Bromelaina: co to takiego? Wyjaśniamy!

Wbrew pozorom pod nazwą „bromelaina” lub „bromelina” nie kryje się jedna substancja, a mieszanina enzymów ekstrahowanych za pomocą wody z ananasa. W skład takiego ekstraktu wchodzą różne enzymy: fosfatazy, peroksydazy, celulazy czy glukozydazy. Jednak głównymi składnikami są enzymy proteolityczne, które wykazują zdolność do degradacji struktury białek.

Jak powstaje ekstrakt będący mieszaniną różnych enzymów? Żeby go wyprodukować, trzeba najpierw pozyskać sok z ananasa. W tym celu wykorzystuje się różne części rośliny: skórkę, pędy, liście lub owoce. Następnie sok z ananasa poddawany jest procesowi ultrafiltracji i wirowania. Tak powstaje bromelaina, która ma postać białawego, dobrze rozpuszczalnego w wodzie proszku.


Solescin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zawiera: ekstrakt z ruszczyka kolczastego, ekstrakt z nasion kasztanowca, bromelainę, wit. C (kwas L-askorbinowy) i rut...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Pomysł na pozyskiwanie ekstraktu bogatego w cenne enzymy nie jest nowy. Tak naprawdę narodził się już wiele lat temu. Tradycyjnie używano go w Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej do leczenia ran i opuchlizn. Z czasem, gdy zauważono, że działanie bromelainy jest wyjątkowe, zdecydowano się na jej ekstrakcję w warunkach laboratoryjnych (miało to miejsce w XIX wieku). Dzięki rozwojowi nauki dziś możemy powiedzieć o wiele więcej na temat właściwości bromelainy.

Bromelaina: działanie i właściwości. Na co pomoże?

Ekstrakt pozyskiwany z ananasa ma właściwości proteolityczne. W skrócie oznacza to, że degraduje strukturę białek – najpierw rozrywa je na polipeptydy, potem na oligopeptydy, peptydy, aż w końcu zostają z nich tylko pojedyncze aminokwasy. Dzięki takiemu mechanizmowi działania bromelaina znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Skupmy się na tym, dlaczego wykorzystywana jest w profilaktyce i wspomaganiu leczenia różnychchorób i dolegliwości.

Bromelaina na układ krwionośny i przeciw zakrzepom

Bromelaina zmniejsza agregację płytek, dzięki czemu minimalizuje ryzyko zatorowości oraz zakrzepicy. Ponadto odgrywa ważną rolę w procesie fibrynolizy, czyli rozkładu zakrzepu krwi.

To tłumaczy, dlaczego suplementy diety w postaci tabletek z bromelainą (np. Solescin) są polecane w celu uzupełnienia diety w składniki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Ich zażywanie może być pomocne m.in. w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia zakrzepowego zapalenia żył.

ananas bromelaina

Bromelaina na zatoki i obrzęk nosa

Bromelaina znajduje zastosowanie również w przypadku problemów z zatokami i obrzękiem błony śluzowej nosa. Wynika to z jej zdolności do łagodzenia stanu zapalnego. Hamuje działanie prostaglandyn prozapalnych, a jednocześnie zwiększa aktywność tych, które pomagają w walce ze stanem zapalnym.

Bromelaina na urazy i kontuzje

Bromelaina z ananasa to składnik, którego powinny poszukać również osoby, które uległy urazom, zmagają się z kontuzją lub chorobą zwyrodnieniową stawów. Istnieją przynajmniej 3 argumenty, które za tym przemawiają.

Po pierwsze to, że mieszanina enzymów pozyskiwanych z ananasa wykazuje działanie przeciwzapalnie. Po drugie łagodzi ból, a po trzecie zmniejsza obrzęki. To wszystko sprawia, że poprawia komfort życia osób cierpiących na choroby przewlekłe i pomaga szybciej stanąć na nogi tym, którzy ulegli urazom lub kontuzjom.


Urazym

Wskazany dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na enzymy proteolityczne, szczególnie w przypadku stanów zapalnych i kontuzji układu ruchu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Bromelaina i papaina: działanie

Bromelaina i papaina to nie to samo. Różni je to, że pozyskiwane są z innych roślin. O pierwszej napisaliśmy już sporo. Co z drugą, czyli papainą? Pozyskuje się ją z innego owocu – papai.

Papaina to enzym, który też ma zdolność do degradacji białek. Jednym słowem wykazuje działanie podobne do bromelainy pochodzącej z ananasa. To tłumaczy dlaczego często występują w duecie. Przykładem jest Urazym, który zawiera zarówno bromelainę, jak i papainę oraz rutozyd. Takie połączenie sprawia, że jest polecany w przypadku kontuzji, stanów zapalnych układu ruchu i tkanek miękkich.

To nie koniec ich możliwości. Wyjątkowe działanie bromelainy i papainy polega również na tym, że usprawniają proces trawienia białek w układzie pokarmowym. Dzięki temu wykorzystuje się je w przypadku zaburzeń trawiennych. Polecane są m.in. w zaburzeniach pracy trzustki, które powodują niedostateczne wydzielanie trypsyny i pepsyny – enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek.

Bromelaina: skutki uboczne

Czy przyjmowanie bromelainy daje skutki uboczne? To zależy od tego, czy przestrzega się zaleceń dotyczących jej dawkowania. Nadmierne ilości mogą prowadzić do wystąpienia biegunek, nudności i wymiotów, a w przypadku kobiet również do zwiększonego krwawienia miesiączkowego.

Mówiąc o skutkach ubocznych bromelainy należy pamiętać o jej zdolności do zapobiegania krzepnięciu krwi. Z tego względu zaleca się szczególną ostrożność w przypadku zażywania leków rozrzedzających krew (należy do nich m.in. heparyna).

Suplementy diety zawierające ten składnik mogą wchodzić w interakcje również z innymi lekami. Zwiększają we krwi stężenie antybiotyków i leków uspokajających. Poinformuj lekarza lub farmaceutę o innych przyjmowanych lekach.


Bromelan

Wspomaga prawidłowe działanie zatok przynosowych. Zawiera bromelainę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Maurer H.R. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use, Cell Mol Life Sci. 2001, 58(9):1234-45.
  • Mohd Arshad Z. i in., Bromelain: an overview of industrial application and purification strategies,Applied Microbiology and Biotechnology, 2014, 98.
  • Zdrojewicz Z., Chorbińska J., Bieżyński B. i in. Właściwości zdrowotne ananasa, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2018, 14(2).