DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dlaczego warto jeść warzywa?

Warzywa zawierają niemal wszystko to, czego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są źródłem większości występujących w świecie roślin składników mineralnych i witamin, a także bardzo cennego dla naszego zdrowia błonnika pokarmowego. Jego obecność w codziennej diecie sprawia, że szybciej się najadamy i na dłużej jesteśmy syci. Dzięki temu zmniejsza się prawdopodobieństwo spożywania zbyt dużej ilości kalorii i tym samym minimalizujemy ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Błonnik pokarmowy przyspiesza też perystaltykę jelit, zapobiega problemom ze strony układu pokarmowego i redukuje ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Warzywa są także niskokaloryczne, co sprawia, że stanowią obowiązkowy element diet redukcyjnych.

5 porcji, czyli ile?

Czy zjedzenie kawałka marchewki w sklepowym daniu instant i kilku krążków cebulowych w popularnej sieci fast food to już dwie z pięciu rekomendowanych porcji warzyw i owoców? Nie! Przyjmuje się, że przeciętnie powinniśmy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców w ciągu doby, co daje 80-100 gramów w jednej porcji.Porcją jest zatem jedno średniej wielkości jabłko lub gruszka, pomidor, średnia marchewka, miseczka warzywnej sałatki, szklanka soku lub dwie garści borówek. Zaleca się też, by warzywa miały ilościową przewagę nad owcami.

Jak jeść więcej warzyw?

Jeżeli Twoja dieta do tej pory była uboga w warzywa, nauczenie się nowych nawyków, może zająć Ci trochę czasu i wymagać od Ciebie wyjścia ze strefy komfortu. Nie zrażaj się! Stosując się do kilku prostych zasad, bardzo szybko przyzwyczaisz się do zdrowszej diety, a dobre samopoczucie, lepsza wydajność i poprawa stanu włosów i paznokci wynagrodzą Ci Twoje starania.

1. Złote proporcje na Twoim talerzu

Przyjmuje się, że idealnie skomponowane danie to takie, w którym 25% miejsca na talerzu zajmuje źródło białka – filet z kurczaka, ryba, grillowane tofu czy kotleciki sojowe, kolejne 25% przeznaczone jest dla węglowodanowych dodatków, takich jak ziemniaki, ryż, makaron lub dowolna kasza, natomiast całą połową naczynia rządzą warzywa – może to być tradycyjna sałatka ze szpinaku, pomidorów, papryki i oliwek, zblanszowany brokuł, budząca skrajne emocje marchewka z groszkiem czy pieczona brukselka i frytki z pasternaka z dodatkiem zdrowego tłuszczu, np. oliwy lub oleju lnianego. Kluczem jest różnorodność – staraj się komponować posiłki tak, by w ciągu tygodnia dać sobie szansę na zjedzenie jak największej liczby różnych warzyw.

warzywa

2. Zupa dobra na wszystko

Polacy uwielbiają zupy i serwują je bardzo często. Jeśli decydujesz się na przygotowanie jej, postaraj się, by znalazło się w niej jak najwięcej warzyw. Zacznij od podsmażenia cebulki i czosnku, dodaj marchewkę, paprykę, por, seler naciowy i pietruszkę. Kiedy warzywa lekko się zarumienią, dodaj wodę lub bulion, a następnie inne – wybrane przez siebie – składniki, np. soczewicę, suszone grzyby, mleczko kokosowe, ulubioną kaszę, przecier pomidorowy itp. W ten sposób w kilkanaście minut przygotujesz lekkie i rozgrzewające danie i „odhaczysz” kolejną porcję warzyw!

3. Warzywa zamiast pieczywa

Uwielbiasz kanapki z chrupiących pszennych bułeczek lub paluszki grissini podawane z hummusem lub guacamole? My również! Jeśli jednak zależy Ci na tym, by wprowadzić do diety więcej warzyw, od czasu do czasu możesz spróbować zastąpić je warzywami. Spróbuj na przykład kanapek z liści cykorii, marchewki i selera naciowego zanurzanych w roślinnych pastach lub wrapów, do przygotowania których zamiast klasycznych placków użyjesz dużego liścia czerwonej kapusty.


Fericin Pregna

Zawiera innowacyjną formę żelaza i kwas foliowy, a do tego witaminy: C, B₂ i B₆. Składniki suplementu diety wspomagają prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny or...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

4. Wszyscy kochamy frytki

Czy wiesz, że ziemniaki to nie jedyne warzywa, z których można przygotować frytki? Do dyspozycji masz także buraki, pietruszkę, pasternaka, bataty, cukinię, paprykę, bakłażana i mnóstwo innych warzyw, które bez trudu znajdziesz w osiedlowym warzywniaku! Pokrój je w słupki, skrop dobrej jakości oliwą, oprósz solą i dodaj ulubione przyprawy. Następnie wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz do momentu, aż będą miękkie i rumiane. Nawet się nie spostrzeżesz, a kolejna porcja warzyw z codziennej listy będzie zaliczona!

5. Zadbaj o dobry start

Jeśli uda Ci się zjeść zdrowe i pełne warzyw śniadanie, później będzie Ci znacznie łatwiej zmotywować się do tego, by utrzymać dobry wynik. Na pierwszy posiłek możesz zaserwować sobie na przykład jajko sadzone z pełnoziarnistym chlebem i sałatką z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek, żółtej papryki i nasion słonecznika lub korzenną owsiankę z dodatkiem startej na tarce marchewki i duszonego jabłka. A może bardziej posmakuje Ci owocowo-warzywny koktajl? 

Pamiętaj, że warzywa to prawdziwa kopalnia nieocenionych dla zdrowia składników. Spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama