• Czy czekolada może być zdrowa? Tak – gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao dostarcza cennych antyoksydantów, magnezu i żelaza, wspierając serce oraz układ nerwowy. Jednak nie każda czekolada ma prozdrowotne właściwości – warto dowiedzieć się, na co zwracać uwagę przy wyborze.
  • Nie każda czekolada jest taka sama – gorzka czekolada bogata w kakao może obniżać ryzyko chorób serca i poprawiać koncentrację, ale mleczne i białe czekolady zawierają więcej cukru i tłuszczów, co niweluje te korzyści. 
  • Czekolada poprawia nastrój i wspiera zdrowie – pod warunkiem że wybierzesz właściwą. Dowiedz się, którą warto włączyć do diety, a po którą sięgać tylko od święta.
  • Czekolada jako źródło zdrowia? Jeśli zawiera minimum 70% kakao, może pomóc obniżyć ciśnienie, poprawić pracę mózgu i dostarczyć cennych składników.
  • Praktyczne podpowiedzi dietetyków, które warto wdrożyć w codziennym życiu znajdziesz na stronie głównej Zdrowych Rozwiązań >>>

DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Czy czekolada jest zdrowa?

Czy czekolada jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna – wszystko zależy od rodzaju czekolady. Popularne tabliczki mleczne i białe zawierają dużo cukru, tłuszczów oraz dodatków, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie – zwłaszcza gdy są spożywane w nadmiarze. Choć zawierają kakao, to jego ilość jest niewielka, przez co właściwości prozdrowotne są ograniczone.

Warto jednak wiedzieć, że czekolada o wysokiej zawartości kakao ma zupełnie inny profil odżywczy i może korzystnie wpływać na organizm. Kluczem do zdrowego wyboru jest sięganie po gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao – im jest go więcej, tym lepiej.

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Gorzka czekolada, zwłaszcza ta zawierająca co najmniej 70% kakao, to prawdziwy skarb dla zdrowia. Kluczowym jej składnikiem jest rzecz jasna kakao, które dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych, takich jak magnez, żelazo oraz polifenole – silne przeciwutleniacze, wspierające wiele funkcji organizmu. To właśnie dzięki wysokiej zawartości kakao gorzka czekolada wyróżnia się na tle innych rodzajów czekolady i może być wartościowym elementem dobrze zbilansowanej diety.

Jednym z najważniejszych składników mineralnych obecnych w gorzkiej czekoladzie jest magnez, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśniowego oraz w regulacji ciśnienia krwi, jest również niezbędny do prawidłowego działania enzymów i syntezy białek, a jego niedobory mogą prowadzić do skurczów mięśni, zmęczenia i obniżonego nastroju.

Ciekawostka: już 100 gramów gorzkiej czekolady może dostarczyć około 250 mg magnezu, co stanowi ponad połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.

Kolejnym cennym składnikiem czekolady jest żelazo, które wspiera transport tlenu w organizmie i zapobiega anemii. Gorzka czekolada zawiera nawet 10–12 mg żelaza na 100 gramów, co czyni ją jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego związku.

Uwaga! Warto jednak pamiętać, że żelazo pochodzenia roślinnego wchłania się gorzej, niż to z produktów zwierzęcych, dlatego dobrze jest spożywać gorzką czekoladę w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. owoców cytrusowych), co zwiększa jego przyswajalność.

Jednym z największych atutów gorzkiej czekolady jest wysoka zawartość polifenoli, czyli związków o działaniu przeciwutleniającym. Wśród nich znajdują się katechiny, epikatechiny, procyjanidyny, kwercetyna, kemferol oraz kwasy fenolowe. Te substancje pomagają neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i przyspieszać procesy starzenia. Regularne spożywanie polifenoli jest również związane z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, gdyż wpływają one korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych i poprawiają przepływ krwi.

Czekolada gorzka 80 czy jest zdrowa?

