Podstawowym celem diety cukrzycowej jest uzyskanie optymalnej kontroli glikemii oraz zredukowanie ryzyka powikłań cukrzycy. Jak to zrobić? O czym pamiętać? Sprawdź nasz poradnik: Dieta cukrzycowa. Sprawdź, co jeść przy cukrzycy. Cukrzyca a dieta.
Dieta cukrzycowa, jadłospis tygodniowy, 1800 kcal
Przed Tobą pełny jadłospis w diecie cukrzycowej na 7 dni. Dzienny bilans energetyczny to ok. 1800 kcal – dostosuj go do swoich potrzeb. Dieta w cukrzycy powinna być zdrowa i pełnowartościowa, dobrze zbilansowana i „ostrożna”, ale jednocześnie może być pyszna! Przed Tobą m.in.:
- indyk z brokułami i kaszą w sosie jogurtowo-pietruszkowym,
- szakszuka z pieczywem,
- udka z kurczaka po gruzińsku z ryżem,
- szarlotkowy omlet,
- pyszne owocowe owsianki, koktajle i sałatki.
Smacznego! Zaczynamy zdrowe gotowanie w diecie cukrzycowej!
DZIEŃ 1
Śniadanie: Kanapki z serem żółtym, wędliną i ogórkiem + kefir
Składniki:
- Chleb razowy: 2 kromki
- Masło: 1 łyżeczka
- Sałata masłowa: 4 liście
- Ser żółty: 2 plastry
- Wędlina z indyka 2 plastry
- Ogórek świeży: ½ sztuki
- Szczypiorek: 2 łyżki
- Kefir: 1 szklanka
Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj masłem, na kromki połóż sałatę, ser żółty, wędlinę, plastry ogórka oraz posiekany szczypiorek. Kefir wypij do kanapek.
II śniadanie: Jogurtowy owsiany deser z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- Jabłko: 1 sztuka
- Płatki owsiane: 4 łyżki
- Nasiona chia: 1 łyżeczka
- Cynamon: 2 szczypty
- Jogurt typu skyr naturalny: 1 opakowanie (150 g)
Przygotowanie:
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj nasiona chia, płatki owsiane, jogurt naturalny, cynamon. Wszystko razem wymieszaj.
Obiad: Zupa jarzynowa z mięsem
Składniki:
- Marchew: 1 sztuka
- Pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
- Seler korzeniowy: 1 plaster
- Ziemniak: 0,5 sztuki
- Cebula: 0,5 sztuki
- Sól: 1 szczypta
- Bulion warzywny: 1 szklanka
- Natka pietruszki: 1 łyżka
- Fasolka szparagowa żółta: 100 g
- Udko z kurczaka bez skóry: 1 sztuka
- Majeranek suszony: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę. Warzywa obierz, ziemniaki pokrój w kostkę, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Fasolkę pokrój na krótsze kawałki. Wlej bulion do garnka, dodaj udko i gotuj 15-20 minut, po czym włóż warzywa. Dodaj przyprawy. Gotuj, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę posyp natką.
Kolacja: Sałatka z twarogiem i burakiem
Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty: 2 plastry (30 g)
- Natka pietruszki: 2 łyżki
- Szczypiorek: 2 łyżki
- Burak: 0,5 sztuki
- Tymianek suszony: 0,5 łyżki
- Rozmaryn suszony: 1 łyżka
- Olej rzepakowy: 1 łyżka
- Czarnuszka (nasiona): 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Ser pokrój w kostkę, zalej olejem wymieszanym z tymiankiem i rozmarynem. Tak zalany ser włóż do słoika, zamknij i zostaw na noc w lodówce, by ser się zamarynował. Buraka umyj, ugotuj w wodzie, ostudź i obierz. Buraka pokrój w plastry. Wymieszaj z serem, czarnuszką, posiekaną natką i szczypiorkiem.
DZIEŃ 2
Śniadanie: Malinowe smoothie bowl
Składniki:
- Maliny mrożone: 150 g
- Banan: 0,5 sztuki
- Jogurt typu skyr naturalny: 1 opakowanie (150 g)
- Orzechy włoskie: 1,5 łyżki
- Płatki owsiane górskie: 3 łyżki
Przygotowanie:
Banana obierz, zmiksuj z jogurtem i malinami (zostaw pół garści do dekoracji). Wlej smoothie do miseczki. Dodaj maliny do dekoracji, posyp orzechami i płatkami.
