- Dobrze skomponowana dieta cukrzycowa stanowi bardzo ważny element wspomagający leczenie i zapobiegający rozwojowi powikłań.
- Przewlekle występująca hiperglikemia przyczynia się do uszkodzenia, zaburzenia czynności, a także niewydolności wielu narządów: oczu, nerek, serca czy naczyń krwionośnych.
- Podstawowym celem diety cukrzycowej jest uzyskanie optymalnej kontroli glikemii oraz zredukowanie ryzyka powikłań cukrzycy.
- Więcej o cukrzycy i o codziennych zaleceniach dla diabetyków możesz przeczytać na Zdrowych Rozwiązaniach >>>
Założenia diety:
Kaloryczność diety: 1900 kcal
Rozkład makroskładników:
- białko 25%
- tłuszcz 30%
- węglowodany 45%.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 1
Śniadanie: Kanapki z pomidorowym twarożkiem
Składniki:
- chleb żytni 100% pełnoziarnisty – 2 kromki
- pomidor – 2 plastry
- suszony pomidor w zalewie z oleju – 35 g
- orzechy włoskie – 10 g
- świeża bazylia – 0,5 garści
- ser twarogowy chudy – 2 plastry
- czarnuszka – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy i bazylię posiekaj. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj suszone pomidory, bazylię i orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczywo opiecz w tosterze lub na patelni. Nałóż pomidorowy twarożek, wyłóż plastrami pomidora i posyp czarnuszką.
II śniadanie: Koktajl na kefirze z malinami, borówkami i chia
Składniki:
- kefir – 1 szklanka
- borówka amerykańska – 1 garść
- maliny – 1 garść
- nasiona chia – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Owoce umyj, dodaj do naczynia blendera wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj na gładki koktajl. Możesz też użyć mrożonych owoców.
Obiad: Kasza pęczak z krewetkami i szparagami
Składniki:
- bulion warzywny – 0,5 szklanki
- czosnek – 0,5 ząbka
- kasza jęczmienna pęczak – 50 g
- krewetki – 10 sztuk
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- oregano suszone – 1 łyżeczka
- papryczka chili czerwona – 0,25 sztuki
- pieprz czarny – 2 szczypty
- ser parmezan tarty – 1 łyżka
- sól – 2 szczypty
- szparagi – 2 sztuki.
Przygotowanie:
Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Szparagi umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj kaszę. Oprósz całość solą, pieprzem i oregano. Podsmaż przez kilka minut, po czym wlej bulion i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż bulion wyparuje (w razie potrzeby podlej kaszę wodą). Krewetki obierz, oczyść, dodaj do kaszy wraz ze szparagami. Przykryj i dalej duś, aż krewetki będą dobre, a szparagi chrupiące. Całość przełóż na talerz, posyp parmezanem.
Podwieczorek: Jogurt skyr z kiwi i płatkami migdałów
Składniki:
- skyr naturalny – 1 opakowanie
- kiwi – 1 sztuka
- płatki migdałowe – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Do miseczki przełóż jogurt, dodaj pokrojone kiwi oraz płatki migdałów.
Kolacja: Dorsz duszony w pomidorach z ryżem
Składniki:
- bulion warzywny – 0,25 szklanki
- cebula – 0,5 sztuki
- papryka czerwona – 0,25 sztuki
- pomidor – 2 sztuki
- ryż basmati – 30 g
- dorsz – 200 g
- czosnek – 1 ząbek
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim cebulę z czosnkiem. Pomidory i paprykę umyj, pokrój w kostkę (pomidory wcześniej sparz, obierz ze skórki), dodaj na patelnię. Wlej bulion, duś około 10 minut. Rybę umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj rybę na patelnię, dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Duś, aż ryba będzie miękka. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 2
Śniadanie: Kanapki z twarogiem, świeżymi warzywami i kiełkami
Składniki:
- chleb żytni 100% pełnoziarnisty – 2 kromki
- kiełki rzodkiewki – 1 garść
- masło – 2 łyżeczki
- ser twarogowy chudy – 4 plastry
- ogórek – 0,25 sztuki
- rzodkiewka – 4 sztuki
- sałata lodowa – 2 liście
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Kromki pieczywa posmaruj masłem, wyłóż sałatą, plastrami sera twarogowego. Dodaj pokrojonego w plasterki ogórka i rzodkiewkę. Udekoruj kiełkami. Dopraw solą i pieprzem.
