Grillowane kalorie. Czy jedzenie z grilla może być fit?

Zanim przejdziemy do przedstawienia kaloryczności i wartości odżywczych niektórych najpopularniejszych produktów do grillowania, warto zastanowić się, co można zrobić w celu zminimalizowania szkodliwego działania tej obróbki termicznej na zdrowie. Oto kilka najważniejszych zasad zdrowego grillowania.

Czysty sprzęt

Oczyszczenie grilla i narzędzi do grillowania to konieczność zarówno przed przygotowywaniem potraw, jak i po zakończonym grillowaniu. To ważne dlatego, że osady i zanieczyszczenia znajdujące się na ruszcie to nierzadko benzopiren, heterocykliczne aminy aromatyczne i inne związki o potwierdzonym działaniu rakotwórczym.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wybór odpowiedniej rozpałki

Najlepsze do tego celu są: węgiel drzewny, brykiet. Nie należy natomiast korzystać z kolorowego papieru (np. gazet), lakierowanego drewna, drewna drzew iglastych. Przy okazji – potrawy na grillu kładziemy dopiero po rozżarzeniu rozpałki, około 25-30 minut od rozpalenia.

Korzystanie z odpowiednich przypraw

Zioła są źródłem przeciwutleniaczy, a więc do pewnego stopnia mogą niwelować działanie wolnych rodników na organizm, związanych z grillowaniem. Najlepiej samodzielnie komponować mieszanki ziół, a nie bazować na gotowych, w których głównym składnikiem nierzadko jest sól.

grill

Grillowanie świeżego mięsa w niewielkich kawałkach

Nie należy grillować mięs czy ryb w dużym kawałku, ponieważ to wydłuża czas kontaktu mięsa z grillem – a to nie jest korzystne dla zdrowia. Tak samo nie powinniśmy wrzucać na ruszt zamrożonych produktów, tylko robimy to dopiero po ich rozmrożeniu i uzyskaniu przez nie temperatury pokojowej.

Grillowanie w odpowiedniej odległości od płomieni

Grillowanie nie polega na tym, by produkty miały bezpośrednią styczność z płomieniem, a raczej powinny być w takiej odległości, by ten ich nie sięgał. Dodatkowo należy co jakiś czas obracać produkty na ruszcie, by równomiernie rozprowadzić ciepło we wnętrzu kawałka mięsa/ryby.

Niwelowanie kontaktu produktów z rusztem

Najlepiej jest nie grillować bezpośrednio na ruszcie grilla, a zamiast tego zastosować specjalne tacki wielokrotnego użytku (ze stali nierdzewnej) lub maty teflonowe. Można też oryginalnie wypróbować liści bananowca zamiast folii aluminiowej. Produkty aluminiowe na grillu także mogą stwarzać pewne ryzyko zdrowotne.

Korzystanie z różnorodnych warzyw…

… zarówno do przygotowania świeżych sałatek, jak i do bezpośredniego zgrillowania. Im więcej warzyw, a także chudych mięs i chudych ryb, zamiast ich tłustych elementów czy grzanek z grilla – tym mniej kalorycznie i bardziej „fit”.

mięso z grilla kcal

Ile kalorii ma grillowane jedzenie?

Skoro mowa o „fit” jedzeniu z grilla, to warto wymienić w tym miejscu produkty najbardziej polecane do tego typu obróbki. Oczywiście mam na uwadze fakt, że niektóre z nich, z uwagi na naturalnie niską w nich zawartość tłuszczu, mogą być postrzegane jako „zbyt suche”. Ale kunszt tkwi w tym, by przed grillowaniem zamarynować je w aromatycznym połączeniu oliwy, ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobinie wody. Taka mieszanka nada nie tylko aromatu, ale i kruchości oraz pozwoli na zatrzymanie w mięsie/rybie większej soczystości. A zatem do produktów, które najbardziej polecam na grilla, należą:

  • pierś z kurczaka lub indyka,
  • tuszka królika,
  • chude ryby, np. dorsz, halibut, ale doskonale sprawdzą się też niektóre tłuste ryby, jak łosoś czy pstrąg, a nawet krewetki,
  • kiełbasa drobiowa,
  • polędwiczka wieprzowa oraz polędwica wołowa,
  • tofu w ziołowej marynacie,
  • warzywa, w tym: bakłażan, cukinia, papryka, cebula, marchew, seler, pasternak,
  • niektóre owoce, np. banan, ananas.

Kiełbasa z grilla (kcal). Ile ma kalorii?

Ila kalorii ma kiełbasa z grilla? To zależy! Różnice w kaloryczności w przeliczeniu na 100 gramów produktu mogą być ogromne, w zależności od rodzaju kiełbasy, jaką wybieramy. Przykładowo:

  • 100 g kiełbasy wieprzowej (śląska) dostarcza około 210 kcal,
  • 100 g kiełbasy z piersi kurczaka dostarcza natomiast około 180 kcal,
  • a 100 g kiełbasy śląskiej (wiejska) ma z kolei nawet 300 kcal.

Niestety kiełbasa kiełbasie nie równa i każdorazowo najlepiej jest sprawdzać dane na etykiecie produktu – zwłaszcza pod kątem zawartości tłuszczu i kalorii oraz białka. Wybierajmy tę kiełbasę, gdzie znajdziemy mniej tłuszczu, mniej kalorii i więcej białka. Dlatego moim najlepszym wyborem w tej kwestii jest kiełbasa drobiowa, najlepiej ta z piersi kurczaka.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Kaszanka z grilla (kcal)

Kaszanka to produkt bardzo kaloryczny, bowiem w 100 gramach (czyli mniej więcej tyle, ile ma jeden kawałek kaszanki) znajduje się aż do 350 (czasem i więcej) kalorii. Jednocześnie jest to jednak także źródło korzystnych składników diety, jak np. witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu.

grill kalorie

Ile kalorii ma karkówka z grilla?

Karkówka z grilla to jedno z podstawowych dań, jakie jadają Polacy w okresie letnich spotkań. Nic dziwnego, smak grillowanej karkówki jest nie do podrobienia. Jednak jest to potrawa bardzo tłusta i kaloryczna – 100 gramów karkówki z grilla to nawet około 400 kcal. Jednak możemy nieco zniwelować kaloryczność karkówki poprzez odcinanie od niej widocznych elementów tłuszczu – co zalecam, jeśli już chcemy sięgnąć po karczek z grilla. Kalorie to bowiem jedna kwestia, ale druga to tłuszcz, a dokładniej: nasycone kwasy tłuszczowe w mięsie, które jednak należy ograniczać w diecie na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kurczak z grilla (kcal)

Drób to według mnie najlepszy wybór na grilla. Mięso kurczaka czy indyka jest dość chude, a jednocześnie można je przygotować tak, by było soczyste. 100 gramów fileta z piersi kurczaka to tylko około 100 kcal. Tutaj oczywiście należy doliczyć też kalorie z marynaty. W łyżce oleju mamy bowiem 90 kcal, zatem pamiętajmy, by dodawać do mięsa rozsądne ilości tłuszczu, a za to zwiększyć zawartość ziół w marynacie.

Smacznego i zdrowego grillowania!


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama