Podstawowym celem diety cukrzycowej jest uzyskanie optymalnej kontroli glikemii oraz zredukowanie ryzyka powikłań cukrzycy. Jak to zrobić? O czym pamiętać? Sprawdź nasz poradnik: Dieta cukrzycowa. Sprawdź, co jeść przy cukrzycy. Cukrzyca a dieta.

Dieta cukrzycowa, jadłospis tygodniowy, 1800 kcal

Przed Tobą pełny jadłospis w diecie cukrzycowej na 7 dni. Dzienny bilans energetyczny to ok. 1800 kcal – dostosuj go do swoich potrzeb. Dieta w cukrzycy powinna być zdrowa i pełnowartościowa, dobrze zbilansowana i „ostrożna”, ale jednocześnie może być pyszna! Przed Tobą m.in.:

  • indyk z brokułami i kaszą w sosie jogurtowo-pietruszkowym,
  • szakszuka z pieczywem,
  • udka z kurczaka po gruzińsku z ryżem,
  • szarlotkowy omlet,
  • pyszne owocowe owsianki, koktajle i sałatki.

Smacznego! Zaczynamy zdrowe gotowanie w diecie cukrzycowej!

DZIEŃ 1

Śniadanie: Kanapki z serem żółtym, wędliną i ogórkiem + kefir

Składniki:

  • Chleb razowy: 2 kromki
  • Masło: 1 łyżeczka
  • Sałata masłowa: 4 liście
  • Ser żółty: 2 plastry
  • Wędlina z indyka 2 plastry
  • Ogórek świeży: ½ sztuki
  • Szczypiorek: 2 łyżki
  • Kefir: 1 szklanka

Przygotowanie:

Pieczywo posmaruj masłem, na kromki połóż sałatę, ser żółty, wędlinę, plastry ogórka oraz posiekany szczypiorek. Kefir wypij do kanapek.

Zdrowe Rozwiązania
przy cukrzycy:
reklama

II śniadanie: Jogurtowy owsiany deser z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • Jabłko: 1 sztuka
  • Płatki owsiane: 4 łyżki
  • Nasiona chia: 1 łyżeczka
  • Cynamon: 2 szczypty
  • Jogurt typu skyr naturalny: 1 opakowanie (150 g)

Przygotowanie:

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj nasiona chia, płatki owsiane, jogurt naturalny, cynamon. Wszystko razem wymieszaj.

Obiad: Zupa jarzynowa z mięsem

Składniki:

  • Marchew: 1 sztuka
  • Pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
  • Seler korzeniowy: 1 plaster
  • Ziemniak: 0,5 sztuki
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Sól: 1 szczypta
  • Bulion warzywny: 1 szklanka
  • Natka pietruszki: 1 łyżka
  • Fasolka szparagowa żółta: 100 g
  • Udko z kurczaka bez skóry: 1 sztuka
  • Majeranek suszony: 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę. Warzywa obierz, ziemniaki pokrój w kostkę, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Fasolkę pokrój na krótsze kawałki. Wlej bulion do garnka, dodaj udko i gotuj 15-20 minut, po czym włóż  warzywa. Dodaj przyprawy. Gotuj, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę posyp natką.

Kolacja: Sałatka z twarogiem i burakiem

Składniki:

  • Ser twarogowy półtłusty: 2 plastry (30 g)
  • Natka pietruszki: 2 łyżki
  • Szczypiorek: 2 łyżki
  • Burak: 0,5 sztuki
  • Tymianek suszony: 0,5 łyżki
  • Rozmaryn suszony: 1 łyżka
  • Olej rzepakowy: 1 łyżka
  • Czarnuszka (nasiona): 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ser pokrój w kostkę, zalej olejem wymieszanym z tymiankiem i rozmarynem. Tak zalany ser włóż do słoika, zamknij i zostaw na noc w lodówce, by ser się zamarynował. Buraka umyj, ugotuj w wodzie, ostudź i obierz. Buraka pokrój w plastry. Wymieszaj z serem, czarnuszką, posiekaną natką i szczypiorkiem.

Dieta cukrzycowa. Co jeść przy cukrzycy?

