejść w raka wątrobowokomórkowego2.


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Substancje przyjazne wątrobie 

Dbanie o wątrobę to codzienne podejmowanie słusznych wyborów żywieniowych i nie tylko. By poprawić kondycję wątroby, należy:

  • ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu,
  • skonsultować z lekarzem decyzję o przyjmowaniu leków dostępnych bez recepty, pamiętając, by nigdy nie przekraczać dozwolonej dawki i stosować wyłącznie w razie potrzeby,
  • wprowadzić do diety zielone warzywa liściaste, które dzięki wysokiej zawartości chlorofilu redukują ryzyko NAFLD – niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby3,
  • często myć ręce, szczególnie przed posiłkami, by ograniczyć ryzyko zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby,
  • utrzymać prawidłową masę ciała, gdyż nadwaga i otyłość sprzyjają stłuszczeniu wątroby.

Cholina

Cholina jest związkiem niezwykle ważnym do utrzymania ogólnej równowagi w ustroju. Jej metabolit (fosfatydylocholina) stanowi około 50% składu błon komórkowych, a także buduje fosfolipidy zawarte w lipoproteinach (cząsteczkach transportujących cholesterol) i żółci. Co więcej, jest niezbędna do tworzenia acetylocholiny — ważnego neuroprzekaźnika. 


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Kolejny produkt przemiany choliny, czyli betaina, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu kłębuszków nerkowych4.

Naukowcy podejrzewają, że niedobór opisywanego związku silnie predysponuje do rozwoju NAFLD. Okazuje się, że przy niskim poziomie choliny dochodzi do zaburzeń w zakresie syntezy lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL), które są główną frakcją transportującą trójglicerydy z wątroby do tkanki tłuszczowej. Fosfatydylocholina jest niezbędnym składnikiem otoczki lipoprotein VLDL, a gdy poziom choliny jest zbyt niski, zmniejsza się również jej dostępność. W efekcie lipidy zostają zatrzymanie w wątrobie, gdzie akumulując się, prowadzą do stłuszczenia narządu5.

Ostropest plamisty

Związek aktywny ostropestu plamistego to sylimaryna wykorzystywana nawet do produkcji leków wspomagających funkcje i pracę wątroby. Ułatwia powrót do zdrowia po zatruciu alkoholem lub paracetamolem, a także chroni organ przed jego szkodliwym działaniem6

Kurkuma

Kurkumina zawarta w kurkumie prowadzi do normalizacji poziomu enzymów wątrobowych u pacjentów z chorobami opisywanego narządu7. Dodatkowo wykazuje działanie:

  • zmniejszające zwłóknienie wątroby8,
  • łagodzące rozwój marskości wątrobowej9.

Zielona herbata

Zielona herbata jest bogata w polifenole, które posiadają udowodnione właściwości hepatoprotekcyjne, szczególnie przed pestycydami, pleśnią i arsenem10

Kwasy tłuszczowe omega-3

Wysoka podaż kwasów omega-3 w diecie korzystnie wpływa na łagodzenie objawów u pacjentów z NAFLD. Kwasy tłuszczowe zapobiegają akumulacji lipidów wątrobie oraz normalizują poziomy enzymów wątrobowych11.

Zdrowe Rozwiązania
pełne kwasów omega
reklama

Buraki

Buraki to tanie i łatwo dostępne warzywo o właściwościach hepatoprotekcyjnych. Naukowcy zaobserwowali, że sok z buraka chroni przed toksycznym wpływem ołowiu, a także zapobiega stanom zapalnym wątroby oraz zmniejsza stres oksydacyjny12. Dodatkowo wspiera narząd w metabolizowaniu alkoholu13.


Źródła:

  1. Acetaminophen | NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. Viral hepatitis and liver cancer | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  3. Does a high intake of green leafy vegetables protect from NAFLD? Evidence from a large population study | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  4. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  5. Phosphatidylcholine biosynthesis and lipoprotein metabolism | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  6. Silymarin protects against paracetamol-induced lipid peroxidation and liver damage | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  7. Efficacy of curcumin/turmeric on liver enzymes in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review of randomized controlled trials | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  8. The effects of curcumin supplementation on liver enzymes, lipid profile, glucose homeostasis, and hepatic steatosis and fibrosis in patients with non-alcoholic fatty liver disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  9. Effect of curcumin supplementation on disease severity in patients with liver cirrhosis: A randomized controlled trial | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32017253/ 
  10. Prevention of dual promoting effects of pentachlorophenol, an environmental pollutant, on diethylnitrosamine-induced hepato- and cholangiocarcinogenesis in mice by green tea infusion | PubMed  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  11. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation and non-alcoholic fatty liver disease: A meta-analysis of randomized controlled trials | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  12. The synergistic hepatoprotective potential of Beta vulgaris juice and 2,3- dimercaptosuccinic acid in lead-intoxicated rats via improving the hepatic oxidative and inflammatory stress | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  13. Beet root (Beta vulgaris) protects lipopolysaccharide and alcohol-induced liver damage in rat | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/