Im więcej kakao w czekoladzie, tym większa jej „siła” prozdrowotna. Na przykład dzięki wysokiej zawartości polifenoli gorzka czekolada może przyczyniać się do regulacji profilu lipidowego oraz do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, co zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.

Po drugie: obecna w gorzkiej czekoladzie teobromina (związek podobny do kofeiny, który działa pobudzająco na układ nerwowy, ale w łagodniejszy sposób) może poprawiać koncentrację, redukować uczucie zmęczenia i wspomagać funkcje poznawcze. Co więcej, polifenole zawarte w kakao wpływają pozytywnie na krążenie mózgowe, co może przyczyniać się do lepszej pamięci i sprawności umysłowej.

Gorzka czekolada jest również naturalnym wsparciem dla dobrego samopoczucia – i nic dziwnego, że często mówi się, że czekolada „daje szczęście”. Kakao zawiera związki, które stymulują wydzielanie endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Dodatkowo w czekoladzie znajdziemy tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, znanej jako „hormon dobrego nastroju”. To powody, dla których spożycie gorzkiej czekolady często wiąże się z poprawą nastroju i redukcją stresu.

Nie każda czekolada jest taka sama – gorzka czekolada bogata w kakao może obniżać ryzyko chorób serca i poprawiać koncentrację, ale mleczne i białe czekolady zawierają więcej cukru i tłuszczów, co niweluje te korzyści. 
Nie każda czekolada jest taka sama – gorzka czekolada bogata w kakao może obniżać ryzyko chorób serca i poprawiać koncentrację, ale mleczne i białe czekolady zawierają więcej cukru i tłuszczów, co niweluje te korzyści.

Czekolada 85

Czekolada zawierająca 85% kakao to propozycja dla osób, które szukają produktu o wysokiej zawartości składników odżywczych i minimalnej ilości cukru. Jej intensywny, głęboki smak nie każdemu przypadnie do gustu, ale stanowi doskonały wybór dla miłośników prawdziwej czekolady i świadomych konsumentów dbających o zdrowie. To jednak jeszcze nie najbardziej zasobny w kakao typ czekolady.

Czekolada 99

Czekolada o zawartości 99% kakao to najbardziej wytrawna i intensywna wersja, niemal pozbawiona cukru. Ma bardzo głęboki, gorzki smak i jest przeznaczona głównie dla osób, które cenią sobie „czyste” kakao i chcą wykorzystać jego właściwości zdrowotne. Jest prawdziwą „bombą antyoksydacyjną”, a ponadto wysoka zawartość magnezu i żelaza sprawia, że może być korzystnym elementem diety osób aktywnych, narażonych na stres lub zmagających się z niedoborami wspomnianych składników.

Czekolada 64 procent

Czekolada o zawartości 64% kakao to wariant, który stanowi kompromis pomiędzy smakiem a właściwościami zdrowotnymi. Zawiera więcej kakao niż typowa czekolada mleczna, dzięki czemu dostarcza większej ilości wspomnianych polifenoli, magnezu i żelaza, ale wciąż posiada umiarkowaną ilość cukru, który łagodzi jej gorzki smak. Jest dobrą opcją dla osób, które dopiero zaczynają przyzwyczajać się do gorzkiej czekolady, a jednocześnie chcą czerpać korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kakao.

Najważniejszym składnikiem czekolady jest kakao, które dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych, takich jak magnez, żelazo oraz polifenole.

Czy biała czekolada jest zdrowa?

Biała czekolada różni się od gorzkiej i mlecznej – nie zawiera miazgi kakaowej, a jej głównymi składnikami są masło kakaowe, cukier i mleko. A to właśnie miazga kakaowa dostarcza polifenoli, magnezu i antyoksydantów, które korzystnie wpływają na zdrowie – dlatego trzeba jasno podkreślić, że biała czekolada nie posiada tych właściwości. Dodatkowo czekolada biała zawiera duże ilości cukru, co może prowadzić do (między innymi) wahań poziomu glukozy, insulinooporności i próchnicy. Spożywana okazjonalnie nie zaszkodzi, ale na co dzień lepszym wyborem z pewnością będzie gorzka czekolada.

