Osoby starsze są najbardziej narażone na choroby oczu

Nieproporcjonalnie częściej chorują osoby starsze. Z uwagi na starzenie się społeczeństwa przewiduje się, że liczba osób dotkniętych chorobami oczu będzie nadal wzrastała. Przyczyny problemów ze wzrokiem związanych z wiekiem są złożone i wieloczynnikowe, jednak uważa się, że stres oksydacyjny odgrywa największą rolę. Oko jest szczególnie podatne na stres oksydacyjny, czyli wytwarzanie reaktywnych form tlenu, które mogą powodować uszkodzenia tkanek oka. W związku z tym istnieje duże zainteresowanie badaczy rolą przeciwutleniaczy w diecie i potencjalnymi korzyściami terapeutycznymi suplementów witaminowo-mineralnych jako prostej i opłacalnej strategii zapobiegania chorobom i ich zwalczania.


Regevis

Wspomaga utrzymanie prawidłowego widzenia, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.


Źródła składników korzystnych dla zdrowia oczu w diecie

Jako składniki korzystnie wpływające na zdrowie oczu wymienia się: witaminę C, witaminę E, beta-karoten, cynk, miedź, luteinę i zeaksantynę. Są one dostępne zarówno pod postacią suplementów diety, jak i żywności. Warto wzbogacić swoją dietę o te składniki, aby zadbać o dobrą kondycję narządu wzroku.

Witamina CWitamina EBeta-karotenCynkMiedźLuteina + zeaksantyna
Owoc dzikiej róży
Czarne porzeczki
Truskawki
Papryka
Natka pietruszki
Oleje roślinne
Orzechy i nasiona
Sezam
Awokado
Kiełki
Jarmuż
Marchew
Szpinak
Papryka
Por
Ostrygi
Wątróbka
Pestki dyni
Imbir
Fasola biała
Kakao
Pestki dyni
Strączki
Orzechy laskowe
Migdały
Jarmuż
Szpinak
Seler
Brokuły
Por
Tabela. Najlepsze pokarmowe źródła składników korzystnie wpływających na zdrowie oczu.

Spowolnienie postępu chorób oczu

Suplementacja witamin i składników odżywczych może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie – także na wzrok.

Istnieją badania dotyczące tego, czy wysokie dawki antyoksydacyjnych witamin i elementów mineralnych mogą spowolnić postęp AMD (zwyrodnienie plamki żółtej). Do badania losowo przydzielono 3640 osób z AMD, które miały codziennie przyjmować preparaty suplementów zawierających kombinacje witaminy C, E, beta-karotenu, cynku i miedzi lub placebo. Głównym wnioskiem z badania było to, że codzienna, długotrwała suplementacja witaminą C (500 mg), witaminą E (400 IU), beta-karotenem (15 mg), cynkiem (80 mg tlenku cynku) i miedzią (2 mg tlenku miedziowego) zmniejszyła w ciągu 5 lat względne ryzyko progresji AMD z 28% do 20%. Oznacza to, że w przypadku osób z pośrednią postacią AMD, u których występuje największe ryzyko progresji do zaawansowanej postaci AMD, na każde 1000 osób przyjmujących suplement wystąpiłoby 80 przypadków mniej.

Zaćma jest definiowana jako widoczne zmętnienie w przejrzystej soczewce oka. Uważa się, że reakcje utleniania w soczewce są kluczowym czynnikiem w procesie powstawania zaćmy. Przeprowadzono wiele badań nad rolą antyoksydacyjnych składników odżywczych w zapobieganiu lub spowalnianiu postępu tej choroby. Dane obserwacyjne sugerują, że ryzyko zaćmy można zmniejszyć poprzez dietę zawierającą optymalny poziom witamin C i E, karotenoidów luteiny i zeaksantyny oraz codzienne stosowanie suplementów multiwitaminowych.

Luteina i zeaksantyna to karotenoidy, które są głównymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Sugeruje się, że odgrywają one rolę ochronną w siatkówce oka poprzez swoje właściwości przeciwutleniające i zdolność do działania jako filtr dla szkodliwego światła niebieskiego. Luteina i zeaksantyna mogą być wartościowymi składnikami w zmniejszaniu progresji AMD, gdy są podawane bez beta-karotenu, ale potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić tę hipotezę.


Visastin

Uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze, które wspomagają utrzymanie prawidłowego widzenia i...


Profilaktyka chorób oczu. Jak zadbać o swój wzrok?

Podsumowując, choroby oczu związane z wiekiem, w tym zaćma i AMD, stanowią problem zdrowia publicznego na całym świecie. Chociaż patogeneza tych stanów nie jest w pełni poznana, istnieje coraz więcej dowodów na to, że ich wpływ można do pewnego stopnia złagodzić poprzez ukierunkowanie na modyfikowalne czynniki ryzyka.

Ponieważ dieta została powiązana z najczęstszymi chorobami dotykającymi osoby starsze, modyfikacja diety i suplementacja żywieniowa w celu zapobiegania i leczenia tych chorób przyciągnęła uwagę naukowców. Rola żywienia w zdrowiu oczu pozostaje bardzo aktualnym obszarem, z możliwością przyszłych badań w celu lepszego zrozumienia roli strategii żywieniowych.


Źródła:

  • Flaxman, S.R.; Bourne, R.R.A.; Resnikoff, S.; Ackland, P.; Braithwaite, T.; Cicinelli, M.V.; Das, A.; Jonas, J.B.; Keeffe, J.; Kempen, J.H.; et al. Global causes of blindness and distance vision impairment 1990–2020: A systematic review and meta-analysis. Lancet Glob. Health 2017, 5, e1221–e1234.
  • Lawrenson JG, Downie LE. Nutrition and Eye Health. Nutrients. 2019;11(9):2123.
  • Evans, J.R.; Lawrenson, J.G. Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst. Rev. 2017, 7, CD000253.
  • Evans, J.R.; Lawrenson, J.G. Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst. Rev. 2017, 7, CD000254.
  • Arunkumar, R.; Calvo, C.M.; Conrady, C.D.; Bernstein, P.S. What do we know about the macular pigment in AMD: The past, the present, and the future. Eye 2018, 32, 992–1004.
  • Chew, E.Y.; Clemons, T.E.; Sangiovanni, J.P.; Danis, R.P.; Ferris, F.L., 3rd; Elman, M.J.; Antoszyk, A.N.; Ruby, A.J.; Orth, D.; Fish, G.E.; et al. Secondary analyses of the effects of lutein/zeaxanthin on age-related macular degeneration progression: AREDS2 report No. 3. JAMA Ophthalmol. 2014, 132, 142–149.
  • Michael, R.; Bron, A.J. The ageing lens and cataract: A model of normal and pathological ageing. Trans. R. Soc. B Biol. Sci. 2011, 366, 1278–1292.
  • Weikel, K.A.; Garber, C.; Baburins, A.; Taylor, A. Nutritional modulation of cataract. Nutr. Rev. 2014, 72, 30–47.