Preparat zalecany w celu uzupełnienia codziennej diety w kwas alfa-liponowy.
II śniadanie: Kanapka z wędliną i ogórkiem + kefir
Składniki:
- Chleb razowy: 1 kromka
- Masło: 1 łyżeczka
- Sałata masłowa: 2 liście
- Wędlina z indyka: 2 plastry
- Ogórek świeży: ½ sztuki
- Szczypiorek: 2 łyżki
- Kefir: 1 szklanka
Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj masłem, połóż sałatę i wędlinę. Zjedz z ogórkiem. Kefir wypij.
Obiad: Indyk z brokułami i kaszą w sosie jogurtowo-pietruszkowym
Składniki:
- Kasza jęczmienna: 4 łyżki
- Pierś z indyka: 150 g
- Brokuł: 150 g
- Jogurt naturalny: 100 g
- Czosnek: 1 ząbek
- Sól: 2 szczypty
- Pieprz czarny: 1 szczypta
- Oregano suszone: 1 łyżeczka
- Tymianek suszony: 0,5 łyżki
- Papryka słodka: 2 szczypty
- Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Filet z indyka pokrój w kostkę, skrop olejem i natrzyj przyprawami (użyj połowy soli i pieprzu). Odstaw na pół godziny do lodówki. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła umyj, rozdziel na mniejsze części i gotuj w wodzie ok. 5-7 minut. Jogurt naturalny wymieszaj z pokrojoną natką, solą, pieprzem. Indyka obsmaż na patelni do miękkości. Wyłóż na talerz, dodaj ugotowane brokuły i całość polej przygotowanym sosem.
Kolacja: Szakszuka z pieczywem
Składniki:
- Jajko: 2 sztuki
- Cebula: 0,5 sztuki
- Szpinak: 2 garście
- Pomidory z puszki: 1 szklanka
- Natka pietruszki: 1 szczypta
- Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- Chleb razowy: 2 kromki
Przygotowanie:
Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wlej pomidory z puszki, gotuj ok. 3 minut. Dodaj szpinak, chwilę podduś, zrób dwa wgłębienia na jajka i wbij je na patelnię. Gotuj ok. 5-10 minut, aż białka jaja się zetną (patelnię możesz przykryć, przyspieszy to ścięcie jajek). Na koniec przypraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki. Zjedz z pieczywem.
DZIEŃ 3
Śniadanie: Owsianka z musem malinowym
Składniki:
- Płatki owsiane górskie: 5 łyżek
- Mleko 2%: 0,5 szklanki
- Orzechy włoskie: 1,5 łyżki
- Maliny mrożone: 150 g
- Erytrytol: 1 łyżeczka
- Mak: 1 łyżka
Przygotowanie:
Płatki wrzuć do garnuszka, zalej niewielką ilością wody, gotuj. Po chwili dodaj mleko. Rozmrożone maliny zblenduj, posłodź erytrolem. Płatki polej musem, posyp orzechami i makiem.
II śniadanie: Kanapka z serem żółtym i pomidorem + mandarynka
Składniki:
- Mandarynka: 1 sztuka
- Chleb razowy: 2 kromki
- Masło: 1 łyżeczka
- Sałata masłowa: 2 liście
- Ser żółty: 1 plaster
- Pomidor: 0,5 sztuki
- Pieprz czarny: 1 szczypta
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj składaną kanapkę. Mandarynkę obierz i zjedz.
Przeznaczony dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwas alfa-liponowy, dla diabetyków i osób z tendencją do cukrzycy oraz osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.