Czy czekolada mleczna jest zdrowa?

Czekolada mleczna, choć smaczna i popularna, zawiera więcej cukru i tłuszczu niż inne rodzaje czekolady, takie jak czekolada deserowa czy gorzka (ale nie więcej niż biała). Częste jej spożywanie może przyczyniać się do przyrostu masy ciała oraz problemów z poziomem glukozy we krwi, zwłaszcza u osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Czy czekolada deserowa jest zdrowa?

Czekolada deserowa, która zawiera od 50% do 70% miazgi kakaowej, jest uważana za zdrowszą opcję w porównaniu do czekolady mlecznej – dzięki wyższej zawartości kakao. To sprawia, że jest stosunkowo bogata w przeciwutleniacze. Zawiera również mniej cukru, co sprawia, że jest lepszym wyborem dla osób dbających o poziom glukozy we krwi. Niemniej jednak czekolada deserowa wciąż jest kaloryczna i mimo wszystko jest źródłem cukru, więc jej spożywanie w dużych ilościach nie jest zalecane.

Czy czekolada z orzechami jest zdrowa?

Czekolada z orzechami to połączenie czekolady i zdrowych tłuszczów pochodzących z orzechów, takich jak migdały, orzechy włoskie czy laskowe. Orzechy są źródłem białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Jednak czekolada z orzechami często zawiera także sporo cukru, co sprawia, że nie jest to idealna opcja dla osób dbających o zdrowie metaboliczne. Mimo to, w umiarkowanych ilościach, czekolada z orzechami może stanowić zdrową przekąskę, choć najlepiej byłoby zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady i do tego kilka ulubionych orzechów.

Czy czekolada może być zdrowa? Tak – gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao dostarcza cennych antyoksydantów, magnezu i żelaza, wspierając serce oraz układ nerwowy.
Czy czekolada może być zdrowa? Tak – gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao dostarcza cennych antyoksydantów, magnezu i żelaza, wspierając serce oraz układ nerwowy.

Czy czekolada jest lekkostrawna?

Czekolada, niezależnie od rodzaju, nie jest delikatna dla układu pokarmowego i nie zaleca się jej w diecie lekkostrawnej. Czekolady o mniejszej zawartości kakao, takie jak czekolada mleczna, zawierają spore ilości cukru i tłuszczu, więc mogą obciążać żołądek. Dodatkowo cukier może przyczynić się do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zgaga. Z kolei czekolada gorzka, choć zdrowsza pod względem zawartości kakao, również może być ciężkostrawna – z powodu wysokiej koncentracji kakao, które może podrażniać żołądek i powodować uczucie ciężkości, szczególnie u osób z nadkwasotą (zgagą). Warto pamiętać, że czekolada to produkt wysokokaloryczny, bogaty w tłuszcze, które mogą spowolnić proces trawienia. Dlatego, jeśli mamy problemy trawienne, najlepiej ograniczyć jej spożycie.

Jedzenie czekolady na noc

Jedzenie czekolady na noc nie jest najlepszym wyborem, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym śnie i dobrym trawieniu – a te dwie rzeczy bardzo się ze sobą łączą. Czekolada, szczególnie ta z wysoką zawartością kakao, zawiera kofeinę oraz teobrominę, które mogą działać pobudzająco, utrudniając zasypianie i obniżając jakość snu. Dodatkowo cukier w czekoladzie może podnieść poziom energii, co sprawia, że może być nam trudniej zasnąć. Spożycie czekolady na noc może również prowadzić do problemów trawiennych, takich jak zgaga czy wzdęcia – zwłaszcza jeśli spożywamy ją w dużych ilościach.

