Serce to niewielki (bo ważący zwykle zaledwie około 300 gramów) organ w ciele człowieka, wykonujący heroiczną pracę. Bije z częstotliwością 70 uderzeń na minutę, a w ciągu całego naszego życia kurczy się średnio aż 2,5 miliarda razy i pompuje ponad 170 milionów litrów krwi! Niestety często nie dbamy o nie tak dobrze, jak powinniśmy, a choroby układu sercowo-naczyniowego wciąż stanowią główny powód zgonów w Polsce. Co możesz zrobić już dziś, by zadbać o zdrowe serce? Zacznijmy od podstaw, czyli od naszej codziennej diety.

Choroby układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu krążenia należą do najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych i od lat stanowią pierwszą przyczynę zgonów w Polsce – winne są niemal połowie z nich! Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi z roku na rok diagnozowane są u coraz większej liczby pacjentów, a najliczniejszą grupę zmagających się z nimi pacjentów stanowią mężczyźni w średnim wieku.

Choroby te bardzo często okazują się być bezpośrednią przyczyną zawału serca, dlatego tak ważne jest to, by zawczasu zadbać o regularne badania i odpowiednią profilaktykę. Właściwie skomponowana dieta i regularna aktywność fizyczna mogą znacząco obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego.

Co jeść, by zadbać o serce?

Dieta dobra dla układu sercowo-naczyniowego to przede wszystkim ta oparta na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach. Wskazane jest spożywanie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, regularne sięganie po produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, nasiona, orzechy i kiełki. Mile widziane są także tłuste ryby morskie. Chude mięso, nabiał i jaja zaleca się spożywać w umiarkowanych ilościach. Z kolei gotowe przetwory mięsne, dania instant, produkty zawierające tłuszcze trans i przemysłowe słodycze powinny być spożywane tylko „od święta” lub całkowicie wyeliminowane z jadłospisu.


Solescin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zawiera: ekstrakt z ruszczyka kolczastego, ekstrakt z nasion kasztanowca, bromelainę, wit. C (kwas L-askorbinowy) i rut...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Profilaktyka zawału serca. Po jakie produkty sięgać?

Odpowiednio zbilansowana dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chcesz zadbać o serce, zwróć uwagę na to, by na Twoim talerzu regularnie gościły produkty, które mogą mu się przysłużyć. Opisujemy je na Zdrowych Rozwiązaniach.

Orzechy włoskie. Stanowią doskonałe źródło antyoksydantów zwalczających szkodliwe działanie wolnych rodników i spowalniających procesy starzenia organizmu. Dostarczą nam mnóstwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B, magnez, fosfor i cynk. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego sycą na długo i zmniejszają ochotę na podjadanie, dlatego – choć kaloryczne – mogą okazać się sprzymierzeńcem walki z otyłością. Wystarczy kilka orzechów włoskich dziennie, by zauważyć ich dobroczynny wpływ na zdrowie.

Tłuste ryby morskie. To doskonałe źródło jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych i pomagają zredukować stężenie cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi. Do tłustych ryb morskich należą: łosoś, makrela, śledź, halibut oraz sardynki. Komponuj swój jadłospis tak, by spożywać je około dwa razy w tygodniu.

Dieta na serce

Oliwa. To jeden z najzdrowszych tłuszczów. Spożywana regularnie, w umiarkowanych ilościach, znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca, poprzez redukcję poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi. Może być jedzona na surowo, na przykład w sałatkach lub z pieczywem zamiast masła albo na ciepło – świetnie sprawdzi się do podsmażania warzyw, jako składnik sosu pomidorowego do makaronu lub nadający kremowości dodatek do zup.

Płatki owsiane. Stanowią świetne źródło witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Są niskokaloryczne i na długo zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w jadłospisie osób walczących z nadwagą i otyłością. Dzięki zawartości beta-glukanów, czyli nierozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika, płatki owsiane również sprzyjają redukcji poziomu złego cholesterolu.

Jabłka. Jak mówi popularne na Wyspach Brytyjskich przysłowie: „jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka ode mnie”. Jest w tym wiele prawdy! Jabłka to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jako jedne z nielicznych owoców mogą dostarczyć nam aktywny biologicznie związek zwany kwercetyną, która działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

Owoce jagodowe. To wyjątkowo bogate źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Spożywane regularnie mogą przyczynić się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a także pozytywnie wpłynąć na krążenie i szczelność naczyń krwionośnych. Jagody, borówki, truskawki czy porzeczki – miksuj dowolnie lub wybierz te, które lubisz najbardziej!

Pomidory i ich przetwory. Są wyjątkowo bogate w potas i pektyny pomagające obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i wspierające prawidłową pracę serca. Już niewielka porcja pomidorów dostarczy nam mnóstwo witaminy C, wzmacniającej naczynia krwionośne, i likopenu, zapobiegającego utlenianiu cholesterolu frakcji LDL. Ciekawostką jest, że po obróbce termicznej zawarty w pomidorach likopen staje się lepiej przyswajalny, dlatego oprócz surowych warzyw warto stawiać na ich przetwory i regularnie przygotowywać zupy pomidorowe i sosy czy nawet sięgać po ketchup.

Czerwona kapusta. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, witaminy C i E, a także błonnika pokarmowego. Jedzona regularnie może pozytywnie wpłynąć na produkcję czerwonych krwinek. Poprawia krążenie krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu, a dzięki wysokiej zawartości potasu – pomaga ustabilizować skurcze serca.

Warzywa strączkowe. To kopalnia prozdrowotnych składników! Strączki dostarczą nam sporo wartościowego roślinnego białka i mnóstwo błonnika pokarmowego. Wysokie spożycie nasion warzyw strączkowych naukowcy wiążą ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego i otyłości. Do wyboru masz soczewicę, cieciorkę, kilkanaście gatunków fasoli, soję oraz groch. Daj się ponieść kulinarnej fantazji i postaraj się ułożyć swój jadłospis tak, by kilka razy w tygodniu znalazło się w nim miejsce na strączki.


Omeganerv

Wspiera pamięć i koncentrację, usprawnia procesy uczenia się. Zawiera olej z ryb i olej z wiesiołka – źródła naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) oraz omega-6...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Model żywienia wspierający dbanie o zdrowe serce to między innymi dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH. Na próżno szukać w nich wysoko przetworzonych produktów, takich jak fast foody czy dania instant, a tłuste czerwone mięso i wyroby wędliniarskie goszczą w nich sporadycznie. Ich podstawę stanowią natomiast produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze roślinne, ryby i warzywa strączkowe. Pamiętaj też, że ważna jest także aktywność fizyczna. Regularny trening o umiarkowanej intensywności to podstawa profilaktyki chorób układu krążenia!