Czarna herbata: właściwości. Jak działa i kto powinien pić czarną herbatę?
Herbata czarna to odmiana powstająca z najbardziej utlenionych liści gatunku Camellia sinensis. Po ręcznym zebraniu poddaje się je różnym zabiegom mechanicznym, których celem jest naruszenie ich struktury oraz wywołanie oksydacji. Liście są rozkładane na dużych stołach z siatki, na których mają „zwiędnąć” i stracić nadmiar wody. Następnie zostają pokrojone i umieszczone w specjalnych wózkach, w których fermentują przez kilkadziesiąt minut. Na koniec zostają wysuszone powietrzem o bardzo wysokiej temperaturze.
Głównymi producentami czarnej herbaty są kraje azjatyckie: Indie, Chiny, Sri Lanka i Tajwan. Ciekawostką, z której większość osób nie zdaje sobie sprawy, jest fakt, że w Chinach czarna herbata jest nazywana czerwoną ze względu na kolor naparu.
Kofeina, nazywana w przypadku herbaty teiną, działa pobudzająco na układ nerwowy. Picie wyjątkowo bogatego w nią naparu pomoże zatem zmniejszyć senność i zmęczenie, a także wesprze procesy myślowe i poprawi nastrój. Ponadto czarna herbata cechuje się wysoką zawartością polifenoli, dzięki czemu wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Działają one również przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspierają pracę układu immunologicznego, zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu we krwi i obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Napar z czarnej herbaty korzystnie wpływa także na trawienie. Warto wypić go po zjedzeniu ciężkostrawnego, tłustego posiłku.
Sporo zalet, ale czy z dobrodziejstw czarnej herbaty mogą korzystać wszyscy? Kto powinien jej unikać? Ze względu na wysoką zawartość tanin, czyli garbników, napój ten utrudnia wchłanianie żelaza z posiłku – bez wątpienia powinny uważać na nią osoby chorujące na anemię. Warto pamiętać, że jest to substancja drażniąca, która u niektórych może powodować nudności, ból żołądka, a nawet wywoływać refluks.
Zielona herbata: właściwości, działanie, przeciwwskazania
Zielona herbata zyskuje coraz większą popularność i podbija serca coraz większej rzeszy osób. W przeciwieństwie do swojej czarnej „koleżanki” nie zostaje poddana procesowi fermentacji – liście od razu po zebraniu zostają wysuszone. Dzięki temu, mimo iż zawiera podobne składniki, to ich stężenie jest dużo, dużo wyższe.
W światowej produkcji zielonej herbaty zdecydowany prym wiodą Chiny. Ważne miejsce zajmują tu też Japonia, Indonezja i Wietnam.
Dzięki rekordowej zawartości antyoksydantów, polifenoli oraz witamin z grupy B, C, E i K, zielona herbata to prawdziwa liderka w swojej kategorii. Dzięki swojemu wyjątkowemu składowi regularnie pita działa niezwykle korzystnie na organizm. Zielona herbata przede wszystkim przyśpiesza spalanie kalorii i poprawia przemianę materii, obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu, reguluje poziom glukozy i wydzielanie insuliny, a także opóźnia procesy starzenia. Dzięki bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów jest polecana dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i neurodegeneracyjnymi – m.in. chorobą Alzheimera czy stwardnieniem rozsianym. Regularne picie zielonej herbaty to także wsparcie dla organizmu w zakresie usuwania toksyn i zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych.
Czerwona herbata: właściwości. W jaki sposób działa czerwona herbata?
Niektórzy sądzą błędnie, że Rooibos to jeden z rodzajów czerwonej herbaty, jednak w rzeczywistości powstaje on z zupełnie innej rośliny – czerwonokrzewu. Nasza bohaterka natomiast, podobnie jak jej czarna i zielona koleżanka, powstaje z liści tego samego gatunku – Camellia sinensis.
Wśród herbat czerwonych można wyróżnić trzy rodzaje: Pu-erh, Puszong i Oolong. Różnią się one między sobą długością procesu fermentacji, któremu liście zostają poddane po zbiorze. Najkrócej trwa on w przypadku odmiany Puszong. Oolong fermentuje nieco dłużej, ale nie tak długo, jak Pu-erh, który jest też najbardziej popularnym rodzajem herbaty czerwonej. Głównymi producentami wszystkich trzech są południowo-wschodnie Chiny i Tajwan.
Czerwonej herbacie przypisuje się szereg korzystnych, nietypowych dla innych jej rodzajów, właściwości. Przede wszystkim wspomaga ona odchudzanie, dzięki temu, że przyspiesza przemianę materii i perystaltykę jelit. Pomaga również usuwać toksyny z organizmu, poprzez działanie moczopędne. Wzmacnia układ krążenia i obniża ciśnienie krwi. Działa również uspokajająco i wyciszająco.
Biała herbata: właściwości. Dla kogo i na co?
W przypadku białej herbaty podobnie jak przy pozostałych rodzajach tego napoju mowa o suszonych liściach znanego Ci już gatunku Camellia Sinensis. Przy jej wytwarzaniu proces obróbki jest ograniczony do minimum – liście po zebraniu po prostu więdną przez kilka dni, a następnie zostają wysuszone i wówczas są gotowe do sprzedaży. Ze względu na to, że cały proces odbywa się naturalnie i nie jest sztucznie przyspieszany, jest to rodzaj herbaty, w którym proces utleniania jest najmniejszy – około 5%. Jej susz składa się z pączków, a nie z dojrzałych listków i to wyróżnia ją spośród pozostałych.
Biała herbata wyróżnia się wyjątkowo łagodnym smakiem. Zawiera też mnóstwo antyoksydantów i to dzięki nim, poleca się ją szczególnie w przypadku profilaktyki nowotworowej. Napar z niej przyczynia się również do zmniejszania poziomu „złego” cholesterolu we krwi i zwiększania poziomu tego „dobrego”. Co więcej, jego regularne picie wzmacnia też kości i wspomaga dobry stan zębów oraz dziąseł. Biała herbata działa też antybakteryjnie oraz chroni przed atakiem wirusów.
Jaki kolor herbaty wybrać? Podsumowanie
Podsumowując: herbata czarna, zielona, czerwona i biała to odmiany pochodzące z tej samej rośliny – Camellia sinensis. Ich różne właściwości, smak i kolor zależą od pory, w jakiej zostały zebrane liście oraz tego, jakim procesom zostały poddane. Najwięcej kofeiny znajduje się w czarnej herbacie, ze względu na najdłuższy czas fermentacji. Jeśli natomiast szukasz rodzaju prawie całkowicie jej pozbawionego, wybierz herbatę białą.