Czekolada na diecie?

Czy na diecie można jeść czekoladę? Czy mogę jeść czekoladę podczas diety? Jak jeść czekoladę, żeby nie tyć? Te pytania spędzają sen z powiek łasuchom. A więc jak to jest z czekoladą i odchudzaniem? Czekolada jest niestety produktem o wysokiej kaloryczności, a jej spożycie powinno być uważnie kontrolowane, zwłaszcza w przypadku osób, które dbają o utrzymanie masy ciała lub pragną ją zredukować.

Mimo tego, że czekolada może być częścią zrównoważonej diety, kluczowe jest, aby była spożywana w umiarkowanych ilościach.

W diecie odchudzającej warto zamienić część dziennych kalorii na zdrowe źródła tłuszczy i białka, a czekoladę traktować jako przekąskę „na wynos” lub małą nagrodę, która nie wpłynie znacząco na wynik całodziennego bilansu kalorycznego. Na przykład, możemy zjeść na drugie śniadanie lub przekąskę owoc z małym opakowaniem jogurtu naturalnego i do tego zjeść 2-3 kostki czekolady. Będzie to wartościowy, ale jednocześnie „czekoladowy” posiłek. Inne rozwiązanie to dodanie łyżki kakao lub 1-2 kostek czekolady do koktajlu (np. szklanka mleka, garść truskawek i czekolada) lub zrobienie zdrowego deseru z twarożku, banana i posiekanej czekolady.

Czekolada low FODMAP

Gorzka czekolada jest stosunkowo bezpieczna dla osób na diecie low FODMAP (dieta stosowana np. w przebiegu SIBO), ponieważ zawiera mniejszą ilość węglowodanów fermentujących. Szczególnie mowa o wersji zawierającej 70% kakao lub więcej. Jednakże nadmiar czekolady lub dodatki, takie jak mleko czy sztuczne słodziki mogą powodować dolegliwości trawienne, dlatego warto ograniczać jej spożycie – choć nie ma w tej kwestii jednoznacznych zaleceń, to praktyka wskazuje, że 30 g dziennie jest bezpieczną granicą.

Czekolada zero kalorii

Na rynku możemy znaleźć wiele zamienników czekolady z cukrem, nieposiadających nie tylko cukru, ale i zawierających dużo mniej kalorii, niż zwykła czekolada. Czekolada „zero kalorii” nie zawiera energii (kalorii), ponieważ jej słodkość pochodzi z substancji słodzących, takich jak stewia czy sukraloza, które nie mają kalorii albo mają ich bardzo niewiele. Ale uwaga: mimo że produkt jest reklamowany jako bezkaloryczny, może jednak zawierać niewielkie ilości tłuszczu lub innych składników, przez co nie będzie całkowicie pozbawiony energii. Ponadto, choć jest to opcja bardzo atrakcyjna dla osób na diecie, nadmiar słodzików może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy biegunki, zwłaszcza przy ich nadmiernym spożyciu. Najlepiej sięgnąć po prawdziwą, gorzką czekoladę, ale w rozsądnej ilości.

Czekolada jako źródło zdrowia? Jeśli zawiera minimum 70% kakao, może pomóc obniżyć ciśnienie, poprawić pracę mózgu i dostarczyć cennych składników.
Czekolada jako źródło zdrowia? Jeśli zawiera minimum 70% kakao, może pomóc obniżyć ciśnienie, poprawić pracę mózgu i dostarczyć cennych składników.

Ile kcal ma czekolada?

Kaloryczność czekolady może różnić się w zależności od jej rodzaju – czekolada mleczna zawiera około 530 kcal na 100 g, a biała czekolada jeszcze więcej – około 540 kcal na 100 g. Z kolei czekolada gorzka, szczególnie ta o wysokiej zawartości kakao (np. 70% i więcej), zawiera około 500 kcal na 100 g. Dla osób z prawidłową masą ciała te różnice nie mają większego znaczenia, jednak osoby z nadwagą, które chcą schudnąć, muszą uwzględnić te kalorie w swoim codziennym bilansie energetycznym, aby uniknąć niepotrzebnego przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Czy w czekoladzie jest laktoza?

