Polska jabłkami stoi

Najpopularniejsze w Polsce są jabłka grójeckie. Termin ten odnosi się do 27 odmian (i ich pochodnych) uprawianych w rejonie Grójca, nazywanego największym sadem Europy. Jest to produkt wpisany do rejestru unijnego jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Polacy kochają sprawdzone, znane odmiany i to właśnie po nie sięgają, myśląc o własnej uprawie. W większości rodzimych sadów spotkamy takie odmiany jak antonówka, ligol, reneta, delikates, lobo, idared, jonagold, gala i golden Delicious.


Imunit Forte

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także uzupełnienia codzienną dietę w selen i beta-glukan.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Skład jabłek

Jabłka zawierają dużo związków pektynowych co sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie ich energetyczność jest niska. Ponadto to dobre źródło antyoksydantów oraz kwasów organicznych takich jak kwas jabłkowy i cytrynowy. W owocach jabłoni znajdziemy również składniki mineralne takie jak: magnez, potas, sód i fosfor, wapń, glin, krzem, siarkę a z witamin: C, A oraz z grupy B. Głównymi składnikami związków fenolowych występujących w jabłkach obecnie uprawianych są kwercetyna, katechina i epikatechina, które odpowiadają za ich cierpki i gorzki smak.

Wykorzystanie jabłek

Jabłka konsumowane są w postaci nieprzetworzonej, ale służą również jako dodatek do win, do produkcji cydru czy octu jabłkowego. 

Zainteresowanie octem jabłkowym ciągle wzrasta, co wynika z jego właściwości prozdrowotnych – wzmacnia system odpornościowy, poprawia działanie układu pokarmowego oraz jest stosowany w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. 

Jabłka to również jedne z najbardziej uniwersalnych owoców w kuchni. Można sporządzać z nich syropy, nalewki, dżemy i galaretki. Stosuje się je do ciast, kompotów, przecierów, musów, konfitur, soków, deserów, a nawet mięs. Jabłka podajemy też niemowlętom jako jeden z pierwszych owoców podczas rozszerzania diety.

Najlepszy sezon na jabłka

To odmiana jabłek determinuje ich dostępność. Sezon na te owoce zaczyna się już nawet w połowie lipca. Z uwagi na udoskonalone metody przechowalnicze, owoce te mogą zachowywać swoje walory organoleptyczne (węchowe, smakowe, wizualne) i odżywcze nawet do zbiorów w następnym roku. Należy pamiętać również o szerokim wachlarzu przetworów, zapewniających dostęp do tych smacznych owoców przez cały rok.

Jedz jabłka, a nie będziesz musiał chodzić do lekarza

Angielskie przysłowie mówi: „An apple a day keeps the doctor away”. Oznacza to, że jedzenie jabłek zdecydowanie może uchronić nas przed wizytami u lekarza. W Europie owoce jabłoni stosowane są w leczeniu zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego (niestrawności i biegunki) u niemowląt, jak również zaparć u dorosłych. Szczególnie zaleca się stosowanie jabłek w diecie przy różnorodnych schorzeniach takich jak: cukrzyca, dna moczanowa, choroba wrzodowa żołądka czy zaparcia. Jabłka są niskokaloryczne – zawierają 50 kcal w 100 gramach produktu, dlatego mogą być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Pomimo wysokiej zawartości węglowodanów i cukrów, ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi 29–44, a zawartość błonnika wysoka, co wiąże się z korzystnym wpływem na utrzymaniem sytości i poprawą funkcji trawiennych.


Solescin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zawiera: ekstrakt z ruszczyka kolczastego, ekstrakt z nasion kasztanowca, bromelainę, wit. C (kwas L-askorbinowy) i rut...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zdrowe serce

Właściwości kardioprotekcyjne jabłek wiążą się z błonnikiem rozpuszczalnym mającym wpływ na poziom cholesterolu LDL we krwi. Również polifenole o działaniu przeciwutleniającym zawarte w skórce, takie jak epikatechina, mają znaczenie dla zdrowego serca. Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i poziomu LDL cholesterolu przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru i zawału.

Prawidłowy poziom cukru

Spożywanie jabłek ma związek z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Co więcej, polifenole zawarte w jabłkach pomagają zapobiegać uszkodzeniom tkanek komórek beta trzustki.

Prawidłowy stan mikrobioty

Pektyny z jabłek to naturalne prebiotyki. Oznacza to, że są substratem dla bakterii probiotycznych w jelitach. Nie są trawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego, dlatego gdy trafiają do jelita grubego, tam są zasiedlane i rozkładane, dzięki czemu dochodzi do syntezy prozdrowotnych związków organicznych.

Zapobieganie uciążliwym zaparciom

Na powstawanie zaparć składa się nieodpowiednia dieta, niska aktywność fizyczna i niedostateczne spożycie wody. Pektyny z jabłek usprawniają pasaż jelitowy i poprawiają perystaltykę jelit.

Prewencja astmy

Kwercetyna zawarta w skórce jabłek ma działanie regulacyjne na układ immunologiczny i wyciszające stany zapalne w organizmie. Tak też w przypadku prewencji astmy, jabłka należy spożywać dokładnie umyte, ale nieobrane.

Jabłka – dlaczego warto je jeść

Prewencja choroby Alzheimera

Za spożyciem całych owoców czy też soku z jabłek przemawia fakt, że mogą one pomóc chronić mózg przed niekorzystnymi zmianami starczymi. Utrata funkcji umysłowych jest minimalizowana dzięki zmniejszeniu stężenia szkodliwych reaktywnych form tlenu w tkance mózgowej. Co więcej, sok jabłkowy może pomóc w zachowaniu acetylocholiny, neuroprzekaźnika, którego niski poziom jest powiązany z chorobą Alzheimera.

Podsumowanie

Owoce i warzywa są podstawą zdrowego odżywiania. Stąd też zdecydowanie warto włączyć jabłka do swojej diety i korzystać z ich dobrodziejstw. Warto podkreślić, że jabłko można zjadać w całości, łącznie z gniazdem nasiennym. Mnogość wielkości, form, kolorów, smaków, tekstur oraz zapachów sprawia, że każdy może wybrać z tak szerokiego asortymentu swoją ulubioną odmianę. Jabłka zdecydowanie powinny znaleźć się w jednej z pięciu porcji warzyw i owoców spożywanych codziennie.

Autorka: Karolina Jachimowicz