Działanie prozdrowotne borówek
Ze względu na zawartość wielu witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy borówki pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do udowodnionych korzyści należy działanie:
- ochronne na struktury DNA – neutralizacja wolnych rodników, spowolnienie procesów starzenia oraz działanie przeciwnowotworowe,
- przeciwmiażdżycowe – przeciwutleniacze przeciwdziałają nadmiernemu utlenianiu się cholesterolu LDL, przyczyniając się do ochrony układu krwionośnego,
- regulujące ciśnienie krwi – regularne spożywanie borówek pozytywnie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego krwi,
- poprawa zapamiętywania i funkcji poznawczych mózgu – korzystnie wpływają na funkcje obszarów płata czołowego mózgu, spowalniają starzenie się neuronów i proces umysłowego starzenia się,
- przeciwcukrzycowe – antocyjany zawarte w borówkach korzystnie wpływają na metabolizm glukozy i wrażliwość tkanek na insulinę,
- przeciwdziałanie infekcjom dróg moczowych – substancje zawarte w borówkach przeciwdziałają adhezji (łączeniu się) mikrobiotów do cewki moczowej i ścian pęcherza moczowego,
- wspomagające odchudzanie – niska kaloryczność i duża zawartość składników odżywczych pozytywnie wpływa na skuteczność diety redukcyjnej.
Co zrobić z borówek?
Borówki można wykorzystywać w kuchni przez cały rok. W sezonie zimowym, kiedy dostępność do świeżych owoców jest ograniczona, można skorzystać z mrożonych borówek, które wartością odżywczą nie różnią się od świeżych. Coraz częściej można także spotkać je w postaci liofilizowanej (odwodnionej). W każdej formie są pyszne, zdrowe i łatwo dostępne. Pytanie tylko co zrobić z borówek kiedy brakuje pomysłu?
Co zrobić z borówek? Dżem borówkowy!
Składniki:
– 1 kg borówek
– 1 szklanka cukru lub ksylitolu
– sok z ¼ cytryny
Umyte borówki wrzucić do garnka, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i cukier lub ksylitol, smaż około 2 godzin. Mieszaj dość często i dokładnie, gorący dżem przełóż do czystych słoików pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręć i postaw do góry dnem, po 30 minutach możesz już słoiki odwrócić. Gotowy dżem borówkowy przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Co zrobić z borówek? Pierogi z borówkami!
Składniki na 4 porcje:
– 2,5 szklanki mąki np.: pszennej
– 1 jajo
– 1 łyżka oliwy/oleju
– ½ szklanki ciepłej wody
– 2 szklanki borówek
– ¼ szklanki kwaśnej śmietany
– szczypta soli
– 3 łyżeczki cukru lub ksylitolu
Przepis nie jest taki trudny, jak może się wydawać. Do przesianej mąki trzeba dodać sól, śmietanę, jajko i olej, wymieszać dolewając stopniowo wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Umyte owoce wymieszać z cukrem lub słodzikiem. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć (np. szklanką) krążki, nakładać porcję owoców i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Gotować we wrzącej osolonej wodzie około 5 min (do momentu wypłynięcia na powierzchnię).
Co zrobić z borówek? Koktajl borówkowy!
Składniki:
– 1 szklanka borówek
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki jogurtu (maślanki/kefiru)
– 1 łyżeczka miodu/ ksylitolu
Do pojemnika włóż wszystkie składniki i zmiksuj na płynny koktajl. Voila!
Co zrobić z borówek? Tartę z borówkami!
Składniki:
– 250 g borówek
– 125 g masła
– 150 g mąki np. pszennej
– 30 g + 1 łyżka cukru/ ksylitolu
– 1 łyżka zimnej wody
– 125 g schłodzonego serka mascarpone
– 250 ml schłodzonej słodkiej śmietanki
– opcjonalnie 2 kostki czekolady
Mąkę i zimne masło posiekać, dodać cukier/ksylitol i zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek i przełożyć do formy (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem. Dno ponakłuwać widelcem, piec przez około 25 min w nagrzanym do 180 ˚C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić. Cukier/ ksylitol, serek mascarpone i słodką śmietankę włożyć do miksera, zmiksować na gęsty krem. Przełożyć na upieczony spód i udekorować borówkami. Opcjonalnie można posypać startą czekoladą.