DZIEŃ 2

Śniadanie: Malinowe smoothie bowl

Składniki:

  • Maliny mrożone: 150 g
  • Banan: 0,5 sztuki
  • Jogurt typu skyr naturalny: 1 opakowanie (150 g)
  • Orzechy włoskie: 1,5 łyżki
  • Płatki owsiane górskie: 3 łyżki

Przygotowanie:

Banana obierz, zmiksuj z jogurtem i malinami (zostaw pół garści do dekoracji). Wlej smoothie do miseczki. Dodaj maliny do dekoracji, posyp orzechami i płatkami.


Thionerv 600

Preparat zalecany w celu uzupełnienia codziennej diety w kwas alfa-liponowy.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

II śniadanie: Kanapka z wędliną i ogórkiem + kefir

Składniki:

  • Chleb razowy: 1 kromka
  • Masło: 1 łyżeczka
  • Sałata masłowa: 2 liście
  • Wędlina z indyka: 2 plastry
  • Ogórek świeży: ½ sztuki
  • Szczypiorek: 2 łyżki
  • Kefir: 1 szklanka

Przygotowanie:

Pieczywo posmaruj masłem, połóż sałatę i wędlinę. Zjedz z ogórkiem. Kefir wypij.

Obiad: Indyk z brokułami i kaszą w sosie jogurtowo-pietruszkowym

Składniki:

  • Kasza jęczmienna: 4 łyżki
  • Pierś z indyka: 150 g
  • Brokuł: 150 g
  • Jogurt naturalny: 100 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Sól: 2 szczypty
  • Pieprz czarny: 1 szczypta
  • Oregano suszone: 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony: 0,5 łyżki
  • Papryka słodka: 2 szczypty
  • Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Filet z indyka pokrój w kostkę, skrop olejem i natrzyj przyprawami (użyj połowy soli i pieprzu). Odstaw na pół godziny do lodówki. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła umyj, rozdziel na mniejsze części i gotuj w wodzie ok. 5-7 minut. Jogurt naturalny wymieszaj z pokrojoną natką, solą, pieprzem. Indyka obsmaż na patelni do miękkości. Wyłóż na talerz, dodaj ugotowane brokuły i całość polej przygotowanym sosem.

Kolacja: Szakszuka z pieczywem

Składniki:

  • Jajko: 2 sztuki
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Szpinak: 2 garście
  • Pomidory z puszki: 1 szklanka
  • Natka pietruszki: 1 szczypta
  • Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • Chleb razowy: 2 kromki

Przygotowanie:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wlej pomidory z puszki, gotuj ok. 3 minut. Dodaj szpinak, chwilę podduś, zrób dwa wgłębienia na jajka i wbij je na patelnię. Gotuj ok. 5-10 minut, aż białka jaja się zetną (patelnię możesz przykryć, przyspieszy to ścięcie jajek). Na koniec przypraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki. Zjedz z pieczywem.

Dieta cukrzycowa. Co jeść przy cukrzycy? Przepisy

DZIEŃ 3

Śniadanie: Owsianka z musem malinowym

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie: 5 łyżek
  • Mleko 2%: 0,5 szklanki
  • Orzechy włoskie: 1,5 łyżki
  • Maliny mrożone: 150 g
  • Erytrytol: 1 łyżeczka
  • Mak: 1 łyżka

Przygotowanie:

Płatki wrzuć do garnuszka, zalej niewielką ilością wody, gotuj. Po chwili dodaj mleko. Rozmrożone maliny zblenduj, posłodź erytrolem. Płatki polej musem, posyp orzechami i makiem.

II śniadanie: Kanapka z serem żółtym i pomidorem + mandarynka

Składniki:

  • Mandarynka: 1 sztuka
  • Chleb razowy: 2 kromki
  • Masło: 1 łyżeczka
  • Sałata masłowa: 2 liście
  • Ser żółty: 1 plaster
  • Pomidor: 0,5 sztuki
  • Pieprz czarny: 1 szczypta

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj składaną kanapkę. Mandarynkę obierz i zjedz.


