Zero waste – co to takiego?

Zero waste [ang. zero odpadów] to ruch konsumencki, którego sednem jest nieprodukowanie śmieci, a celem – zadbanie o środowisko naturalne i uchronienie Ziemi przed czyhającą tuż za rogiem katastrofą klimatyczną. Choć termin zero waste zyskał międzynarodową rozpoznawalność i rozgłos, życie bez odpadów w praktyce okazuje się niemal niewykonalne, stąd też coraz częściej mówi się o minimalizowaniu produkcji śmieci, na tyle na ile pozwala nam aktualna sytuacja. Takie podejście nazywamyless waste [ang. mniej odpadów]


Imubion

Kompleksowe wsparcie układu odpornościowego. Zawiera kwas DHA z alg, olej z nasion czarnuszki, rutozyd oraz wit. D, B6 i selen.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dlaczego warto być zero waste?

Życie zgodnie z założeniami ruchu zero waste, oprócz oczywistej zalety, jaką jest zadbanie o stan środowiska naturalnego, ma jeszcze wiele innych korzyści, z których często nie zdajemy sobie sprawy. Jego uczestnicy wśród najważniejszych plusów wymieniają znaczną oszczędność pieniędzy, rzadszą potrzebę robienia zakupów spożywczych, konieczność wynoszenia mniejszej ilości śmieci, a także odkrywanie nowych rozwiązań i pobudzenie kreatywności.

Zero waste zaczyna się na zakupach

Nasze decyzje zakupowe mają ogromny wpływ na stan środowiska naturalnego. Kiedy wybierzesz się do sklepu, zwracaj uwagę na to, jak zapakowane są poszczególne produkty. Staraj się wybierać te w jak największych opakowaniach, zamiast plastiku wybieraj szkło, a warzywa i owoce pakuj do własnych, wielorazowych woreczków. Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy znajduje się targ lub bazarek i zaopatruj się tam w zielone warzywa liściaste, a także produkty sypkie, takie jak fasola, groch czy różnego rodzaju kasze. Poproś sprzedawcę, by zapakował je bezpośrednio do Twojego opakowania.

Kupuj tylko to, czego naprawdę potrzebujesz i wiesz, że dasz radę zjeść to przed upływem terminu ważności. Przed wyjściem na zakupy przygotuj listę, dzięki której łatwiej będzie Ci skupić się na niezbędnych sprawunkach.

Kuchnia zero waste

Zero waste w kuchni

Być może nie masz nawet pojęcia, jak dużo jedzenia wyrzucasz na co dzień w przekonaniu, że pozbywasz się tylko tego, co niejadalne. Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś pozbyć się natki pietruszki, liści rzodkiewki czy ziemniaczanych obierków. A może regularnie wylewasz wodę, w której gotowała się ciecierzyca? Tymczasem to pełne smaku i wartości odżywczych produkty, które da się wykorzystać na setki sposobów!

Pesto z natki marchewki

Przygotuj:

  • pęczek natki marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml szklanki oliwy
  • Garść orzechów włoskich
  • Sól i pieprz

Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe! Pesto możesz wykorzystać do grzanek lub podać je z pełnoziarnistym makaronem!

Pasta kanapkowa z liści rzodkiewki

Przygotuj:

  • pęczek liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść podprażonych pestek słonecznika
  • odrobinę tartego parmezanu
  • 1 łyżkę oliwy
  • 100 ml zimnej wody

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pastę podawaj ze świeżym pieczywem lub potraktuj ją jako dip i zaserwuj z paluszkami grissini oraz pokrojonymi w słupki warzywami!

Chipsy z obierek

Przygotuj:

  • Obierki z 5-6 sporych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i inne ulubione przyprawy

Pamiętaj, by ziemniaki przed obieraniem bardzo dokładnie umyć. Obierki skrop olejem, przypraw wedle uznania i dokładnie wymieszaj. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na około 8-10 minut.

Omlet z aquafaby

Aquafaba to nic innego jak woda, w której gotowała się ciecierzyca lub zalewa z ciecierzycy konserwowej. W przepisach kulinarnych najczęściej wykorzystywana jest jako zamiennik jajek.

Przygotuj:

  • zalewę z jednej puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki
  • 150 ml wody lub napoju roślinnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę oleju
  • 1 łyżkę cukru

Aquafabę umieść w misce i ubijaj mikserem aż do uzyskania gęstej piany. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Masę przelej na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron przez kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Recykling potraw w kuchni

Recykling potraw to kolejny doskonały sposób na życie zgodnie z zasadami zero waste. Cała idea polega na wykorzystywaniu resztek niezjedzonych dań jako półproduktów do przygotowania kolejnych. Jeśli w poniedziałek serwujesz na obiad kaszę z wegańskim leczo, ale przez przypadek przygotujesz go za dużo, we wtorek dolej do niego nieco bulionu warzywnego i przygotuj na jego bazie pyszną paprykową zupę krem. Jeśli zrobisz za dużo farszu do pierogów, przerób go na pastę kanapkową, a jeżeli zostanie Ci trochę ugotowanego ryżu z obiadu – dodaj pokrojone w kostkę jabłka, trochę śmietanki kokosowej i zapiecz w piekarniku na kolację!