Obiad: Udka z kurczaka po gruzińsku z ryżem
Składniki:
- Udko z kurczaka bez skóry: 1 sztuka
- Ryż brązowy: 50 g
- Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- Cebula: 0,25 sztuki
- Czosnek: 1 ząbek
- Pomidory z puszki: 1 szklanka
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Kolendra suszona: 2 łyżeczki
- Kmin rzymski mielony: 0,5 łyżeczki
- Natka pietruszki: 1 łyżka
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz i pokrój. Rozgrzej olej na patelni, obsmażyć mięso z każdej strony. Dodaj cebulę, przesmaż. Po kilku minutach dodaj czosnek i przyprawy. Całość wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody). Pod koniec dodaj do sosu drobno posiekaną pietruszkę. Podawaj z ryżem.
Kolacja: Sałatka z serka wiejskiego z dodatkami
Składniki:
- Serek wiejski: 1 opakowanie 200 g
- Pomidor: 1 sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- Szczypiorek: 2 łyżki
- Pieprz czarny: 1 szczypta
- Majeranek suszony: 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Jajko ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę. Pomidora umyj, pokrój w kostkę. Składniki połącz, wymieszaj. Pieczywo zgrilluj i zjedz z sałatką.
DZIEŃ 4
Śniadanie: Kanapki z oliwkową pastą jajeczną
Składniki:
- Jajko: 2 sztuki
- Oliwki: 8 sztuk
- Jogurt naturalny: 1 łyżka
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Ser twarogowy półtłusty: 50 g
- Bazylia suszona: 0,5 łyżeczki
- Czarnuszka (nasiona): 1 łyżka
- Chleb razowy: 2 kromki
Przygotowanie:
Jajka umyj, ugotuj na twardo, jeszcze ciepłe obierz i drobno pokrój. Oliwki odsącz, pokrój w plasterki. Składniki połącz, dopraw, wymieszaj z jogurtem, a później podawaj na kanapkach.
II śniadanie: Jogurt o smaku kiwi i banana
Składniki:
- Jogurt naturalny: 200 g
- Kiwi: 1 sztuka
- Banan: 0,5 sztuki
- Płatki owsiane górskie: 3 łyżki
- Cynamon: 2 szczypty
- Pestki słonecznika: 1 łyżka
Przygotowanie:
Jogurt naturalny połącz z obranymi i pokrojonymi owocami. Dodaj płatki i orzechy.
Obiad: Makaron z sosem pomidorowym i mięsem
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty: 50 g
- Mięso mielone z kurczaka: 200 g
- Pomidory z puszki: 1 szklanka
- Cebula: 0,5 sztuki
- Czosnek: 1 ząbek
- Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- Oregano suszone: 1 łyżeczka
- Bazylia suszona: 1 łyżka
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny: 2 szczypty
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, dopraw. Smaż, aż mięso będzie dobrze zarumienione. Makaron ugotuj al dente. Do mięsa dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, gotuj ok. 5-7 minut. Przełożyć makaron na talerz, polej przygotowanym sosem.
Kolacja: Sałatka z komosą i brokułem
Składniki:
- Ogórek: 0,5 sztuki
- Wędlina z indyka: 2 plastry
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny 1 szczypta
- Brokuł: 150 g
- Komosa ryżowa: 50 g
- Pomidor: 1 sztuka
- Jogurt naturalny: 3 łyżki
- Czosnek: 1 ząbek
- Natka pietruszki: 1 łyżka
Przygotowanie:
Brokuły ugotuj al dente. Podziel na mniejsze różyczki. Ogórka obierz, pokrój w kostkę wraz z wędliną i pomidorem. Do miski włóż ostudzoną komosę, pokrojonego brokuła, wędlinę z ogórkiem. Całość wymieszaj, polej sosem (wymieszaj jogurt z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem). Posyp posiekaną natką.
DZIEŃ 5
Śniadanie: Twarogowe placki owsiane z kiwi
Składniki:
- Płatki owsiane: 50 g
- Jajko: 1 sztuka
- Ser twarogowy półtłusty: 100 g
- Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- Kiwi: 1 sztuka
- Erytrytol: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Zmiel płatki owsiane. Ser twarogowy zmiksuj z jajkiem. Dodaj zmielone płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Smaż na oleju. Obrane kiwi rozgnieć widelcem, posłodzić erytrolem. Mus nałóż na placuszki.
Sterylny roztwór do oczu wskazany dla pacjentów w początkowym stadium retinopatii cukrzycowej.