Liponexin

Przeznaczony dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwas alfa-liponowy, dla diabetyków i osób z tendencją do cukrzycy oraz osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Obiad: Udka z kurczaka po gruzińsku z ryżem

Składniki:

  • Udko z kurczaka bez skóry: 1 sztuka
  • Ryż brązowy: 50 g
  • Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • Cebula: 0,25 sztuki
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Pomidory z puszki: 1 szklanka
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Kolendra suszona: 2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony: 0,5 łyżeczki
  • Natka pietruszki: 1 łyżka

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz i pokrój. Rozgrzej olej na patelni, obsmażyć mięso z każdej strony. Dodaj cebulę, przesmaż. Po kilku minutach dodaj czosnek i przyprawy. Całość wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody). Pod koniec dodaj do sosu drobno posiekaną pietruszkę. Podawaj z ryżem.

Kolacja: Sałatka z serka wiejskiego z dodatkami

Składniki:

  • Serek wiejski: 1 opakowanie 200 g
  • Pomidor: 1 sztuka
  • Jajko: 1 sztuka
  • Szczypiorek: 2 łyżki
  • Pieprz czarny: 1 szczypta
  • Majeranek suszony: 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Jajko ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę. Pomidora umyj, pokrój w kostkę. Składniki połącz, wymieszaj. Pieczywo zgrilluj i zjedz z sałatką.

Dieta cukrzycowa. Jadłospis

DZIEŃ 4

Śniadanie: Kanapki z oliwkową pastą jajeczną

Składniki:

  • Jajko: 2 sztuki
  • Oliwki: 8 sztuk
  • Jogurt naturalny: 1 łyżka
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Ser twarogowy półtłusty: 50 g
  • Bazylia suszona: 0,5 łyżeczki
  • Czarnuszka (nasiona): 1 łyżka
  • Chleb razowy: 2 kromki

Przygotowanie:

Jajka umyj, ugotuj na twardo, jeszcze ciepłe obierz i drobno pokrój. Oliwki odsącz, pokrój w plasterki. Składniki połącz, dopraw, wymieszaj z jogurtem, a później podawaj na kanapkach.

II śniadanie: Jogurt o smaku kiwi i banana

Składniki:

  • Jogurt naturalny: 200 g
  • Kiwi: 1 sztuka
  • Banan: 0,5 sztuki
  • Płatki owsiane górskie: 3 łyżki
  • Cynamon: 2 szczypty
  • Pestki słonecznika: 1 łyżka

Przygotowanie:

Jogurt naturalny połącz z obranymi i pokrojonymi owocami. Dodaj płatki i orzechy.

Obiad: Makaron z sosem pomidorowym i mięsem

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty: 50 g
  • Mięso mielone z kurczaka: 200 g
  • Pomidory z puszki: 1 szklanka
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • Oregano suszone: 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona: 1 łyżka
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny: 2 szczypty

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, dopraw. Smaż, aż mięso będzie dobrze zarumienione. Makaron ugotuj al dente. Do mięsa dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, gotuj ok. 5-7 minut. Przełożyć makaron na talerz, polej przygotowanym sosem.

Kolacja: Sałatka z komosą i brokułem

Składniki:

  • Ogórek: 0,5 sztuki
  • Wędlina z indyka: 2 plastry
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny 1 szczypta
  • Brokuł: 150 g
  • Komosa ryżowa: 50 g
  • Pomidor: 1 sztuka
  • Jogurt naturalny: 3 łyżki
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Natka pietruszki: 1 łyżka

Przygotowanie:

Brokuły ugotuj al dente. Podziel na mniejsze różyczki. Ogórka obierz, pokrój w kostkę wraz z wędliną i pomidorem. Do miski włóż ostudzoną komosę, pokrojonego brokuła, wędlinę z ogórkiem. Całość wymieszaj, polej sosem (wymieszaj jogurt z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem). Posyp posiekaną natką.

Dieta cukrzycowa. Przepisy

DZIEŃ 5

Śniadanie: Twarogowe placki owsiane z kiwi

Składniki:

  • Płatki owsiane: 50 g
  • Jajko: 1 sztuka
  • Ser twarogowy półtłusty: 100 g
  • Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • Kiwi: 1 sztuka
  • Erytrytol: 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Zmiel płatki owsiane. Ser twarogowy zmiksuj z jajkiem. Dodaj zmielone płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Smaż na oleju. Obrane kiwi rozgnieć widelcem, posłodzić erytrolem. Mus nałóż na placuszki.