II śniadanie: Jajko na miękko z pomidorkami i pieczywem
Składniki:
- chleb graham – 1 kromka
- jajko – 1 sztuka
- masło – 1 łyżeczka
- pomidor – 1 sztuka
- sałata lodowa – 1 garść
- szczypiorek – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Jajko wyciągnij z lodówki 15 minut przed gotowaniem. Zagotuj wodę w garnuszku, delikatnie włóż jajko i gotuj około 4 minuty. Pomidory pokrój w ćwiartki, ułóż na poszarpanej sałacie lodowej i posyp szczypiorkiem. Chleb posmaruj masłem. Zjedz z jajkiem i warzywami.
Obiad: Dorsz z koperkiem, ryżem i pieczonymi warzywami
Składniki:
- dorsz – 150 g
- koperek – 3 łyżki
- ryż basmati – 50 g
- papryka czerwona – 0,25 sztuki
- cukinia – 0,25 sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- oregano suszone – 2 szczypty
- bazylia suszona – 2 szczypty
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sok z cytryny – 3 łyżki
- sól – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę umyj, osusz, posyp solą, pieprzem i skrop olejem (1 łyżka). Rybę posyp obficie koperkiem, zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i dopraw bazylią, oregano i szczyptą soli. Dorsza wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym ryżem i upieczonymi warzywami.
Podwieczorek: Bób z czosnkiem i koperkiem
Składniki:
- bób – 3 garście
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Bób ugotuj do miękkości. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polej nią ugotowany bób. Dodaj pokrojony drobno koperek i całość wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
Kolacja: Omlet ze szparagami i porem, kefir
Składniki:
- kefir – 1 szklanka
- jajko – 2 sztuki
- szparagi – 4 sztuki
- por – 0,5 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- szczypiorek – 1 łyżka
- mleko – 3 łyżki
- oregano suszone – 1 szczypta
- papryka słodka – 2 szczypty
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Warzywa umyj i osusz. Odłam końcówki szparagów. Pora pokrój w półksiężyce, a szparagi na mniejsze kawałki. Przygotuj masę jajeczną: rozkłóć jajka z mąką, mlekiem, dodaj sól, pieprz, oregano, słodką paprykę i czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni, przesmaż por i szparagi. Zalej przygotowaną masą. Gotowy omlet przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem. Kefir wypij do posiłku.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 3
Śniadanie: Kanapki z twarożkiem z łososiem i cebulką
Składniki:
- ser twarogowy chudy – 100 g
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- cebula – 0,25 sztuki
- łosoś wędzony – 50 g
- chleb żytni 100% pełnoziarnisty – 3 kromki
- pomidor – 3 plastry
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser rozdrobnij, wymieszaj z jogurtem, cebulą, solą i pieprzem. Łososia rozdrobnij i dodaj do sera. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kromki pieczywa podgrzej na patelni lub w tosterze, nałóż na nie przygotowany twarożek, przykryj plastrami pomidora.
II śniadanie: Deser porzeczkowy
Składniki:
- erytrytol – 2 łyżeczki
- czarne porzeczki – 2 garście
- jogurt grecki – 3 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki.
Przygotowanie:
Porzeczki umyj, odszypułkuj i przetrzyj przez sito, dodaj sok z cytryny. Do małego rondla wlej odrobinę wody, dodać erytrytol i chwilę podgrzej. Rozpuszczony cukier wymieszaj z jogurtem i owocami.
