- Prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców w lodówce jest kluczowe dla ich świeżości i bezpieczeństwa spożycia.
- Nieodpowiednie przechowywanie produktów spożywczych w lodówce może sprzyjać ich szybkiemu psuciu się, co prowadzi do marnowania jedzenia.
- Niektóre warzywa i owoce powinny być przechowywane w lodówce, podczas gdy inne lepiej trzymać poza nią, w temperaturze pokojowej.
- Więcej podpowiedzi dotyczących jedzenia, gotowania i zdrowia – znajdziesz już teraz na Zdrowych Rozwiązaniach >>>
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Jak wykazał Raport Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2023” ponad połowa, bo aż 56% Polaków, przyznaje się do marnowania pożywienia, a liczba ta z roku na rok wzrasta. Nieodpowiednie przechowywanie produktów spożywczych sprzyja ich szybkiemu psuciu, a to prowadzi do marnowania żywności.
Od lat niezmiennie Polacy najczęściej wyrzucają te same produkty, są to: owoce (38%), warzywa (36%) i wędliny (32%). Niektóre z warzyw i owoców, aby zachowały świeżość i przydatność do spożycia, powinny być przechowywane w lodówce, a inne w temperaturze pokojowej. Co i jak należy przechowywać w lodówce, a co poza nią? Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?
Przechowywanie w lodówce – jak to robić prawidłowo?
Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce jest kluczowe dla zachowania ich świeżości i bezpieczeństwa spożycia.
Przede wszystkim należy utrzymywać odpowiednią temperaturę lodówki na poziomie lub poniżej 4°C. Należy także unikać „przepakowania”, przeładowania lodówki. Zimne powietrze musi krążyć wokół produktów spożywczych, aby były one odpowiednio chłodzone. Należy także przechowywać żywność w pojemnikach i codziennie przeglądać produkty pod kątem psucia się.
Warto także zastanowić się jaki produkt musi być przechowywany w lodówce, a jaki w temperaturze pokojowej, a jeśli w lodówce, to które miejsce dla danych produktów będzie najlepsze. Poszczególne półki w lodówce różnią się między sobą temperaturą.
Jak prawidłowo przechowywać produkty na poszczególnych półkach? Górne półki lodówki utrzymują najbardziej stałą temperaturę. To sprawia, że idealnie nadają się do przechowywania gotowej do spożycia, wstępnie ugotowanej żywności, a także nabiału. Im niższe półki, tym temperatura jest niższa, dlatego lepiej jest na dolnych półkach przechowywać mięso, ryby i drób. Nigdy nie należy przechowywać surowego mięsa, drobiu, ryb z gotowym jedzeniem czy surowymi warzywami i owocami. Z kolei drzwi są najcieplejszą częścią lodówki, świetnie nadają się zatem na przyprawy, sosy, dżemy, soki i inne produkty spożywcze, które szybko się nie psują.
Warto również pamiętać, aby świeżo zakupione produkty spożywcze układać z tyłu lodówki, tak by najpierw zjadać te starsze – przed upływem terminu przydatności do spożycia. Należy również pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki, usuwaniu starych i zepsutych produktów, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii.
Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...
Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce pomaga przedłużyć jej świeżość i zachować bezpieczeństwo spożycia.Warzywa i owoce w lodówce należy przechowywać w dolnych szufladach. Najlepiej wyłożyć je matą lub ręcznikiem papierowym, aby łatwiej było utrzymać czystość.
Przed włożeniem ich do lodówki, te uszkodzone, podgniłe należy oddzielić od zdrowych owoców i warzyw. Owoce mało trwałe – takie jak borówki, maliny itp. warto umyć dopiero po wyciągnięciu z lodówki. Natomiast niedojrzałe owoce i warzywa należy pozostawić w temperaturze pokojowej.
Jak przechowywać owoce w lodówce? Co do lodówki?
Jakie owoce trzymamy w lodówce? Oto lista owoców, które najlepiej przechowywać w lodówce:
Jak przechowywać warzywa w lodówce? Co do lodówki?
Do warzyw, które należy przechowywać w lodówce zalicza się:
- paprykę,
- por,
- seler,
- brukselkę,
- szparagi,
- rzodkiewki,
- sałatę,
- koperek,
- natkę pietruszki,
- szczypiorek,
- cebulę dymkę,
- kukurydzę,
- kalafior,
- marchew,
- brokuły.
Inne warzywa, takie jak: ziemniaki, cebula, buraki i czosnek, powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce, ponieważ zbyt niskie temperatury mogą powodować ich zepsucie. W lodówce należy także przechowywać wszystkie owoce i warzywa obrane, pokrojone, a także wszelkie sałatki i surówki.
Jakie warzywa i owoce przechowywać poza lodówką?
Do owoców, które należy przechowywać poza lodówką, zaliczamy:
- banany,
- mango,
- ananasy,
- papaję,
- owoce cytrusowe,
- gruszki,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- awokado.
Natomiast do warzyw, które powinny być przechowywane poza lodówką, zaliczamy:
- ziemniaki,
- dynię,
- bataty,
- bakłażana,
- cukinię,
- pomidory,
- zielone ogórki,
- czosnek,
- cebulę.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Źródła:
Raport Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2023” https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023/.