RETINACIT OMK2

Sterylny roztwór do oczu wskazany dla pacjentów w początkowym stadium retinopatii cukrzycowej.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Retinacit Omk2. ZASTOSOWANIE: Wskazany w początkowych stadiach retinopatii cukrzycowej. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Omikron Italia S.r.l.
reklama

II śniadanie: Koktajl warzywno-owocowy + orzechy

Składniki:

  • Burak: 0,5 sztuki
  • Marchew: 1 sztuka
  • Jabłko: 1 sztuka
  • Natka pietruszki: 3 łyżki
  • Jogurt naturalny: 3 łyżki
  • Płatki owsiane: 2 łyżki
  • Orzechy włoskie: 15 g

Przygotowanie:

Orzechy zjedz. Warzywa obierz, umyj, drobno pokrój. Jabłko umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na kawałki. Do wysokiego naczynia włóż pokrojonego buraka, zmiksuj. Dodaj resztę składników i zblenduj.

Obiad: Komosa ryżowa z fasolką szparagową i łososiem

Składniki:

  • Łosoś atlantycki: 100 g
  • Sól: 2 szczypty
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Koperek: 3 łyżki
  • Sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Pomidor: 1 sztuka
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • Fasolka szparagowa żółta: 100 g
  • Komosa ryżowa: 50 g

Przygotowanie:

Rybę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Łososia posyp obficie koperkiem. Zawiń rybę w folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Rybę wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, przesmaż cebulę z czosnkiem. Fasolę dodaj na patelnię. Pomidory sparz, obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój, dodaj do fasolki. Posyp solą, lekko podlej wodą i przykryj patelnię pokrywką. Duś około 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Pod koniec dopraw oregano. Podaj z ugotowaną komosą i łososiem.

Kolacja: Biało-zielona sałatka warstwowa

Składniki:

  • Szpinak: 2 garści
  • Szczypiorek: 1 łyżka
  • Ogórek świeży: 0,5 sztuki
  • Papryka zielona: 0,5 sztuki
  • Serek wiejski: 1 sztuka
  • Jogurt naturalny: 1 łyżka
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny: 1 szczypta
  • Bazylia suszona: 0,5 łyżki
  • Chleb razowy: 2 kromki

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Ogórka pokrój w cienkie plastry, a plastry dodatkowo w słupki. Paprykę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Szpinak włóż do miseczki, nałóż na wierzch warstwę serka wiejskiego. Serek przykryj papryką, paprykę – twarożkiem, a twarożek – ogórkiem. Ogórka polej jogurtem wymieszanym z przyprawami. Na wierzch wysyp szczypiorek. Podawaj z pieczywem.

Dieta cukrzycowa. Gotowanie

DZIEŃ 6

Śniadanie: Szarlotkowy omlet + kefir

Składniki:

  • Mąka owsiana: 3 łyżki
  • Jajko: 1 sztuka
  • Mleko 2%: 3 łyżki
  • Jabłko: 1 sztuka
  • Erytrytol: 1 łyżka
  • Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • Cynamon: 0,5 łyżeczki
  • Kefir: 1 szklanka

Przygotowanie:

Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, erytrytol, cynamon i wszystko wymieszaj. Jabłko pokrój w kostkę, dodaj do masy, ponownie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, wlej masę. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (ok. 3 minut na jedną stronę). Kefir wypij do śniadania.

II śniadanie: Nasiona chia z musem truskawkowym

Składniki:

  • Nasiona chia: 2 łyżki
  • Truskawki: 100 g
  • Mleko 2%: 0,5 szklanki
  • Płatki owsiane górskie: 2 łyżki
  • Orzechy włoskie: 1 łyżka

Przygotowanie:

Nasiona zalej mlekiem, odstaw do lodówki, by napęczniały. Rozmrożone owoce zblenduj na mus. Na spód miseczki wyłóż mus, następnie dodaj płatki owsiane i chia z mlekiem. Posyp posiekanymi orzechami.