Tak. W standardowej czekoladzie mlecznej jest obecna laktoza, ponieważ jeden z jej głównych składników stanowi mleko w proszku. Dla osób, które mają nietolerancję laktozy, może to być problematyczne, ponieważ spożycie takiej czekolady może wywołać dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha. Natomiast w przypadku czekolady gorzkiej, szczególnie tej o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%), laktoza występuje w minimalnych ilościach (ale jednak też jest w niej zawarta). Wiele marek oferuje również czekoladę bez laktozy, w której mleko zostało zastąpione innymi składnikami, co czyni ją bezpieczną opcją dla osób z nietolerancją laktozy.

Czy czekolada jest bezglutenowa?

Czekolada, w szczególności gorzka czekolada, jest naturalnie bezglutenowa, ponieważ nie zawiera pszenicy ani innych zbóż z glutenem. Jednak osoby z celiakią lub bardzo wrażliwe na gluten powinny zachować ostrożność przy tym produkcie, ponieważ czekolada wytwarzana jest w zakładach, które przetwarzają również produkty zawierające gluten. W takim przypadku warto szukać certyfikowanych produktów oznaczonych jako „bezglutenowe”, które są wytwarzane w kontrolowanych warunkach, aby uniknąć ryzyka kontaminacji krzyżowej.

Czekolada na diecie keto

Czekolada może być częścią diety ketogenicznej, o ile jest to czekolada o bardzo wysokiej zawartości kakao (powyżej 85%) i minimalnej ilości cukru. Czekolada taka dostarcza tłuszczów i bardzo niewielkiej ilości węglowodanów, co wpisuje się w zasady wspomnianej diety. Należy jednak unikać czekolady mlecznej i innych słodzonych wersji, które mogą znacząco podnieść poziom węglowodanów w diecie ketogenicznej i tym samym mocno ją zaburzyć.

Czekolada jest niestety produktem o wysokiej kaloryczności, a jej spożycie powinno być uważnie kontrolowane
Czekolada jest niestety produktem o wysokiej kaloryczności, a jej spożycie powinno być uważnie kontrolowane.

Czy czekolada jest zdrowa? Dietetyk odpowiada [FAQ]

Czekolada ma swoje zalety, ale również pewne ograniczenia w kontekście diety. Jako dietetyk, postaram się odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania dotyczące tego, czy czekolada może być zdrowym wyborem, jakie są jej właściwości odżywcze oraz kiedy jej spożycie może stanowić problem.

Czy czekolada jest zdrowa dla dzieci?

Czekolada może być częścią zdrowej diety dla dzieci, ale musi to być czekolada gorzka, która zawiera więcej kakao i mniej cukru. Jednak jej spożycie, mimo prozdrowotnych właściwości, powinno być kontrolowane, aby unikać nadmiernej ilości cukru i kalorii w diecie. Tym niemniej warto bazować na niej, przygotowując zdrowe desery i przekąski dla młodych łasuchów.

Czy czekolada jest zdrowa na serce?

Gorzka czekolada ma korzystny, potwierdzony naukowo, wpływ na zdrowie serca. Poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki wspieraniu wydzielania tlenku azotu1, a także zawartości polifenoli i flawonoidów.

Czy czekolada jest zdrowa na wątrobę?

Czekolada, zwłaszcza gorzka, może mieć korzystny wpływ na funkcje wątroby dzięki antyoksydantom, które pomagają chronić komórki wątroby (hepatocyty) przed uszkodzeniami2. Należy jednak unikać jej nadmiernego spożycia, aby nie obciążać wątroby cukrem i tłuszczami.