II śniadanie: Koktajl warzywno-owocowy + orzechy
Składniki:
- Burak: 0,5 sztuki
- Marchew: 1 sztuka
- Jabłko: 1 sztuka
- Natka pietruszki: 3 łyżki
- Jogurt naturalny: 3 łyżki
- Płatki owsiane: 2 łyżki
- Orzechy włoskie: 15 g
Przygotowanie:
Orzechy zjedz. Warzywa obierz, umyj, drobno pokrój. Jabłko umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na kawałki. Do wysokiego naczynia włóż pokrojonego buraka, zmiksuj. Dodaj resztę składników i zblenduj.
Obiad: Komosa ryżowa z fasolką szparagową i łososiem
Składniki:
- Łosoś atlantycki: 100 g
- Sól: 2 szczypty
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Koperek: 3 łyżki
- Sok z cytryny: 1 łyżeczka
- Cebula: 0,5 sztuki
- Pomidor: 1 sztuka
- Czosnek: 1 ząbek
- Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- Fasolka szparagowa żółta: 100 g
- Komosa ryżowa: 50 g
Przygotowanie:
Rybę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Łososia posyp obficie koperkiem. Zawiń rybę w folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Rybę wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, przesmaż cebulę z czosnkiem. Fasolę dodaj na patelnię. Pomidory sparz, obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój, dodaj do fasolki. Posyp solą, lekko podlej wodą i przykryj patelnię pokrywką. Duś około 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Pod koniec dopraw oregano. Podaj z ugotowaną komosą i łososiem.
Kolacja: Biało-zielona sałatka warstwowa
Składniki:
- Szpinak: 2 garści
- Szczypiorek: 1 łyżka
- Ogórek świeży: 0,5 sztuki
- Papryka zielona: 0,5 sztuki
- Serek wiejski: 1 sztuka
- Jogurt naturalny: 1 łyżka
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny: 1 szczypta
- Bazylia suszona: 0,5 łyżki
- Chleb razowy: 2 kromki
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Ogórka pokrój w cienkie plastry, a plastry dodatkowo w słupki. Paprykę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Szpinak włóż do miseczki, nałóż na wierzch warstwę serka wiejskiego. Serek przykryj papryką, paprykę – twarożkiem, a twarożek – ogórkiem. Ogórka polej jogurtem wymieszanym z przyprawami. Na wierzch wysyp szczypiorek. Podawaj z pieczywem.
DZIEŃ 6
Śniadanie: Szarlotkowy omlet + kefir
Składniki:
- Mąka owsiana: 3 łyżki
- Jajko: 1 sztuka
- Mleko 2%: 3 łyżki
- Jabłko: 1 sztuka
- Erytrytol: 1 łyżka
- Olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- Cynamon: 0,5 łyżeczki
- Kefir: 1 szklanka
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, erytrytol, cynamon i wszystko wymieszaj. Jabłko pokrój w kostkę, dodaj do masy, ponownie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, wlej masę. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (ok. 3 minut na jedną stronę). Kefir wypij do śniadania.
II śniadanie: Nasiona chia z musem truskawkowym
Składniki:
- Nasiona chia: 2 łyżki
- Truskawki: 100 g
- Mleko 2%: 0,5 szklanki
- Płatki owsiane górskie: 2 łyżki
- Orzechy włoskie: 1 łyżka
Przygotowanie:
Nasiona zalej mlekiem, odstaw do lodówki, by napęczniały. Rozmrożone owoce zblenduj na mus. Na spód miseczki wyłóż mus, następnie dodaj płatki owsiane i chia z mlekiem. Posyp posiekanymi orzechami.
