Składniki preparatu przyczyniają się do regulacji aktywności hormonalnej u mężczyzn. Kompleks biologicznie aktywnych substancji, astaksantyna oraz mio-inozytol chronią kom...
Co to jest maca? Właściwości
Maca to roślina pochodząca z Peru, należąca do rodziny kapustowatych. Ma orzechowo-ziemisty posmak (niektórzy twierdzą, że jest słodko-gorzki) i nieco karmelowy zapach. Korzeń rośliny maca to produkt wykorzystywany w zielarstwie i medycynie z uwagi na szerokie działanie bioaktywne. Wyglądem przypomina rzepę lub rzodkiewkę koloru szarego, przez brązowy do czarnego, a nawet czerwonego i ma do około 7 cm wielkości.
Zazwyczaj stosuje się korzeń maca w formie sproszkowanej. Składa się on głównie z węglowodanów, w tym błonnika, ale zawiera też sporo białka o wysokiej wartości biologicznej – dużo w nim bowiem takich aminokwasów, jak arginina, leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, fenyloalanina. To aminokwasy, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie produkować i muszą być dostarczane mu wraz z pożywieniem. Zaś spośród związków bioaktywnych charakteryzujących korzeń maca, należy wymienić:
- amidy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – makaeny i makamidy (to one są najbardziej specyficznymi związkami dla korzenia maca i odpowiadają za jego główne właściwości),
- glukozynolany,
- sterole roślinne (np. beta-sitosterol),
- saponiny,
- garbniki,
- flawonoidy,
- antocyjany.
Dodatkowo, w 100 g sproszkowanego korzenia maca znajdziemy:
- 150 mg wapnia,
- 16,6 mg żelaza,
- 18,7 mg sodu,
- 5,9 mg miedzi,
- 3,8 mg cynku.
Choć oczywiście trzeba podkreślić, że zwyczajowo nie spożywa się tak dużych porcji sproszkowanego żeń-szenia peruwiańskiego. Podaje się 1,5-3,5 g dziennie. Można go stosować dowolnie – do koktajlu, owsianki, a nawet do wypieków czy też spożywać bezpośrednio (np. kapsułkowany).
Maca – adaptogen i afrodyzjak
Korzeń maca od dawien dawna jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych, w tym z pozytywnego oddziaływania na popęd seksualny, metabolizm, płodność, a także odporność, funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Nowsze badania w tej materii potwierdzają te informacje, a dodatkowo wskazują na właściwości przeciwutleniające, antynowotworowe, neuroprotekcyjne, przeciwzapalne.
Korzeń maca może także, według doniesień naukowych, zmniejszać ryzyko problemów kostnych, poprawiać wydolność u sportowców, polepszać parametry związane z ciśnieniem krwi, a nawet być wykorzystywany z powodzeniem przeciwko objawom choroby wysokogórskiej.
Stąd też sproszkowany korzeń maca może być wykorzystywany w takich dolegliwościach, jak na przykład:
- słabe libido i inne dysfunkcje seksualne,
- menopauza,
- problemy z płodnością,
- nadmierny stres, przewlekłe zmęczenie,
- zaburzenia hormonalne, także związane z tarczycą lub nadnerczami,
- słaba odporność organizmu,
- anemia.
Nie bez powodu korzeń maca jest składnikiem wielu preparatów, które mają poprawiać funkcje seksualne (np. Fertistimu dla mężczyzn).
Maca nie tylko uzupełnia dietę w witaminy, składniki mineralne oraz związki bioaktywne. Badania wskazują, że jego regularne spożywanie:
- poprawia popęd seksualny (nie zmieniając jednocześnie negatywnie stężenia testosteronu i estradiolu we krwi), a efekt ten zauważalny jest także u pacjentów z depresją,
- niweluje łagodne zaburzenia erekcji,
- polepsza sprawność psychofizyczną,
- ma korzystny wpływ na parametry nasienia – liczebność i ruchliwość plemników oraz na zwiększenie ilości (objętości) nasienia w nasieniowodach,
- u samic (w badaniach na zwierzętach) wiąże się z podwyższeniem stężenia hormonu luteinizującego (LH) oraz folikulotropowego (FSH; nawet 19-krotnie!) – co ważne, bez negatywnego wpływu na stężenie estrogenów we krwi.
Dodatkowo, dzięki zawartym w maca glukozynolanom, roślinie tej przypisuje się wspomniane już właściwości antynowotworowe. Glukozynolany stanowią około 1% masy świeżego korzenia maca.
Korzeń maca – skutki uboczne i przeciwwskazania
Korzeń maca jest produktem bezpiecznym i nie wykazano, by jego stosowanie mogło być ryzykowne dla jakiejkolwiek grupy ludzi. Jednak z uwagi na brak wystarczających danych, nie zaleca się korzystania z maca przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Korzeń maca to naturalny surowiec o dużym, korzystnym wpływie na organizm człowieka. Należy podkreślić, że maca, jak każdy inny produkt roślinny, powinien być stosowany według zaleceń podanych w ulotce. Ponadto, aby odczuć pierwsze pozytywne efekty jego działania, trzeba regularne przyjmować go przez co najmniej 8-12 tygodni.
Składniki preparatu przyczyniają się do regulacji aktywności hormonalnej u mężczyzn. Kompleks biologicznie aktywnych substancji, astaksantyna oraz mio-inozytol chronią kom...
Źródła:
- Grdeń M. i wsp.: MACA (LEPIDIUM MEYENII) – WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE. Nauka, Przyroda, Technologie 2017; 11, 1: 33-43.
- Kulczyński B.: Korzeń maca [w: https://vitapedia.pl/korzen-maca (dostęp dn. 22.08.2023 r.)]
- Wierzbicka I.: Maca [w: FOOD FORUM 1(11)/2016: 100-106].