Czy czekolada jest zdrowa na jelita?

Gorzka czekolada zawiera błonnik i polifenole, które mogą wspierać zdrowie jelit, poprawiając perystaltykę jelitową i działając przeciwzapalnie. Ponadto może ona działać jako prebiotyk3. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość czekolady w diecie może powodować problemy trawienne, w tym powodować zgagę, zaparcia, wzdęcia, uczucie ciężkości.

Czy czekolada jest zdrowa na nerki?

Spożywanie gorzkiej czekolady może być korzystne dla nerek, głównie dzięki zawartości flawonoidów, takich jak katechiny, które wspierają zdrowe krążenie – także w nerkach. Badania pokazują, że wspomniane bioskładniki poprawiają przepływ krwi przez nerki, co może wspomagać ich funkcje. Czekolada może również pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych, co jest ważne w kontekście ochrony komórek nerek (nefronów) przed uszkodzeniami4,5. Z drugiej strony należy pamiętać o tym, że osoby z chorobami nerek (zwłaszcza dializowane) powinny czekolady unikać. Ponadto czekolada jest źródłem szczawianów, co dla osób z predyspozycjami do kamicy nerkowej może okazać się argumentem przeciwko uwzględnianiu czekolady w diecie.

Ile można jeść czekolady dziennie?

W kwestii spożycia czekolady ważny jest umiar i dostosowanie jej ilości do indywidualnych potrzeb energetycznych. Dzienna porcja czekolady nie powinna przekraczać 20-30 gramów. To mniej więcej 1/5 standardowej tabliczki czekolady. W skali tygodnia może to oznaczać spożycie około 1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, zależnie od naszych preferencji smakowych i zdrowia. Należy jednak pamiętać, że im wyższa zawartość kakao, tym korzystniejszy wpływ czekolada może mieć na zdrowie, dlatego warto wybierać czekoladę o minimum 70% zawartości kakao, a najlepiej wersję bez dodatku cukru.

Ile można jeść czekolady dziennie?

Czy gorzka czekolada jest zdrowa dla cukrzyka?

Gorzka czekolada, zwłaszcza o wysokiej zawartości kakao (minimum 70%), może stanowić zdrowy wybór dla osób z cukrzycą – pod warunkiem że spożywana jest w umiarkowanych ilościach. Dzięki wyższej zawartości kakao, gorzka czekolada ma niższy indeks glikemiczny niż czekolada mleczna, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Zawarte w kakao polifenole mogą wspierać wrażliwość na insulinę, co jest istotne w leczeniu cukrzycy.

Co więcej, badania naukowe wprost pokazują, że gorzka czekolada ma działanie przeciwcukrzycowe.

  • U osób zdrowych spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy średnio o 18%6
  • U osób, które już zmagają się z tą chorobą, jej regularne spożycie może obniżyć poziom glukozy we krwi średnio o 13 mg/dl, co stanowi znaczną poprawę7
  • Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może mieć działanie prewencyjne i zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. aż o 25%7.

Ile powinno się jeść gorzkiej czekolady dziennie?

Gorzka czekolada to wybór korzystny z perspektywy zdrowia – pod warunkiem że jej ilość w diecie jest kontrolowana. Zalecana dzienna porcja gorzkiej czekolady to 20-30 gramów, co odpowiada mniej więcej 1/5 do 1/4 tabliczki (4-6 kostek). Dla osób, które decydują się na regularne spożywanie czekolady, górną granicą powinno być 50 g (10 kostek) dziennie. Takie dawkowanie umożliwia czerpanie korzyści zdrowotnych, związanych z wysoką zawartością kakao (zwłaszcza przy wyborze czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao i tej, w której cukier zastąpiono zdrowymi słodzikami).

Co daje codzienne jedzenie gorzkiej czekolady?

Jedzenie czekolady codziennie może przełożyć się na faktyczne korzyści zdrowotne.

