Potrawy jednogarnkowe – dlaczego warto?

Nietrudno domyślić się, że dania jednogarnkowe to takie, które w całości jesteśmy w stanie przygotować w jednym garnku, woku czy na patelni. Wyróżniają się zwykle prostotą i krótkim czasem gotowania, a dzięki temu, że wszystkie składniki lądują razem w jednym naczyniu – mają wyjątkowo bogaty smak i niepowtarzalny aromat. Co zyskujesz, decydując się na przygotowanie jednogarnkowego obiadu?

Oszczędzasz czas. Większość przepisów na jednogarnkowe potrawy wymaga minimalnego nakładu pracy. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do naczynia, dodać wodę lub bulion, włączyć nieduży gaz i można w spokoju oddać się ulubionym czynnościom. Byle nie za długo, bo – w zależności od tego, na jakie danie się zdecydujemy – już nawet w ciągu kilkunastu minut będziemy mogli cieszyć się gotowym obiadem.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jesz zdrowo. Jednogarnkowe potrawy charakteryzują się zwykle tym, że do ich przygotowania potrzeba sporych ilości warzyw, strączków, naturalnego mięsa i innych nieprzetworzonych składników, a dzięki temu nie tylko rozpieszczają nasze podniebienia, lecz także stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów.

Łatwe do przechowywania. Dania takie jak: bigos, leczo, curry, dahl czy harira doskonale nadają się do mrożenia i wekowania. Kiedy zabierzesz się już za gotowanie – przygotuj więcej, niż planujesz zjeść. Resztę poporcjuj i przełóż do strunowych woreczków (jeśli masz zamiar je zamrozić) lub zagotuj i wlej do słoików, które następnie postawisz do górny dnem. Gotowy obiad w lodówce lub spiżarce z pewnością uratuje Cię nie raz przed koniecznością sięgnięcia po niezdrową przekąskę czy fast food, gdy trafi Ci się zabiegany dzień.

Podróże kulinarne. Jednogarnkowe potrawy możemy znaleźć w niemal każdej kuchni świata. Polski bigos, węgierski gulasz i leczo, niemiecki forszmak czy meksykańskie chili con (lub sin) carne należą do tych, które zyskały największą popularność. Nie musisz jednak ograniczać się wyłącznie do nich! Miłośnicy słodko-kwaśno-pikantnej fuzji smaków z pewnością docenią wyjątkowość marokańskiej hariry, a zwolennicy delikatnych, lecz aromatycznych potraw, zachwycą się pochodzącym z Indii dahlem.

Dania i potrawy jednogarnkowe

Potrawy jednogarnkowe, których musisz spróbować

W kreowaniu przepisów na potrawy jednogarnkowe może ograniczać Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia. Jeśli jednak nie lubisz kulinarnych eksperymentów, możesz skorzystać z gotowych i sprawdzonych receptur, które nigdy nie zawodzą.

Chakalaka

To wyjątkowo aromatyczne danie jest typowe dla kuchni południowoamerykańskiej. Jego podstawę stanowi marchewka, papryka, pomidory i zielony groszek. Nie może zabraknąć też cebuli, czosnku i sporej ilości przypraw – przyda się tymianek, wędzona papryka i imbir.

Odżachuri 

To przysmak pochodzący z Gruzji i – tak samo, jak inne potrawy typowe dla tego rejonu świata – jest aromatyczny, sycący i dodający energii. Do przygotowania odżachuri potrzebujesz jedynie tłustego mięsa wołowego, ziemniaków, cebuli, papryki, soli i pieprzu. Wszystkie składniki pokrój w kostkę. Najpierw na patelni podsmaż mięso, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj ziemniaki. Smaż do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie i rumiane. Następnie dodaj cebulę, paprykę i przyprawy i duś przez kilka minut. Gotowe!

Jambalaya

To kreolska potrawa pochodząca z Luizjany. Występuje w setkach różnych odmian! Podstawą tego dania są warzywa i ryż. Najpierw na dobrze rozgrzanym tłuszczu należy podsmażyć cebulę, paprykę i selera naciowego, następnie dodać – wedle uznania – krewetki, kurczaka, rybę lub inne mięso, wsypać ryż i całość zalać bulionem, a później gotować na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia płynów. Brzmi prosto, prawda?

Potaje de lentejas

To gulasz stanowiący jedną z typowych dla słonecznej Hiszpanii potraw. Główne składniki tego dania to: zielona soczewica, ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka, papryka i chorizo. Wystarczy, że wszystko wrzucisz do garnka, zalejesz bulionem i zostawisz do powolnego gotowania. Syci, rozgrzewa, dodaje sił i rozpieszcza bogactwem smaków!


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Potrawy jednogarnkowe to coś, co powinna znać każda pani i każdy pan domu. Są proste do zrobienia, a większość z nich bez trudu przygotujesz ze składników dostępnych w każdym sklepie! Ratują nie raz, kiedy teściowie nagle zapowiedzą swoją wizytę i kiedy, choć nie masz dużo czasu na gotowanie, chcesz mieć pewność, że Twoje posiłki są pełnowartościowe i przyrządzone z naturalnych, nieprzetworzonych składników.