Żylaki na nogach, pajączki – przyczyny i objawy

Żylaki i pajączki na nogach mogą mieć zróżnicowaną etiologię. Główną z przyczyn ich powstawania są czynniki genetyczne, na które nie mamy wpływu. Jednak istnieje również wiele czynników ryzyka, nad którymi możemy zapanować.

Długotrwałe przebywanie w pozycji siedzącej lub stojącej, noszenie butów na wysokim obcasie, palenie papierosów, nadwaga oraz otyłość zaliczane są do modyfikowalnych czynników ryzyka. Żylaki mogą pojawić się także u kobiet w ciąży oraz u osób przyjmujących leki hormonalne.

Nieprawidłowa dieta nie prowadzi bezpośrednio do powstawania żylaków nóg, jednak może przyczyniać się do ich rozwoju. Warto więc odpowiednio wcześnie pomyśleć o wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych i szczególnie cennych produktów spożywczych.


Solescin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zawiera: ekstrakt z ruszczyka kolczastego, ekstrakt z nasion kasztanowca, bromelainę, wit. C (kwas L-askorbinowy) i rut...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Istnieje kilka sygnałów i pierwszych objawów, które mogą świadczyć o problemach z wydolnością żył. Wśród nich znajdują się:

  • uczucie ciężkości i zmęczenie nóg,
  • opuchlizna wokół kostek pojawiająca się najczęściej na koniec dnia,
  • uczucie mrowienia i pulsowania naczyń krwionośnych w kończynach dolnych,
  • częste skurcze łydek.

Jeśli zaobserwujemy u siebie te symptomy, należy możliwie szybko udać się do specjalisty oraz wdrożyć profilaktykę. Ważne są też domowe sposoby na żylaki, wśród których znajduje się prawidłowa dieta wzmacniająca naczynia krwionośne.

Dieta na żylaki nóg i ciężkie nogi. Czy jadłospis ma znaczenie?

Co prawda na genetyczne skłonności do powstawania żylaków nie mamy wpływu, jednak zapobieganie i hamowanie ich rozwoju w znacznej mierze zależy od prowadzonego trybu życia i żywienia. Sposób odżywiania w przewlekłej niewydolności żylnej oraz dieta zapobiegająca powstawaniu żylakom bazuje na:

  • wzmocnieniu ścian żył – nadciśnienie żylne negatywnie wpływa na funkcjonowanie naczyń poprzez rozkład kolagenu i zmniejszenie ich sprężystości. W odpowiedzi na reakcje obronne organizmu wzrasta stężenie hialuronianu, co powoduje obrzęki i uczucie ciężkich nóg. Celem diety w tym przypadku jest wzmocnienie ścian żył;
  • zapobieganiu zaparciom – zaparcia powodują wzrost ciśnienia w jamie brzusznej. W efekcie uciskane żyły przepuszczają mniej krwi, która zaczyna zalegać w kończynach dolnych. Dodatkowo zastawki naczyń rozszerzają się, co utrudnia ich domykanie. Co ważne, w większości przypadków zaparcia wynikają z nieprawidłowej diety;
  • walce z nadwagą lub otyłością – nadprogramowe kilogramy zwiększają ciśnienie w żyłach kończyn dolnych, co znacznie obciąża ich prawidłowe funkcjonowanie. Dodatkowo osoby otyłe są często mniej aktywne fizycznie, co negatywnie odbija się na krążeniu żylnym.
żylaki, ciężkie nogi

Dieta wzmacniająca naczynia krwionośne. Jadłospis na żylaki kończyn dolnych

Właściwa dieta na pajączki i żylaki nóg powinna pozytywnie wpływać na zdrowie naczyń krwionośnych. Razem z modyfikacją stylu życia i zwiększeniem aktywności fizycznej stanowi ona podstawę w profilaktyce żylaków kończyn dolnych. U osób szczególnie narażonych na wystąpienie tego problemu można także sięgnąć po dodatkową suplementację. Solescin to preparat, który zawiera kompozycję najwyższej jakości standaryzowanych ekstraktów roślinnych i bromelainy wzbogaconych witaminą C i rutozydem. Takie połączenie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Może więc towarzyszyć zdrowej diecie i wspomagać jej efekty.

Dieta na żylaki i pajączki. Tego jedz jak najwięcej!

Wśród najważniejszych składników, które powinny znaleźć się w diecie przeciw żylakom, znajdują się bioflawonoidy – zwłaszcza rutyna oraz błonnik pokarmowy.

Rutyna – związek zaliczany do bioflawonoidów, który zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych i ogranicza powstawanie pękających naczynek na nogach. Dodatkowo poprawia przepływ krwi w naczynkach, zmniejsza ból oraz ogranicza uczucie ciężkich nóg. Rutynę można znaleźć w: gryce, jabłkach, wiśniach, winogronach, brokułach, szparagach, cebuli, kaparach, szczawiu, śliwkach, brzoskwiniach, jagodach, morelach, papryce, pomidorach, marchwi i owocach cytrusowych, szczególnie w ich białej wewnętrznej skórce.

Błonnik pokarmowy – zbyt mała ilość błonnika w diecie sprzyja zaparciom, które zwiększają ryzyko powstawania żylaków nóg. Dlatego w codziennej diecie powinny znaleźć się duże ilości warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste oraz nasiona roślin strączkowych.


Urazym

Wskazany dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na enzymy proteolityczne, szczególnie w przypadku stanów zapalnych i kontuzji układu ruchu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta na żylaki. Tych produktów unikaj!

Dieta na pajączki i żylaki na nogach wymaga także pewnych wyrzeczeń. W codziennym menu należy ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze utwardzone. Znajdujące się w nich kwasy tłuszczowe typu trans są szczególnie groźne dla naczyń krwionośnych – sprzyjają odkładaniu blaszki miażdżycowej, spowalniają krążenie oraz wywołują stany zapalne żył. Ich działanie przyspiesza powstawanie żylaków, dlatego z codziennej diety należy wykluczyć:

  • margaryny twarde,
  • fast foody,
  • słone przekąski – chipsy, paluszki, krakersy,
  • słodycze i ciasta sklepowe,
  • dania gotowe typu instant,
  • kostki rosołowe,
  • produkty wysokoprzetworzone.

Negatywny wpływ na układ krwionośny wywiera także sól, która podwyższa ciśnienie krwi, sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie oraz przyczynia się do powstawania obrzęków. Nadmierne spożycie soli stanowi dodatkowe obciążenie dla nóg i utrudnia prawidłowe krążenie płynów w organizmie. Aby potrawy nie straciły swojego smaku, sól można zastąpić ziołami, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz wyrazistymi w smaku warzywami.


Bromelan

Wspomaga prawidłowe działanie zatok przynosowych. Zawiera bromelainę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

zdrowe nogi bez żylaków

Źródła:

  1. Bergan J. J., Schmid-Schönbein G. W., Coleridge Smith P. D., Nicolaides A. N., Boisseau M. R., Eklof B., Chronic Venous Disease, The New England Journal of Medicine (355) 2006, 488-498
  2. Noszczyk W., Żylaki i inne choroby żył, Warszawa 2006
  3. Reinharez D., Żylaki. Profilaktyka i leczenie, tłum. Z. C. Miśkiewicz, Warszawa 1993
  4. Radosz Z., Ptaszyńska M.: Niefarmakologiczne sposoby leczenia żylaków kończyn dolnych u pacjentów niezakwalifikowanych do leczenia chirurgicznego. Health Prmot Phys Act 2017; 2 (3): 111-120.