Obiad: Gulasz z indyka z warzywami i kaszą pęczak
Składniki:
- pomidory krojone z puszki – 200 g
- kasza jęczmienna pęczak – 50 g
- papryka czerwona – 1 sztuka
- mięso z indyka – 150 g
- cebula – 0,5 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- zioła prowansalskie – 3 szczypty
- cukinia – 0,5 sztuki
- pieczarki – 150 g
- erytrytol – 1 łyżeczka
- sól – 2 szczypty
- pieprz czarny – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Mięso umyj, pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, a następnie polej oliwą. Posiekaj cebulę z czosnkiem, cukinię pokrój w półplastry, a pieczarki w plastry. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z indyka. Do usmażonego indyka dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, zalej wszystko pomidorami z puszki i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Ugotowany gulasz przypraw solą, pieprzem, erytrytolem i ziołami prowansalskimi. Podawaj z ugotowaną kaszą pęczak.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Podwieczorek: Fasolka szparagowa z płatkami drożdżowymi
Składniki:
- fasolka szparagowa zielona – 4 garście
- czosnek – 1 ząbek
- suszony pomidor – 4 sztuki
- płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, pokrój na krótsze kawałki i ugotuj w wodzie. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj pokrojone suszone pomidory i fasolkę. Całość posyp płatkami drożdżowymi. Przykryj patelnię na kilka chwil, aż płatki się roztopią.
Kolacja: Pęczak z fasolką szparagową
Składniki:
- bulion warzywny – 1 szklanka
- pierś z kurczaka – 70 g
- cebula – 0,25 sztuki
- cukinia – 0,5 sztuki
- fasolka szparagowa zielona – 1 garść
- kasza jęczmienna pęczak – 50 g
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- oregano suszone – 5 szczypt
- pieprz czarny – 2 szczypty
- tymianek suszony – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę. Fasolkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem (połową ilości). Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso i smaż, aż będzie miękkie (w razie potrzeby podlej wodą). Na drugą patelnię dodaj kaszę, zalej ją niewielką porcją bulionu i duś, aż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj warzywa, zalej kolejną, niewielką porcją bulionu i dalej duś. Powtarzaj czynność wlewania bulionu, aż kasza i cukinia z fasolką będą miękkie (gdyby zabrakło bulionu, dolej wody). Dodaj na patelnię usmażone mięso wraz z cebulą. Duś razem przez chwilę. Całość wymieszaj, dopraw tymiankiem, oregano, resztą soli i pieprzu.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 4
Śniadanie: Tortilla z hummusem, warzywami i mozzarellą
Składniki:
- tortilla – placek z pełnego ziarna – 1 sztuka
- hummus – 2 łyżeczki
- papryka czerwona – 0,25 sztuki
- rzodkiewka – 2 sztuki
- rukola – 1 garść
- ser mozzarella light – 1 sztuka.
Przygotowanie:
Placek podgrzej na rozgrzanej patelni. Warzywa umyj, paprykę pokrój w słupki, rzodkiewki w plastry. Placek posmaruj hummusem. Połóż rukolę, pokrojone warzywa i plastry mozzarelli. Zwiń tortillę w rulon.
II śniadanie: Pieczony kalafior
Składniki:
- kalafior – 300 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- przyprawa curry – 2 szczypty
- kminek – 1 szczypta
- papryka słodka w proszku – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Kalafiora dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, paprykę, curry i kminek. Kalafiora dokładnie wymieszaj w przygotowanym sosie. Przełóż różyczki do naczynia do zapiekania. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut (w zależności od wielkości różyczek). W połowie pieczenia przemieszaj.
Przeznaczony dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwas alfa-liponowy, dla diabetyków i osób z tendencją do cukrzycy oraz osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.
Obiad: Risotto z papryką i kurczakiem
Składniki:
- pierś z kurczaka – 150 g
- bulion warzywny – 100 g
- ser mozzarella light – 2 plastry
- cukinia – 0,25 sztuki
- ryż basmati – 50 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- szczypiorek – 2 łyżki
- papryka czerwona – 0,5 sztuki
- papryka zielona – 0,5 sztuki.