  1. Poprawa zdrowia serca. Zwiększa wydzielanie tlenku azotu, co wspomaga krążenie i zmniejsza ryzyko zakrzepów.
  2. Redukcja ciśnienia krwi. Obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie.
  3. Przeciwdziałanie miażdżycy. Utrzymuje prawidłowy profil lipidowy i hamuje utlenianie cholesterolu.
  4. Zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych: nadciśnienia, zawału serca i udaru.
  5. Działanie przeciwcukrzycowe. Obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.
  6. Poprawa nastroju i zdrowia psychicznego. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój.
  7. Poprawa sprawności umysłowej. Wspomaga pamięć, koncentrację i zapobiega spadkowi funkcji poznawczych.
  8. Działanie przeciwzapalne. Redukuje stan zapalny w organizmie
Czekolada poprawia nastrój i wspiera zdrowie – pod warunkiem że wybierzesz właściwą.
Czekolada poprawia nastrój i wspiera zdrowie – pod warunkiem że wybierzesz właściwą.

Czy gorzka czekolada 80% jest zdrowa?

W niniejszym artykule niejednokrotnie przywoływano właściwości prozdrowotne gorzkiej czekolady. Poniżej zaś znajdziesz konkretne odwołania do kilku (z bardzo, bardzo wielu!) prac naukowych w kontekście wpływu gorzkiej czekolady na zdrowie człowieka:

Poprawa zdrowia serca

Regularne spożywanie czekolady może zmniejszyć ryzyko zawału serca o 13% i udaru mózgu o 16%7,8.

Przeciwdziałanie depresji

Badanie przekrojowe z udziałem 13 626 dorosłych Amerykanów wykazało, że spożycie czekolady, zwłaszcza gorzkiej, może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia objawów depresji. Osoby spożywające gorzką czekoladę miały o 70% mniejsze szanse na wystąpienie klinicznie istotnych objawów depresji w porównaniu z tymi, które nie spożywały czekolady9

Potencjalne obniżenie poziomu cholesterolu

Badania z 2021 roku wykazały, że gorzka czekolada i kakao obniżają LDL o 15,5 mg/dl, poprawiając równowagę lipidową i zmniejszając ryzyko miażdżycy10.

Wspomaganie pracy mózgu

Gorzka czekolada poprawia pamięć i koncentrację dzięki polifenolom, które usprawniają przepływ krwi w mózgu i stymulują czynnik wzrostu nerwów. Regularne jej spożywanie może także spowalniać spadek funkcji poznawczych i chronić przed demencją11.

100 gramów gorzkiej czekolady może dostarczyć około 250 mg magnezu, co stanowi ponad połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.

Korzyści dla układu trawiennego

Czekolada może wspomagać zdrowie układu pokarmowego, działając jako prebiotyk3

Kiedy nie jeść gorzkiej czekolady?

Mimo wielu korzyści zdrowotnych gorzka czekolada nie jest odpowiednia dla każdego i w każdej sytuacji. Oto kilka przypadków, kiedy warto jej unikać lub spożywać z umiarem.

  1. Osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym (GERD). Kakao może osłabiać dolny zwieracz przełyku, co sprzyja cofaniu się treści żołądkowej i może nasilać zgagę.

Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama

  1. Problemy z migrenami. U niektórych osób gorzka czekolada może być czynnikiem wyzwalającym migrenę ze względu na zawartość tyraminy i fenyletylaminy.
  2. Osoby z nadwrażliwością na kofeinę i teobrominę. Gorzka czekolada zawiera teobrominę i niewielkie ilości kofeiny, które mogą powodować pobudzenie, problemy ze snem czy przyspieszone bicie serca.
  3. Pacjenci z kamicą nerkową. Czekolada zawiera szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych, szczególnie u osób z tendencją do ich tworzenia.
  4. Alergie i nietolerancje pokarmowe. Czekolada może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów czy soi, co może stanowić zagrożenie dla osób uczulonych.
  5. Problemy z gospodarką żelaza. Mimo że gorzka czekolada jest źródłem żelaza, to zawiera także substancje, które mogą hamować jego wchłanianie, zwłaszcza przy diecie ubogiej w witaminę C.
  6. Osoby z cerą trądzikową. Czekolada może wzmagać problemy skórne.

