Jeść zdrowo… czyli jak? Tanie i zdrowe jedzenie

Zdrowa dieta to sposób odżywiania, który dostarcza nam wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji i przyczynia się do poprawy stanu zdrowia i zachowania dobrego samopoczucia. Znaczenie ma zatem nie tylko odpowiednia podaż witamin i minerałów, lecz także spożywanie optymalnych ilości białek, tłuszczów i węglowodanów, prawidłowe nawodnienie, właściwa kaloryczność i regularność posiłków.

Czy zdrowa dieta musi być droga?

Wielu osobom wydaje się, że żeby jeść zdrowo, musimy regularnie sięgać po promowane przez celebrytów superfoods, czyli produkty wyjątkowo bogate odżywczo, które zwykle importowane są z dalekich zakątków świata i których cena może przyprawić nas o zawrót głowy. Należą do nich między innymi: jagody goji, quinoa, tapioka, spirulina, matcha, nasiona chia i wiele innych składników o egzotycznie brzmiących nazwach. Jeżeli zdecydujesz się na włączenie ich do swojego jadłospisu na stałe, musisz przygotować się na to, że kwota, którą ujrzysz na paragonie podczas robienia zakupów spożywczych, znacząco wzrośnie! Pamiętaj jednak, że żaden z tych produktów nie jest obowiązkowym elementem zdrowej diety. Równie wartościowe posiłki z łatwością przygotujesz z dobrze wszystkim znanych – lecz często bardzo niedocenianych – produktów. Poznaj kilka prostych rad, które pomogą Ci jeść zdrowo i tanio.

Jak jeść zdrowo i tanio? 5 prostych porad

Pokochaj bazarki

Kupowanie warzyw i owoców oraz produktów sypkich, takich jak: kasze, groch, fasola czy soczewica bezpośrednio od lokalnych rolników to większe prawdopodobieństwo tego, że będą one nie tylko świeższe, lecz również tańsze. Zlokalizuj targ najbliższy Twojego miejsca zamieszkania, weź listę zakupów, chwytaj za koszyk i w drogę!

Kooperatywy spożywcze

Dołączenie do kooperatywy spożywczej to kolejny sposób na to, by móc cieszyć się świeżymi produktami świetnej jakości kupionymi od lokalnych rolników, z pominięciem pośredników. To inicjatywa, w której członkowie spółdzielni na własną rękę wyszukują producentów i zaopatrują się bezpośrednio u nich. Im więcej członków liczy dana spółdzielnia, tym większa możliwość negocjacji cen. Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest fakt, iż osoby należące do kooperatyw spożywczych, mogą wywierać realny wpływ na dostawców jedzenia, sprawiając, że produkowana przez nich żywność będzie bardziej ekologiczna, zdrowsza i otrzymana z poszanowaniem praw zwierząt.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jedz sezonowo

Nikogo nie zdziwi fakt, że truskawki kupowane w grudniu czy styczniowy kalafior kosztują znacznie więcej niż w środku lata. Z kolei ceny dyni, cebuli czy cytrusów zwykle niższe są późną jesienią i zimą. Korzystanie z sezonowych darów natury to świetny sposób na zaoszczędzenie w ciągu roku znacznych sum pieniędzy. Jeśli jednak wiesz, że możesz w środku zimy zatęsknić za smakiem owoców jagodowych czy fasolki szparagowej, przygotuj zawczasu przetwory i zamroź ulubione warzywa w pełni sezonu.

Planuj posiłki

Jako ludzie mamy tendencję do gromadzenia zapasów i kupowania więcej, niż potrzebujemy w rzeczywistości. Prowadzi to do tego, że część kupionych „na później” produktów nigdy nie doczeka się na swoją kolej, a wyrzucanie jedzenia to nie tylko ogromna strata dla środowiska naturalnego, lecz także zmarnowane pieniądze. Planując posiłki z wyprzedzeniem i robiąc zakupy z listą, znacznie łatwiej będzie Ci uniknąć tej sytuacji.

Wyznacz jeden dzień w tygodniu, w którym przejrzysz książki kucharskie i blogi kulinarne i wybierzesz potrawy, na które masz ochotę. Spisz składniki potrzebne do ich wykonania i kup tylko je. Planowanie jadłospisu to oszczędność pieniędzy i czasu, a także krok do zdrowszego odżywiania i spożywania regularnych posiłków.

Tanie zdrowe jedzenie

Nie wyrzucaj!

Zdarza Ci się, że ugotujesz cały garnek zupy, a na koniec zostanie jedna porcja, na którą już nikt nie ma ochoty? A może czasem zostaje Ci trochę niedojedzonego ryżu lub dwa pierogi? Nie wyrzucaj ich! Zupy, sosy czy dania mączne, takie jak kluski czy pierogi, doskonale nadają się do mrożenia – przełóż je w woreczek strunowy lub szczelnie zamykany pojemnik i odłóż do zamrażarki. Kiedy będziesz mieć zabiegany dzień lub dopadnie Cię lenistwo czy choroba, zamiast zastanawiać się, z jakiej restauracji zamówić jedzenie, będziesz mogła/mógł cieszyć się gotowym, zdrowym i domowym obiadem. Z ugotowanych w nadmiarze kasz, ryżu oraz warzyw strączkowych w kilka chwil przygotujesz natomiast zdrowe roślinne kotleciki. Nic się nie zmarnuje, a trochę pieniędzy zostanie na Twoim koncie.

Wbrew powszechnie panującej opinii, zdrowe odżywianie nie musi wiązać się z wydawaniem dużych sum pieniędzy na jedzenie. Wystarczy, że wykształcisz kilka prostych nawyków, takich jak planowanie posiłków z wyprzedzeniem, robienie zakupów ze skrupulatnie przygotowaną listą czy “recykling” potraw, których nie uda Ci się dojeść do końca.