Obiad: Indyk w paprykowym sosie z kaszą
Składniki:
- Papryka czerwona: 1 sztuka
- Cebula: 0,5 sztuki
- Oliwki: 5 sztuk
- Czosnek: 1 ząbek
- Bulion warzywny: 0,5 szklanki
- Papryka słodka w proszku: 3 szczypty
- Ocet winny: 1 łyżka
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Pierś z indyka: 150 g
- Papryczka chili suszona: 2 szczypty
- Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- Tymianek suszony: 0,5 łyżki
- Kasza jęczmienna pęczak: 50 g
Przygotowanie:
Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso umyj, pokrój na cieńsze filety. Przygotuj marynatę: do bulionu dodaj przyprawy, przeciśnięty czosnek i ocet winny. Mięso marynuj przez ok 1-1,5 godziny. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, wyłóż zamarynowane mięso, obok ułóż cebulę i paski papryki. Posyp połówkami oliwek. Całość posyp solą i pieprzem. Zalej marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Kolacja: Prosta sałatka cezar
Składniki:
- Pierś z indyka: 100 g
- Sałata rzymska: 4 liście
- Pomidor: 1 sztuka
- Bazylia świeża: 1 garść
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Czosnek: 1 ząbek
- Majeranek suszony: 1 łyżeczka
- Sok z cytryny: 2 łyżeczki
- Papryka słodka w proszku: 2 szczypty
- Jogurt naturalny: 3 łyżki
- Drożdże nieaktywne (płatki): 2 łyżki
- Natka pietruszki: 2 łyżki
- Chleb razowy: 1 kromka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem (użyj połowy pieprzu i soli), rozgniecionym ząbkiem czosnku, słodką papryką i majerankiem. Mięso zawiń w folię i piecz w piekarniku przez 30 minut. Sałatę rozerwij na mniejsze kawałki. Ułóż sałatę na talerzu, dodaj pomidora pokrojonego w ósemki, posiekaną natkę i pokrojone w paski mięso. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Polej sałatkę sosem, posyp płatkami drożdżowymi. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.
DZIEŃ 7
Śniadanie: Komosa ryżowa z truskawkami
Składniki:
- Komosa ryżowa: 50 g
- Mleko 2%: 1 szklanka
- Truskawki: 200 g
- Orzechy włoskie: 2 łyżki
- Erytrytol: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Komosę opłucz pod wodą. Ugotuj z dodatkiem rozmrożonych truskawek i mlekiem przez 10-15 minut. Dodaj erytrol, wymieszaj. Przed podaniem posyp orzechami.
Dostarcza substancje wspomagające procesy odbudowy uszkodzonych nerwów, monofosforan urydyny, witaminy z grupy B – B₁, B₆, B₁₂, a także kwas foliowy.
II śniadanie: Grzanki pomidorowe z czosnkiem + jabłko
Składniki:
- Jabłko
- Chleb razowy: 2 kromki
- Oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- Pomidor: 1 sztuka
- Czosnek: 1 ząbek
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Bazylia suszona: 3 szczypty
Przygotowanie:
Kromki chleba zarumień na suchej patelni. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw pieprzem i bazylią. Każdą z kromek polej oliwą, nałóż pomidory. Jabłko zjedz.
Obiad: Schab z ziemniakami i kapustą kiszoną
Składniki:
- Schab wieprzowy: 200 g
- Ziemniaki: 150 g
- Sól: 1 szczypta
- Czosnek: 1 ząbek
- Majeranek suszony: 1 łyżeczka
- Papryka słodka w proszku: 2 szczypty
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Papryczka chili suszona:: 1 szczypta
- Olej rzepakowy: 1 łyżka
- Kiszona kapusta: 100 g
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj olejem i przyprawami. Schab włóż do rękawa do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Kolacja: Ryba po grecku
Składniki:
- Dorsz: 200 g
- Marchew: 0,5 sztuki
- Pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
- Seler korzeniowy: 2 plastry
- Por: 0,25 sztuki
- Cebula: 0,5 sztuki
- Przecier pomidorowy: 4 łyżki
- Sól: 1 szczypta
- Pieprz czarny: 2 szczypty
- Sok z cytryny: 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka
- Liść laurowy: 1 sztuka
- Ziele angielskie: 1 sztuka
- Majeranek suszony: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Rybę dokładnie osusz, natrzyj solą, pieprzem (połową ilości), skrop sokiem z cytryny i oliwą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokrój. Zeszklij na patelni. Dodaj starte warzywa, zalej wodą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielski, listkiem laurowym i dusić ok. 15-20 minut. Odlej troszkę wody, wymieszać w niej przecier pomidorowy i dodaj do warzyw. Tak przygotowane warzywa wyłóż na rybę.