Jeżeli masz potrzebę jedzenia drugiego śniadania czy obiadu poza domem, najlepszym pomysłem może okazać się przygotowywanie ich w domu i zabieranie ze sobą. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na proste i pełnowartościowe posiłki, które doskonale smakują również na zimno.

Lunch na wynos. O czym pamiętać szykując obiad do lunchboxa?

Posiłki, które zabierasz ze sobą do pracy czy na uczelnię powinny być pełnowartościowe, czyli składać się z produktów zawierających białka, tłuszcze i węglowodany. Do źródeł białka należą między innymi: mięso, jajka, twaróg, skyr, tofu oraz warzywa strączkowe. Węglowodany znajdziesz na przykład w kaszach, ryżu, makaronie, pieczywie, a także w suszonych owocach, natomiast odpowiednią podaż tłuszczów zapewnisz sobie, dodając do posiłku garść orzechów, trochę pestek słonecznika, siemienia lnianego, nasion konopi, oliwy lub oleju lnianego.

Warto zadbać także o to, by nasz lunchbox obfitował w produkty bogate w błonnik pokarmowy, który sprawia, że szybciej się najadamy i dłużej pozostajemy syci. Należą do nich świeże warzywa, strączki oraz produkty pełnoziarniste. Przestrzegając tych zasad, bez trudu skomponujesz zdrowe i pożywne posiłki na drugie śniadanie, lunch lub obiad do zjedzenia poza domem.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zdrowe posiłki do pracy – co przygotować?

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na proste potrawy – łatwe do przygotowania i wygodne do zapakowania do lunchboxa. Pamiętaj, że każdy z tych pomysłów możesz dowolnie modyfikować, by jeszcze lepiej wpasowały się w Twój gust i zapewniły jak najbardziej różnorodny jadłospis.

Makaronowa sałatka ze szpinakiem

Składniki:

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • garść młodego szpinaku
  • 4 pomidory suszone
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Wykonanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź. Ser feta i suszone pomidory pokrój w kostkę, a pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Wegański wrap z tofu

Składniki:

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • kilka listków sałaty
  • ½ czerwonej papryki
  • 100 g wędzonego tofu
  • 1 łyżka hummusu
  • sól, pieprz, wędzona papryka

Wykonanie: Tofu odsącz z zalewy, pokrój w cienkie plasterki, przypraw tak, jak najbardziej lubisz i usmaż na złoto. Następnie tortillę posmaruj hummusem, ułóż warzywa i przygotowane wcześniej tofu, a następnie zwiń w kształt koperty.

lunchbox do pracy

Sałatka z pieczoną ciecierzycą

Składniki:

  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • mix sałat
  • czerwona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • odrobina soku z cytryny

Wykonanie: Ciecierzycę opłucz, osusz, skrop oliwą i sosem sojowym i przypraw wedle uznania. Następnie przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i zostaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj. Na koniec całość skrop olejem lnianym i sokiem z cytryny.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Kaszotto z jarmużem

Składniki: 

  • 100 g kaszy pęczak
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści jarmużu
  • 100 g wędzonego tofu
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, kmin rzymski, tymianek

Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty na tarce czosnek i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj kaszę i pokrojone w kostkę tofu, a po kilku minutach zacznij stopniowo dolewać gorący bulion, mieszając od czasu do czasu. Po około 25 minutach pęczak powinien być miękki. Dodaj umyty i posiekany jarmuż, przypraw wedle uznania i duś całość przez kolejnych 5-10 minut.

Zdrow(sz)e spaghetti aglio, olio e peperoncino

Składniki:

  • 70 g makaronu spaghetti z ciecierzycy
  • 20 ml oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pół papryczki chili
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz czarny

Wykonanie: Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni połącz oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodaj drobno pokrojony czosnek, papryczkę chili i natkę pietruszki. Całość duś przez około 5 minut, uważając, by czosnek się nie spalił. Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

jedzenie na wynos do lunchboxa

Dzięki zabieraniu ze sobą do pracy lub szkoły przygotowanych wcześniej posiłków zawsze będziesz mieć pewność, że wiesz, co jesz, unikniesz napadów głodu kończących się zwykle sięganiem po niezdrowe przekąski, a także – jeśli do tej pory regularnie zdarzało Ci się stołować się na mieście – zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Na zrobienie wszystkich zaproponowanych powyżej posiłków nie potrzebujesz więcej niż pół godziny, a jeśli chcesz jeszcze skrócić ten czas – większość z nich możesz przygotować od razu na dwa dni!