Polskie superfoods

Polska kuchnia jest niesamowicie różnorodna, a uprawiane tutaj warzywa i owoce poszczycić się mogą doskonałą jakością. Już setki lat temu nasze prababki chętnie korzystały z prozdrowotnych właściwości chwastów rosnących na łąkach, aromatycznych ziół, pączków kwiatów, bulw i korzeni. Dziś – dzięki rozwojowi nauki i medycyny konwencjonalnej – wiemy, jak to możliwe, że stosowane w medycynie ludowej rośliny działały tak skutecznie. Poniżej znajdziesz listę tych, które z całą pewnością warto znać i na stałe włączyć do swojego jadłospisu!

Kapusta

Burak

To zdecydowanie jedno z najbardziej niedocenianych warzyw w naszej kuchni. Burak to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witamin: C, A, E i K, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia, molibdenu, fosforu, fluoru, miedzi i cynku. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. To must-have na talerzach osób zmagających się z anemią, nadciśnieniem tętniczym i obniżoną odpornością. Powinien gościć także w diecie kobiet ciężarnych, a także osób stosujących diety bezmięsne i ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych. Burak zasługuje na miano króla wśród dostępnych w Polsce warzyw!

Kiszona kapusta

Kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta, to coś, czym polska kuchnia może szczycić się na arenie międzynarodowej. Kiszonki dostarczą nam mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, A, E i K, magnezu, żelaza, potasu i wapnia, a co najważniejsze – stanowią naturalny probiotyk wspierający funkcjonowanie naszego mikrobiomu. Regularne spożywanie kiszonej kapusty poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiega wrzodom i nadżerkom żołądka, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. “złego” cholesterolu), a także stanowi ważny element profilaktyki insulinooporności, cukrzycy typu II oraz zespołu metabolicznego. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, kapusta kiszona wspiera pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom i daje uczucie sytości na długo.

Aronia

Te drobne ciemnofioletowe owoce wielu z nas zniechęcają do siebie cierpkim smakiem. A szkoda! Aronia to godna konkurentka popularnych superfoods takich jak jagody acai czy jagody goji, na których punkcie oszalał dietetyczny świat. Aronia to jedno z najcenniejszych źródeł witaminy C wspomagającej działanie układu immunologicznego, rutyny poprawiającej szczelność naczyń krwionośnych i przeciwutleniaczy chroniących nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoc ten pozytywnie wpływa także na wzrok, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nic zatem dziwnego, że producenci tak chętnie wykorzystują ją jako składnik preparatów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu!


Immucol 3

Naturalne składniki (w tym m.in. aronia) wspomagające pracę układu odpornościowego.


Siemię lniane

Siemię lniane wielu z nas kojarzy się tylko z kleikiem serwowanym w sytuacji zatrucia pokarmowego. Tymczasem to prawdziwy superfood, który warto włączyć do swojej diety na co dzień, nie tylko wtedy, gdy układ trawienny daje się we znaki! Siemię lniane to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają koncentrację, wspierają pracę mózgu, pozytywnie wpływają na stan gospodarki hormonalnej i zapewniają piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Siemię lniane dostarczy nam też sporo błonnika pokarmowego, a także wspomoże trawienie i zmniejszy ryzyko zaparć, a także zapobiegnie zgadze i innym dolegliwościom typowym dla choroby refluksowej.

Jagody

Owies

Choć coraz więcej osób zjada owsiankę każdego dnia na śniadanie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele cennych dla zdrowia składników kryje się w tym niepozornym zbożu. Owies stanowi nieocenione bogactwo witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, a także minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, manganu, cynku, miedzi, fosforu i krzemu. Regularne spożywanie płatków owsianych może przyczynić się do redukcji cholesterolu, wesprzeć pamięć i koncentrację, poprawić odporność, pozytywnie wpłynąć na pracę układu trawiennego, a także zniwelować szkodliwe działanie wolnych rodników, chroniąc nas przed rozwojem chorób nowotworowych. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, owies to sprzymierzeniec redukcji masy ciała – jest niskokaloryczny, syci na długo i niweluje ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek.

Żeby zdrowo się odżywiać, nie musisz sięgać po drogie produkty o egzotycznie brzmiących nazwach. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym! Pamiętaj, że kluczem do zdrowia jest pełnowartościowa i jak najbardziej różnorodna dieta. Planuj jadłospis tak, by jak najczęściej na Twoim talerzu znalazło się miejsce na warzywa i owoce, kiszonki, orzechy, pestki i produkty zbożowe.