Dynia hokkaido w historii

W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania uprawą dyni. Przyczyną tego jest z pewnością łatwość uprawy, dobra jakość miąższu, a także wysoka wydajność plonów. Owoce dyni mogą osiągać gigantyczne rozmiary. Rekord Polski wynosi 773 kg, zaś światowy aż 821 kg. Standardowo jednak ma ona dosyć niską masę, 2-3 kg. Prozdrowotne właściwości dyni poznano i wykorzystywano już tysiące lat temu. Pierwsze wzmianki na jej temat odnaleziono na terenie Meksyku. Pochodzą z około 7000 r p.n.e. Indianie uważali dynię za świętą roślinę. Dynię do Europy, jak i większość warzyw, sprowadził Krzysztof Kolumb. Obecnie roślina ta pospolicie występuje na całym świecie. Na jej uprawy można się natknąć w obu Amerykach, Europie i Azji.

Dynia hokkaido

Działanie prozdrowotne dyni hokkaido

Dynia hokkaido określana jest mianem najzdrowszej na świecie. Zarówno miąższ, jak i pestki japońskiej odmiany dyni – hokkaido – mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów płuc. Badania wykazały, że wśród nałogowych palaczy jedzących spore ilości dyni, ryzyko wystąpienia raka płuc jest niemalże dwa razy niższe niż u palaczy niespożywających tych warzyw. Dynia hokkaido, jako znakomite źródło potasu, jest uznawana za warzywo wspomagające utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, pracy mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Z kolei zawarta w niej witamina A doskonale wpływa na wzrok i spowalnia procesy starzenia się. Wystarczy zjeść zaledwie 100 g tej odmiany dyni, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To właśnie pomarańczowy barwnik, którym charakteryzują się dynie odmiany hokkaido, dostarcza beta-karotenu. Dodatkowo wymienia się następujące prozdrowotne działanie dyni hokkaido:

·         hipoglikemiczne,

·         hipolipemiczne,

·         hipercholesterolemiczne,

·         hipotoniczne,

·         przeciwdrobnoustrojowe,

·         przeciwutleniające,

·         przeciwnowotworowe,

·         immunomodulujące,

·         moczopędne,

·         odtruwające.

Dynia hokkaido

Dynia hokkaido i jej bogate wartości odżywcze

Wartość odżywcza owoców dyni w dużej mierze zależy od jej gatunku i odmiany. Miąższ dyni hokkaido zawiera:

·         błonnik,

·         białka,

·         witaminy C, E i z grupy B,

·         składniki mineralne: wapń, magnez, potas, selen, cynk,

·         beta-karoten,

·         związki polifenolowe,

·         fitosterole,

·         inozytol.


Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Pestki dyni – skarbnica cynku dla mężczyzn

Mówiąc o dyni, nie możemy zapomnieć o pestkach. To w nich ukryty jest życiodajny składnik – cynk. Chociaż pewne jego ilości zawarte są również w miąższu dyni, najlepiej przyswajalny jest właśnie w postaci pestek. One też zawierają go najwięcej – w 100 g pestek jest aż 20 mg cynku. O odpowiednią jego podaż powinniśmy dbać wszyscy, szczególnie panowie. 

Pestki dyni, które są źródłem cynku, zapobiegają zapaleniu i przerostowi prostaty oraz wspierają męską płodność – uczestniczą w procesie powstawania i dojrzewania plemników, a także wspierają ich ruchliwość. Pestki dyni mają długą historię w lecznictwie i chociaż nie każdy to wie, w praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ. Pestki, w przeciwieństwie do miąższu, w nawet 40% składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kupując pestki dyni upewnijmy się natomiast, że nie zostały sprowadzone z Chin. Warto wybierać te lokalne i niełuskane. Pestki dyni najłatwiej jest dodać do owsianki, sałatki lub przyrządzić z nich pesto. Można też spożywać je osobno, jako samodzielną przekąskę, po uprażeniu.

Dynia hokkaido – zastosowanie w kuchni

Dynia hokkaido cechuje się szerokim zastosowaniem w kuchni. Miąższ dyni stosowany jest jako dodatek do produktów spożywczych obejmujących dżemy, soki, galaretki czy przeciery. Podaje się go dzieciom już od najmłodszych lat, podczas rozszerzania diety. Z tej odmiany dyni można przyrządzić aromatyczną zupę-krem, placki, ciasta, ciastka i puree. Niskokaloryczny miąższ dyni (zawiera zaledwie 33 kcal/100 g) można włączyć do diety odchudzającej w leczeniu otyłości. Wybierając dynię kierujmy się kolorem – postawić należy na te pomarańczowe, czyli najbardziej dojrzałe. Dynię hokkaido przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu (np. w spiżarni) do pół roku, a przygotowujemy ją do podania na stole stosując gotowanie, pieczenie, grillowanie, smażenie i duszenie. Ogromną jej zaletą jest to, że można ją spożywać wraz ze skórką, zachowując przy tym wiele jej cennych wartości odżywczych. Podczas gotowania nie rozpada się, co pozwala przygotować dania, w których znajdą się całe kawałki dyni. Można ją wykorzystywać zarówno do dań na słono, jak i na słodko, co stanowi dodatkowy atut.

Dynia hokkaido

Dynia hokkaido – podsumowanie

Spożywanie dyni hokkaido wiąże się z wieloma pozytywnymi aspektami oraz dobrym wpływem na zdrowie. Z tego względu zaleca się jej włączenie do diety zarówno w celach urozmaicenia diety, jak i jako podstawowy środek zapobiegający wielu dolegliwościom. Dynia hokkaido może stanowić doskonały dodatek do przygotowywanych dań, jak i zajmować w nich główne miejsce.