- Jedzenie w pośpiechu może szkodzić zdrowiu – powodując zaburzenia trawienia i prowadząc do nadwagi i otyłości.
- Tempo jedzenia ma wpływ na proces odchudzania – wolniejsze jedzenie może pomóc w zwracaniu uwagi na sygnały sytości organizmu.
- Uważne jedzenie, zwane także mindful eating, to podejście polegające na skupieniu się na jedzeniu. Może przynosić korzyści, takie jak: lepsze trawienie, zmniejszenie spożycia kalorii oraz zmniejszenie stresu.
- Badania wykazują, że oglądanie telewizji podczas jedzenia może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości!
- Jak jeść zdrowiej? Więcej podpowiedzi dietetyków znajdziesz na Zdrowych Rozwiązaniach >>>
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Jedzenie w pośpiechu – dlaczego szkodzi?
Jedzenie w pośpiechu może szkodzić zdrowiu i wpływać negatywnie na proces trawienia oraz ogólne samopoczucie. Oto kilka powodów, dla których jedzenie w pośpiechu jest niezdrowe.
Nieprawidłowe trawienie
Gdy jemy w pośpiechu, nie dajemy swojemu organizmowi czasu na prawidłowe trawienie pokarmu. Nieświadome połykanie dużych kawałków jedzenia może prowadzić do niestrawności, wzdęć i innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Szybkie jedzenie może szkodzić – szczególnie osobom z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi lub ze schorzeniami ze strony przewodu pokarmowego. U osób z refluksem czy zespołem jelita drażliwego szybkie jedzenie może nasilać nieprzyjemne dolegliwości.
Ilość i jakość jedzenia
Jedząc szybko, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, kiedy jesteśmy naprawdę syci. Może to prowadzić do nadmiernego spożywania pokarmu, a następnie do rozwoju nadwagi lub otyłości, a w konsekwencji – chorób dietozależnych.
Jedząc w pośpiechu, często sięgamy też po produkty łatwodostępne, niskiej jakości, co sprawia, że dieta jest wysokokaloryczna, niedoborowa w witaminy i składniki mineralne.
Budowanie nieprawidłowych relacji z jedzeniem
Jedzenie w pośpiechu i pod wpływem emocji ma wpływ na kształtowanie się nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Istnieje bowiem związek między emocjami a zachowaniami żywieniowymi podejmowanymi przez ludzi.
Emocje – takie jak gniew, strach, złość czy smutek – mają wpływ na motywację do jedzenia, wybór produktów, szybkość jedzenia, ilość spożytego pokarmu, metabolizm i proces trawienia. Dodatkowo emocje wpływają na walory smakowe czy preferencje żywieniowe, jakie w danej chwili ma dany organizm człowieka.
Tempo jedzenia a odchudzanie
Otyłość i nadwaga to duży i wciąż narastający problem zdrowia publicznego. Choć kluczowy w odchudzaniu jest ujemny bilans energetyczny, to pośrednio tempo jedzenia również ma wpływ na utratę masy ciała.
Proces odchudzania jest bardzo złożony i obejmuje różne obszary funkcjonowania człowieka. Wiele osób w potocznym rozumieniu postrzega ten proces jako zmiany wyłącznie na poziomie zachowań i uczenia się nowych prozdrowotnych nawyków. Aby zaszła zmiana masy ciała, należy podjąć decyzję o przeobrażeniu zarówno swojego postępowania, jak i sposobu myślenia. Uważność w jedzeniu może wspierać utratę kilogramów, ponieważ kiedy jemy bardziej świadomie i bez pośpiechu, zjadamy mniej, bo wiemy, w którym momencie posiłku jesteśmy już syci.
Wszelkiego rodzaju rozpraszacze podczas posiłku – oglądanie telewizji, brak skupiania się na posiłku – również sprawiają, że zjadamy więcej.
Przeprowadzono ciekawe badanie na populacji australijskiej, gdzie oceniano związek pomiędzy oglądaniem telewizji a nadmierną masą ciała. Nawet samo oglądanie telewizji powyżej godziny dziennie było powiązane ze zwiększoną masą ciała. Osoby oglądające przez od 1 do 2,5 godzin były o 93% bardziej narażone na nadwagę, a osoby oglądające od 2,5 do 4 godzin – aż o 183% częściej miały nadwagę. Z kolei ci, którzy oglądali telewizję więcej niż 4 godziny dziennie, byli czterokrotnie bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia nadmiernej masy ciała.
Uważne jedzenie – na czym polega?
Uważne jedzenie nazywane także mindful eating to podejście do jedzenia, które polega na pełnej obecności i świadomości w momencie spożywania posiłków, bez rozpraszania się myślami o innych rzeczach. Polega na skupianiu się na spożywanym posiłku, zwracaniu uwagi na smak, teksturę i aromat pokarmu.
Uważne jedzenie to jedzenie bez pośpiechu, na siedząco, bez rozpraszaczy typu telewizor, telefon czy książka. Kluczowe jest jedzenie w spokojnym tempie, dokładne żucie pokarmu i skupienie na procesie jedzenia, aby słuchać sygnałów głodu i sytości. Ważna jest także umiejętność odróżnieniu głodu od innych sygnałów, takich jak: głód emocjonalny czy z nudów; a także rozpoznawanie, czego naprawdę potrzebuje nasz organizm i dostosowywanie diety do indywidualnych potrzeb.
Korzyści płynące z uważnego jedzenia
Uważne jedzenie ma wiele korzyści. Oto kilka z nich.
Lepsze trawienie
Spokojne i uważne jedzenie wspiera prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a także może pomóc w zapobieganiu dolegliwościom trawiennym, takim jak wzdęcia czy zgaga.
Zmniejszenie objętości spożywanego pokarmu
Świadome jedzenie pomaga zrozumieć sygnały sytości, co może prowadzić do mniejszego spożycia kalorii i kontroli masy ciała.
Poprawa relacji z jedzeniem
Uważne jedzenie pomaga zbudować zdrową relację z jedzeniem, eliminując emocjonalne objadanie się czy jedzenie z nudów.
Zwiększenie satysfakcji z jedzenia
Docenianie smaku i jakości jedzenia prowadzi do większej satysfakcji ze spożywanych posiłków.
Zmniejszenie stresu
Skupienie się na obecnym momencie i cieszenie się z jedzenia, może pomóc w redukcji stresu i poprawie samopoczucia.
Uważne jedzenie to nie tylko sposób na zdrowsze odżywianie się, ale także metoda na budowanie pozytywnego stosunku do jedzenia i czerpanie z niego pełni przyjemności. Warto pamiętać o tym, jakie korzyści przynosi i wdrażać zasady uważnego jedzenia każdego dnia.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Źródła:
- Demirbas N. i wsp.: The Relationship between Mindful Eating and Body Mass Index and Body Compositions in Adults. Ann Nutr Metab 2021; 77: 262-270.
- Salmon J. i wsp. The association between television viewing and overweight among Australian adults participating in varying levels of leisure-time physical activity. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000 May;24(5):600-6.