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Paprykę, cukinię oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż warzywa, aż staną się rumiane. Dodaj pokrojone w paski mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj bulion i ryż. Mieszaj, aż ryż się ugotuje i wchłonie bulion. Na sam koniec dodaj starty ser i poczekaj, aż się rozpuści. Risotto przełóż na talerz i udekoruj szczypiorkiem.
Podwieczorek: Chrupiąca sałatka z selerem i kukurydzą
Składniki:
- jogurt grecki – 3 łyżki
- seler naciowy – 2 łodygi
- kukurydza konserwowa – 5 łyżek
- wędlina z indyka – 50 g
- pieprz czarny – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Seler umyj, obierz. Seler i wędlinę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Do miseczki dodaj składniki sałatki. Całość dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z jogurtem.
Kolacja: Kasza gryczana z bobem i cukinią
Składniki:
- bób – 2 garście
- cebula – 0,5 sztuki
- cukinia – 0,5 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- kasza gryczana – 60 g
- natka pietruszki – 1 łyżka
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sól – 2 szczypty
- tymianek suszony – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Bób ugotuj, ostudź i obierz ze skórki. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i chwilkę podsmaż. Dodaj ugotowaną kaszę, bób i wymieszaj. Całość posyp natką pietruszki i przełóż na talerz.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 5
Śniadanie: Jajecznica z cebulką, szczypiorkiem i pieczarkami
Składniki:
- chleb żytni 100% pełnoziarnisty – 2 kromki
- jajko – 2 sztuki
- cebula – 0,5 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- pieczarki – 4 sztuki
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pieczarki umyj, obierz i również posiekaj w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pieczarki, po chwili podlej odrobiną wody i duś, aż zmiękną. Na patelnię wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż konsystencja jajecznicy będzie odpowiednia. Pod koniec posyp całość szczypiorkiem. Jajecznicę zjedz z pieczywem.
II śniadanie: Sałatka z rzodkiewek i sera feta
Składniki:
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- rzodkiewka – 8 sztuk
- sałata lodowa – 1 garść
- ser feta – 50 g
- szczypiorek – 1 łyżka
- pieprz czarny – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Sałatę umyj, rozdrobnij palcami. Rzodkiewki umyj, pokrój w plastry. Ser rozdrobnij. Szczypiorek umyj i posiekaj. Jogurt wymieszaj z pieprzem. Składniki połącz i polej jogurtem.
Obiad: Kasza gryczana z kurczakiem, fasolką szparagową i porem
Składniki:
- fasolka szparagowa żółta – 3 garści
- kasza gryczana – 50 g
- natka pietruszki – 1 łyżka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- pierś z kurczaka – 150 g
- por – 0,5 sztuki
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, przytnij na końcach, wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Pora umyj i posiekaj. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmaż pora, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i duś do miękkości. Dopraw zawartość patelni solą i pierzem. Gdy kurczak będzie miękki, dodaj ugotowaną kaszę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Wszystko razem wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki.
Podwieczorek: Chłodnik porowy
Składniki:
- kefir – 1 szklanka
- koperek – 2 łyżki
- por – 1 sztuka
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Pora umyj, odkrój zieloną część – nie będzie potrzebna. Pokrój pozostałą część w półksiężyce, możesz ją sparzyć wrzątkiem. Koperek umyj i posiekaj. Składniki dodaj do naczynia blendera i zmiksuj. Schłodź przed podaniem, po podaniu dopraw solą i pierzem.
