Garbniki – co to takiego?

Garbniki to organiczne substancje chemiczne należące do grupy polifenoli, charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Znane także pod nazwą taniny występują m.in. w czerwonej fasoli, truskawkach, żurawinie i winogronach, a tym samym – w winie. Są obecne również w herbacie i to właśnie na niej się dzisiaj skupię.

Ich zawartość w herbacianych liściach zależy przede wszystkim od jej rodzaju, a także sposobu przygotowywania naparu. Liczy się tutaj każdy najmniejszy szczegół – to, jaką herbatę wybierzesz, ile gram wsypiesz do zaparzacza, a także czas parzenia. Nie bez znaczenia pozostają również warunki uprawy oraz wiek rośliny. Im młodsze liście, tym więcej polifenoli. Jednak ich ilość może się zmniejszać także przez niewłaściwe obchodzenie się z wysuszoną rośliną. Pokruszone i rozgniecione liście pochodzące z masowej produkcji, z całą pewnością nie mają w sobie tyle garbników, ile te, zachowane w całości.

Garbniki w herbacie

W jaki sposób działają garbniki?

Skoro wiesz już, czym są garbniki i gdzie możesz je znaleźć, pora pomówić o tym, w jaki sposób wpływają na zdrowie. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, mogą wspomagać leczenie i profilaktykę wielu chorób. Liczne badania udowodniły, że antyoksydanty mają duże znaczenie w obniżaniu „złego” cholesterolu, regulowaniu cyrkulacji krwi czy zmniejszaniu stresu oksydacyjnego. Tym samym produkty w nie bogate, powinny stanowić istotny element diety osób dbających o profilaktykę miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca, zaburzeń wzroku czy choroby wieńcowej. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, warto również, by nie zapominały o nich osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne.


Uromycin

Dla zdrowia układu moczowego. Miliard bakterii probiotycznych w każdej kapsułce, ekstrakt z owoców żurawiny i witamina C.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Która herbata ma w sobie najwięcej garbników?

Każda herbata – czarna, biała, zielona czy czerwona – ma w sobie, choć niewielką ilość garbników. Zdecydowanymi rekordzistami są jednak napary uzyskiwane z czarnej. Charakterystyczny cierpki, suchy i gorzki posmak to właśnie taniny. Herbata parzona nie dłużej niż 2-3 minuty będzie mieć łagodniejszy smak, a garbniki nie zdominują całego aromatu. Wiele osób nie przepada za nim, ale nie chce rezygnować z dobroczynnego działania tych substancji – w takiej sytuacji dobrym wyborem będą herbaty zielone.

Skąd bierze się gorzki smak garbników?

Jeśli zastanawiasz się, jak to możliwe, że substancje o tak dobroczynnym dla organizmu działaniu, mają tak pozornie nieprzyjemny smak, czytaj dalej. W naturze to, co gorzkie zazwyczaj jest też toksyczne. Właśnie dlatego rośliny, wytwarzają garbniki i tym samym bronią się przed potencjalnymi szkodnikami. Czy w takim razie taniny mogą być niebezpieczne? U ludzi, spożywanie ich w bardzo wysokich dawkach, może powodować zaburzenia wchłaniania żelaza lub białka. By się tak jednak stało, należałoby pić naprawdę ogromne ilości herbaty, których przeciętny człowiek nie jest w stanie przyjąć. Jeśli natomiast chcesz realnie odczuć pozytywne skutki działania garbników w herbacie, warto wypijać około 3-4 filiżanek dziennie.

Garbniki w herbacie

W jaki sposób wybierać herbatę?

Wiesz już, w jaki sposób garbniki działają na ludzki organizm. Jeśli chcesz korzystać z ich pozytywnego wpływu, wybieraj dobrej jakości herbaty, najlepiej z całych liści. Dbaj również o czas parzenia naparu. Czarną, zieloną i czerwoną herbatę należy parzyć od 2 do 3 minut. Białą natomiast od 5 do 7. Zapomnij o przemysłowo produkowanych herbatach z torebki. Nie tylko nie zawierają one całego spektrum pozytywnych substancji, które znajdziesz w jakościowych herbatach sypanych, ale niestety mają w składzie mnóstwo pestycydów, mających negatywny wpływ na samopoczucie i zdrowie.