Dieta ketogeniczna – co to takiego? Pierwsze kroki z keto
Czym jest dieta ketogeniczna? Co to takiego? W dostępnej literaturze naukowej nie ma przyjętej klasyfikacji tej diety, jednak umownie można podzielić ją na dwa rodzaje:
- dieta ketogeniczna standardowa – to taka, która dostarcza 5% wartości energetycznej z węglowodanów, 20% z białka oraz 75% z tłuszczów,
- a także dieta ketogeniczna terapeutyczna, która także dostarcza 5% wartości energetycznej z węglowodanów, natomiast tylko 5% z białka i aż 90% z tłuszczów.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Należy także rozróżnić dietę ketogeniczną od diety niskowęglowodanowej – ta pierwsza nie powinna dostarczać więcej niż 20-50 g węglowodanów dziennie, natomiast dieta niskowęglowodanowa zakłada spożycie od 50 do 150 g węglowodanów dziennie. Dieta niskowęglowodanowa nie doprowadzi do stanu ketozy w organizmie.
Jak dieta ketogeniczna działa na organizm? Skutki diety keto
Podczas długotrwałej głodówki w organizmie człowieka produkowane są ciała ketonowe, które w zastępstwie glukozy stanowią główne źródło energii. Dieta ketogeniczna poprzez bardzo duże obniżenie poziomu węglowodanów powoduje spadek stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie, obniżenie poziomu insuliny oraz wzrost stężenia noradrenaliny. Z adipocytów, czyli komórek tkanki tłuszczowej, uwalniany jest glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, wskutek czego dochodzi do zmiany metabolizmu i doprowadzenia do powstawania wyżej wymienionych ciał ketonowych.
Dla kogo dedykowana jest dieta ketogeniczna?
Dieta keto zyskuje na popularności, choć nie odzwierciedla aktualnych zaleceń żywieniowych. Wiele osób upatruje w ketozie szansę na zrzucenie zbędnych kilogramów, redukcję masy ciała i poprawę kondycji organizmu. Tak naprawdę jednak lecznicza dieta ketogeniczna przeznaczona jest głównie dla osób z padaczką lekooporną, a najlepsze efekty wykazuje u dzieci w wieku poniżej 8 lat, u których przeważają małe napady padaczkowe.
Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...
Padaczka wiąże się z nadpobudliwością neuronów, które prowadzą do zaburzeń świadomości, drgań mięśni, a także utraty świadomości z drgawkami, prężeniami i z bezdechem. Efekty diety ketogenicznej mogą wynikać z faktu, że metabolizm komórek nerwowych mózgu przestaje być zależny od glukozy, a przestawia się na spalanie ciał ketonowych oraz z oddziaływania wolnych kwasów tłuszczowych na błony komórkowe neuronów. Ograniczenie podaży glukozy prowadzi do zmniejszenia pobudliwości neuronów. Optymalny efekt działania diety ketogenicznej w przypadku padaczki lekoopornej występuje po około 2 tygodniach ketozy, czyli podwyższonego stężenia ciał ketonowych. Dieta ta może być także uzupełnieniem terapii osób z chorobami onkologicznymi, istnieją przypadki zahamowania wzrostu komórek złośliwych guzów ośrodkowego układu nerwowego, poprawy funkcjonowania chorych dzieci i stanu ich odżywienia.
Zasady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna jest bardzo wymagająca, ponieważ nawet z pozoru niewielkie przekroczenie dopuszczalnej ilości węglowodanów lub białka, prowadzi do zatrzymania produkcji ciał ketonowych. Osoby zaczynające przygodę z dietą ketogeniczną błędnie opierają ją na spożyciu głównie przetworzonego i czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych.
Ogólne zalecenia dla osób chcących przejść na dietę ketogeniczną:
- zmniejszenie spożycia białka zwierzęcego na korzyść białka serwatkowego i roślinnego,
- spożywanie produktów fermentowanych, takich jak: kefir, jogurt naturalny, kiszone warzywa,
- zwiększenie spożycia kwasów omega-3, zmniejszenie ilości kwasów omega-6,
- spożywanie ryb i tłuszczów roślinnych,
- suplementacja witamin (głównie witaminy C i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (zwłaszcza wapnia i żelaza),
- unikanie spożywania żywności przetworzonej.
Co jeść podczas diety ketogennej?
Jak w każdej diecie także i w przypadku diety ketogenicznej, można posługiwać się listą produktów zalecanych do spożycia i przeciwwskazanych. W sytuacji, kiedy ważna jest kaloryczność diety, należy pamiętać, że 1 g białka i 1 g węglowodanów dostarczają 4 kcal, natomiast 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal.
Produkty zalecane
- źródła białka: chude mięso, ryby, wędliny,
- źródła węglowodanów, czyli warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów takie jak: brokuł, kalafior, cukinia, kapusta pekińska, ogórek świeży i kiszony, papryka, pomidory, rzodkiewka, sałaty, seler naciowy, pieczarki, por, szpinak, mandarynki, jabłka, grejpfruty, truskawki, awokado (ze względu na dużą zawartość tłuszczu),
- źródła tłuszczu: masło, oliwa z oliwek, majonez, śmietana.
Produkty przeciwwskazane
- produkty zbożowe, czyli kasze, pieczywo, makarony,
- ziemniaki,
- mleko,
- cukier i słodycze,
- miód, dżemy,
- syropy i słodkie napoje,
- leki z dodatkiem cukru.
Kto powinien zrezygnować ze stosowania diety ketogenicznej?
Przed rozpoczęciem diety ketogenicznej należy skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, ponieważ niewłaściwe wdrożenie tej diety może być niebezpieczne dla zdrowia.
Bezwzględne przeciwwskazania do stosowania diety:
- zapalenie trzustki,
- niewydolność wątroby,
- wrodzone zaburzenia metabolizmu tłuszczów,
- porfiria (choroba spowodowana brakiem lub zmniejszeniem aktywności enzymów biorących udział w metabolizmie hemu),
- pierwotny niedobór karnityny,
- niedobór kinazy pirogronianowej.
Dieta ketogeniczną jest bardzo wymagająca, oparta o wiele wyrzeczeń oraz nieustanne ważenie i liczenie produktów spożywczych. Niepowodzenia w jej stosowaniu mogą być związane także z: niedoborami pokarmowymi, hipoglikemią, brakiem cierpliwości, brakiem motywacji oraz dyskomfortem w jamie brzusznej.
Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...