Kolacja: Pieczona cukinia faszerowana soczewicą
Składniki:
- cebula – 0,5 sztuki
- cukinia – 1 sztuka
- soczewica czerwona – 70 g
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- koperek – 1 łyżka
- pieprz cayenne – 2 szczypty
- pieprz czarny – 1 szczypta
- pomidor – 1 sztuka
- przyprawa curry – 2 szczypty
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż długiego boku na pół i wydrąż łyżką środek. Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę wraz z czosnkiem obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę i czosnek. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Ugotowaną soczewicę dodaj do warzy, dopraw całość solą, pieprzem czarnym i kajeńskim oraz curry. Wymieszaj farsz z koperkiem, a następnie przełóż do łódek z cukinii. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 6
Śniadanie: Szakszuka z cieciorką, szczypiorkiem i pieczywem
Składniki:
- chleb żytni 100% pełnoziarnisty – 1 kromka
- cebula – 0,5 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- ciecierzyca z puszki – 50 g
- jajko – 2 sztuki
- pomidory z puszki krojone – 2 szklanki
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sól – 2 szczypty
- papryka słodka w proszku – 2 szczypty
- oregano suszone – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Cebulę wraz z czosnkiem obierz, drobno posiekaj i przesmażyć je na rozgrzanym oleju. Po minucie dodaj odsączoną i przepłukaną cieciorkę. Podsmaż do zarumienienia, dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj sos przez około 10 minut, po czym zrób dwa wgłębienia na jajka. We wgłębienia wbij jajka i gotuj około 5-10 minut, aż białka jaja się zetną (patelnię można przykryć, przyspieszy to ścięcie jajek). Na koniec posyp całość szczypiorkiem. Zjedz z pieczywem.
II śniadanie: Gulasz z boczniakami
Składniki:
- boczniaki – 150 g
- cebula – 0,5 sztuki
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- natka pietruszki – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku – 2 szczypty
- papryka zielona – 0,5 sztuki
- sos sojowy ciemni – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę i boczniaki umyj i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę i pokrojone boczniaki. Dodaj koncentrat, musztardę i przyprawy, całość wymieszaj. Dodaj pokrojoną paprykę, przykryj i duś na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Saszetki z inozytolem. Wsparcie przy insulinooporności i PCOS. Fertistim wspomaga funkcje płodnościowe i regulację aktywności hormonalnej. Jedyny taki preparat łączący astaksa...
Obiad: Cielęcina w lekkim sosie tymiankowym z kalafiorem i kaszą gryczaną
Składniki:
- kalafior – 0,25 sztuki
- kasza gryczana – 50 g
- łopatka cielęca – 150 g
- jogurt grecki – 1 łyżka
- marchew – 2 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sól – 1 szczypta
- tymianek suszony – 3 szczypty
- papryka słodka w proszku – 4 szczypty.
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj. Mięso umyj, oprósz solą i pieprzem. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej oliwę na patelni, przesmaż na niej mięso i warzywa, całość posyp tymiankiem. Zawartość patelni przełóż do garnka, lekko podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec rozprowadź w wywarze jogurt i dodaj słodką paprykę. Mięso podawaj z ugotowaną kaszą i kalafiorem.
Podwieczorek: Serek wiejski z malinami, borówkami i pestkami
Składniki:
- serek wiejski lekki – 1 opakowanie
- maliny – 1 garść
- borówka amerykańska – 1 garść
- pestki dyni – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Do miseczki przełóż serek, dodaj umyte owoce i posyp podprażonymi na patelni pestkami.
Kolacja: Czarnuszkowy omlet z serem i pieczarkami, kefir
Składniki:
- kefir – 1 szklanka
- pomidorki koktajlowe – 1 garść
- ser żółty – 3 plastry
- pieczarki – 4 sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
- nasiona czarnuszki – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
- szczypiorek – 3 łyżki.
Przygotowanie:
Jajka rozkłóć w miseczce, dodaj starty ser, sól i pieprz. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry. Podsmaż je na oliwie (1 łyżeczka) przez kilka minut, po czym ściągnij z patelni. Rozgrzej oliwę, wlej masę jajeczną na patelnię i posyp czarnuszką. Smaż omleta z obu stron. Na połowie omleta ułóż pieczarki. Gdy masa zacznie tężeć, delikatnie złóż omlet na pół. Gotowego omleta posyp szczypiorkiem, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe. Kefir wypij do kolacji.