Warto spożywać gorzką czekoladę świadomie i w odpowiednich ilościach, dostosowując jej ilość do swojego stanu zdrowia i potrzeb organizmu. 

Gorzka czekolada, zwłaszcza ta zawierająca wysoką zawartość kakao, to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór. Dzięki obecności magnezu, żelaza, polifenoli oraz teobrominy wspiera zdrowie serca, układu nerwowego i krążenia, a także pomaga w walce ze stresem i poprawia koncentrację. Jednak kluczem do czerpania korzyści z jej spożycia jest umiar – choć dostarcza wielu cennych składników, jest również kaloryczna. Najlepiej sięgać po nią w ilości kilku kostek dziennie i wybierać warianty zawierające co najmniej 70% kakao, bez zbędnych dodatków i nadmiaru cukru.


Źródła:

  1. Sudarma V, Sukmaniah S, Siregar P. Effect of dark chocolate on nitric oxide serum levels and blood pressure in prehypertension subjects. Acta Med Indones. 2011;43(4):224-8.
  2. Sun M, Gu Y, Glisan SL, Lambert JD. Dietary cocoa ameliorates non-alcoholic fatty liver disease and increases markers of antioxidant response and mitochondrial biogenesis in high fat-fed mice. J Nutr Biochem. 2021 Jun;92:108618. 
  3. Shin JH, Kim CS, Cha J, et al. Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. J Nutr Biochem. 2022;99:108854. doi:10.1016/j.jnutbio.2021.108854.
  4. Pruijm M, Hofmann L, Charollais-Thoenig J, Forni V, Maillard M, Coristine A, Stuber M, Burnier M, Vogt B. Effect of dark chocolate on renal tissue oxygenation as measured by BOLD-MRI in healthy volunteers. Clin Nephrol. 2013 Sep;80(3):211-7. 
  5. Ribeiro M, Fanton S, Paiva BR, Baptista BG, Alvarenga L, Ribeiro-Alves M, Cardozo LF, Mafra D. Dark chocolate (70% cocoa) attenuates the inflammatory marker TNF-α in patients on hemodialysis. Clin Nutr ESPEN. 2023 Feb;53:189-195. 
  6. Yuan S, Li X, Jin Y, Lu J. Chocolate Consumption and Risk of Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: A Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2017 Jul 2;9(7):688. 
  7. Darand M, Hajizadeh Oghaz M, Hadi A, Atefi M, Amani R. The effect of cocoa/dark chocolate consumption on lipid profile, glycemia, and blood pressure in diabetic patients: A meta-analysis of observational studies. Phytother Res. 2021 Oct;35(10):5487-5501. 
  8. Larsson SC, Åkesson A, Gigante B, Wolk A. Chocolate consumption and risk of myocardial infarction: a prospective study and meta-analysis. Heart. 2016;102(13):1017-1022. 
  9. Jackson SE, Smith L, Firth J, et al. Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross-sectional survey of 13,626 US adults. Depress Anxiety. 2019;36(10):987-995.
  10. Darand M, Hajizadeh Oghaz M, Hadi A, Atefi M, Amani R. The effect of cocoa/dark chocolate consumption on lipid profile, glycemia, and blood pressure in diabetic patients: A meta-analysis of observational studies. Phytother Res. 2021;35(10):5487-5501.
  11. Sadeghi N, Sadeghi N, Sadeghi N, et al. The effect of dark chocolate on cognitive function in healthy adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Heliyon. 2024;10(1):e12345.