Które kwiaty można jeść i dlaczego warto?

Kwiatów, które nadają się do spożycia jest mnóstwo. W tym artykule skupimy się wyłącznie na tych, które występują w naszym klimacie i które cechują się szczególnie cennymi właściwościami prozdrowotnymi. 

Kwiat cukinii

To prawdziwy rarytas w kuchni Italii, który coraz większą popularność zyskuje także w Polsce! Kwiaty cukinii są delikatne w smaku, lekko słodkawe i soczyste. Można przygotowywać je na wiele sposobów: smażyć, zapiekać w piekarniku, dodawać do tart, naleśników, omletów czy risotto, jednak najczęściej podaje się je zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu. 

Jadalne kwiaty

Bratek

Picie naparu z ziela fiołka trójbarwnego to popularny sposób naszych babć na młodzieńcze problemy skórne, takie jak trądzik czy nadmiernie przetłuszczająca się cera. Ta mikstura ma także działanie napotne, moczopędne i rozrzedzające śluz, a dzięki zawartości rutozydu pozytywnie wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych. Kwiaty bratka można jeść również na surowo! Doskonale sprawdzą się jako składnik sałatek, a także element dekoracyjny do tortów, gofrów czy porannej owsianki. 


Uromycin

Dla zdrowia układu moczowego. Miliard bakterii probiotycznych w każdej kapsułce, ekstrakt z owoców żurawiny i witamina C.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Nasturcja

Intensywnie pomarańczowy, głęboki kolor sprawia, że nie sposób przejść obok tego kwiatu obojętnie. Okazuje się, że nasturcja może zachwycić nas również swoim smakiem! Kwiaty nasturcji mają niepowtarzalny aromat i zdecydowany, ostry smak, przez który często porównywane są do rzodkiewki. Nasturcja ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a ponadto może pomóc nam ochronić się przed wirusami i uniknąć infekcji górnych dróg oddechowych. Kwiaty tej rośliny najczęściej dodaje się do sałatek, jednak świetnie sprawdzą się także jako składnik quiche i omletów, a miłośnicy pikantnych smaków często przygotowują z nich także pesto.

Jadalne kwiaty

Chaber bławatek

Ten niepozorny, intensywnie błękitny polny kwiat to prawdziwe bogactwo cennych dla zdrowia właściwości. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dzięki zawartości składników takich jak: flawonoidy (z których na największą uwagę zasługują antocyjany), garbniki roślinne, sole mineralne oraz kwasy organiczne, roślinę tę zaleca się przede wszystkim osobom zmagających się z chorobami nerek, pęcherza i wątroby oraz z niektórymi problemami skórnymi. Chaber bławatek świetnie sprawdzi się do dekoracji domowych wypieków, jako składki muesli i granoli oraz dodatek do sałatek.

Stokrotka

To kwiat wykorzystywany już od wieków w medycynie ludowej. Dzięki zawartości garbników i flawonoidów, stokrotki pomagają uporać się z problemami skórnymi, zniwelować stany zapalne, wspomóc pracę przewodu pokarmowego i unormować ciśnienie tętnicze krwi. Stokrotka cechuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem. 

Lawenda

Kwiaty lawendy to pochodzący z francuskiej Prowansji rarytas. W ich składzie znajdziemy mnóstwo cennych substancji, takich jak garbniki, triterpeny, kumaryny, fitosterole oraz sole mineralne, a także olejek eteryczny, dzięki któremu roślina ta działa kojąco na układ nerwowy, niweluje stres i napięcie. Kwiaty lawendy świetnie komponują się zarówno z daniami wytrawnymi i będą doskonałym składnikiem marynaty do mięsa, jak i z deserami – często dodawane są do gorącej czekolady, ciast i lodów.

Jadalne kwiaty

Jak jeść kwiaty?

Zanim zdecydujesz się na włączenie kwiatów do Twojego jadłospisu, zapoznaj się z przedstawionymi niżej poradami. Dzięki nim możesz uniknąć przykrych dolegliwości.

  1. Wybieraj tylko te kwiaty, co do których masz pewność, że są jadalne. Upewnij się, że nie mylisz ich z żadnym innym gatunkiem.
  2. Przed spożyciem kwiatki dokładnie wypłucz z pyłu, kurzu i innych zanieczyszczeń i delikatnie osusz. 
  3. Sięgaj tylko po kwiaty, które uprawiasz samodzielnie we własnym ogródku lub te, które rosły w lesie lub na łące, z dala od ruchu ulicznego. Te z kwiaciarni lub supermarketu nie nadają się do jedzenia, ponieważ zwykle pryskane są pestycydami.
  4. Kwiaty włączaj do diety stopniowo i traktuj je jako dodatek, a nie główny składnik dań.
  5. Jeśli po spożyciu jakiegoś kwiatu wystąpi u Ciebie reakcja alergiczna, zaprzestań dodawania go do potraw, a w razie potrzeby skonsultuj się z lekarzem.

Jadalne kwiaty mogą znacznie odmienić oblicze wielu Twoich ulubionych potraw i sprawić, że ich smak stanie się bogatszy i bardziej wyrafinowany. Szczególnie wiosną i latem warto korzystać z tych dóbr natury!