Dieta cukrzycowa DZIEŃ 7
Śniadanie: Kanapki z pastą z cieciorki i cukinii
Składniki:
- chleb żytni 100% pełnoziarnisty – 2 kromki
- pomidor – 2 plastry
- ciecierzyca z puszki – 5 łyżek
- cukinia – 0,25 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- kmin rzymski mielony – 3 szczypty
- natka pietruszki – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
- papryczka chili suszona – 4 szczypty
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Cukinię umyj, pokrój w plastry i grilluj na patelni. Cieciorkę odsącz z zalewy i przepłucz pod wodą. Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego naczynia i zblenduj na pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Pastę wyłóż na kanapki, na wierzch dodaj plastry pomidora.
II śniadanie: Fasolka szparagowa w stylu gruzińskim
Składniki:
- cebula szalotka – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- fasolka szparagowa żółta – 2 garści
- jajko – 1 sztuka
- liście kolendry – 0,5 garści
- masło – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sól – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, odetnij końce, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Szalotkę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Rozgrzej masło na patelni, przesmaż na nim szalotkę, co chwilę mieszając. Jajko wbij do miseczki, rozkłóć z solą i pieprzem. Do szalotki dodaj czosnek i odcedzoną fasolkę. Wymieszaj zawartość patelni i wlej jajka. Patelnię przykryj, zmniejsz ogień, aby jajka delikatnie się ścięły. Od czasu do czasu wymieszaj. Dodaj kolendrę i całość wymieszaj.
Obiad: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem w jogurtowym sosie
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty penne – 60 g
- pierś z kurczaka – 120 g
- brokuł – 0,5 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- jajko – 1 sztuka
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- bazylia suszona – 3 szczypty
- oregano suszone – 3 szczypty
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
- natka pietruszki – 2 łyżki.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Brokuły gotuj przez 4-5 minut, aby nie były zbyt miękkie. Piekarnik nagrzej – do 180 stopni. Mięso pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek oraz mięso, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smaż, aż mięso będzie gotowe (przez 8-10 min), co chwilę przemieszaj. Jajko wymieszaj z jogurtem i przyprawami. Dodaj makaron i brokuły na patelnię, wymieszaj i przełóż całość do naczynia, w którym będziesz zapiekać. Na wierzch dodaj jajko wymieszane z jogurtem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu posyp natką pietruszki.
Podwieczorek: Krem z botwinki z jajkiem
Składniki:
- botwinka – 1 pęczek
- bulion warzywny – 1,5 szklanki
- erytrytol – 1 łyżeczka
- śmietana 12% tłuszczu – 1 łyżka
- jajko – 1 sztuka
- marchew – 0,5 sztuki
- ocet winny – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- korzeń pietruszki – 0,5 sztuki
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajko ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Wlej bulion do garnka, dodaj warzywa (liście botwinki zostaw na później), gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj drobno pokrojone liście botwinki. Całość dopraw solą, pieprzem, erytrytolem i octem winnym. Gotuj kilka minut. Całość zblenduj na gładki krem. Zupę przelej na talerz, udekoruj kleksem śmietany i jajkiem.
Kolacja: Omlet białkowy z malinami i masłem orzechowym
Składniki:
- jajko – 1 sztuka
- koncentrat białka serwatkowego o dowolnym smaku (WPC) – 15 g
- płatki owsiane – 50 g
- oliwa z oliwek – 0,5 łyżeczki
- masło orzechowe – 1 łyżeczka
- maliny – 1 garść
- siemię lniane – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Płatki owsiane z siemieniem lnianym zalej wrzątkiem i czekaj, aż w płatki wsiąknie woda. Dodaj jajko, odżywkę białkową i banana pokrojonego w kostkę. Dokładnie wymieszaj i usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z oliwą. Smaż na małym ogniu pod przykryciem. Podawaj omleta z masłem orzechowym i malinami.