Obiad: Indyk w paprykowym sosie z kaszą

Składniki:

  • Papryka czerwona: 1 sztuka
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Oliwki: 5 sztuk
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Bulion warzywny: 0,5 szklanki
  • Papryka słodka w proszku: 3 szczypty
  • Ocet winny: 1 łyżka
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Pierś z indyka: 150 g
  • Papryczka chili suszona: 2 szczypty
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony: 0,5 łyżki
  • Kasza jęczmienna pęczak: 50 g

Przygotowanie:

Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso umyj, pokrój na cieńsze filety. Przygotuj marynatę: do bulionu dodaj przyprawy, przeciśnięty czosnek i ocet winny. Mięso marynuj przez ok 1-1,5 godziny. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, wyłóż zamarynowane mięso, obok ułóż cebulę i paski papryki. Posyp połówkami oliwek. Całość posyp solą i pieprzem. Zalej marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Kolacja: Prosta sałatka cezar

Składniki:

  • Pierś z indyka: 100 g
  • Sałata rzymska: 4 liście
  • Pomidor: 1 sztuka
  • Bazylia świeża: 1 garść
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Majeranek suszony: 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny: 2 łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku: 2 szczypty
  • Jogurt naturalny: 3 łyżki
  • Drożdże nieaktywne (płatki): 2 łyżki
  • Natka pietruszki: 2 łyżki
  • Chleb razowy: 1 kromka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem (użyj połowy pieprzu i soli), rozgniecionym ząbkiem czosnku, słodką papryką i majerankiem. Mięso zawiń w folię i piecz w piekarniku przez 30 minut. Sałatę rozerwij na mniejsze kawałki. Ułóż sałatę na talerzu, dodaj pomidora pokrojonego w ósemki, posiekaną natkę i pokrojone w paski mięso. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Polej sałatkę sosem, posyp płatkami drożdżowymi. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.

Dieta cukrzycowa

DZIEŃ 7

Śniadanie: Komosa ryżowa z truskawkami

Składniki:

  • Komosa ryżowa: 50 g
  • Mleko 2%: 1 szklanka
  • Truskawki: 200 g
  • Orzechy włoskie: 2 łyżki
  • Erytrytol: 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Komosę opłucz pod wodą. Ugotuj z dodatkiem rozmrożonych truskawek i mlekiem przez 10-15 minut. Dodaj erytrol, wymieszaj. Przed podaniem posyp orzechami.


Urydynox

Dostarcza substancje wspomagające procesy odbudowy uszkodzonych nerwów, monofosforan urydyny, witaminy z grupy B – B₁, B₆, B₁₂, a także kwas foliowy.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

II śniadanie: Grzanki pomidorowe z czosnkiem + jabłko

Składniki:

  • Jabłko
  • Chleb razowy: 2 kromki
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • Pomidor: 1 sztuka
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Bazylia suszona: 3 szczypty

Przygotowanie:

Kromki chleba zarumień na suchej patelni. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw pieprzem i bazylią. Każdą z kromek polej oliwą, nałóż pomidory. Jabłko zjedz.

Obiad: Schab z ziemniakami i kapustą kiszoną

Składniki:

  • Schab wieprzowy: 200 g
  • Ziemniaki: 150 g
  • Sól: 1 szczypta
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Majeranek suszony: 1 łyżeczka
  • Papryka słodka w proszku: 2 szczypty
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Papryczka chili suszona:: 1 szczypta
  • Olej rzepakowy: 1 łyżka
  • Kiszona kapusta: 100 g

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj olejem i przyprawami. Schab włóż do rękawa do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Kolacja: Ryba po grecku

Składniki:

  • Dorsz: 200 g
  • Marchew: 0,5 sztuki
  • Pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
  • Seler korzeniowy: 2 plastry
  • Por: 0,25 sztuki
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Przecier pomidorowy: 4 łyżki
  • Sól: 1 szczypta
  • Pieprz czarny: 2 szczypty
  • Sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • Liść laurowy: 1 sztuka
  • Ziele angielskie: 1 sztuka
  • Majeranek suszony: 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Rybę dokładnie osusz, natrzyj solą, pieprzem (połową ilości), skrop sokiem z cytryny i oliwą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokrój. Zeszklij na patelni. Dodaj starte warzywa, zalej wodą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielski, listkiem laurowym i dusić ok. 15-20 minut. Odlej troszkę wody, wymieszać w niej przecier pomidorowy i dodaj do warzyw. Tak przygotowane warzywa wyłóż na rybę.