Dlaczego jesienią spada odporność organizmu?

Układ immunologiczny to skomplikowany mechanizm, a na jego prawidłową pracę wpływają różne czynniki. Wiele osób boryka się z obniżoną odpornością i jest to zauważalne zwłaszcza pod koniec roku, kiedy rozpoczyna się tzw. okres przeziębień. I wcale nie są to jedynie Ci, którzy chorują przewlekle.

Mnóstwo osób, cieszących się zasadniczo dobrym stanem zdrowia, zaczyna w tym czasie narzekać na chrypkę lub katar, a także – co oczywiste – znacznie częściej dochodzi wtedy do zachorowań na grypę czy przeziębienie. Niestety być może nawet nieświadomie, sam osłabiasz działanie układu odpornościowego. Może być to wina siedzącego trybu życia, przepracowania i nieustannego stresu, a także niewłaściwej diety.

Oczywiście, żadne domowe metody nie zastąpią regularnej profilaktyki prowadzonej przez lekarza – okresowych szczepień, odpowiedniej suplementacji itd. Istnieje jednak pewna grupa produktów spożywczych, które ze względu na swój unikalny skład, mogą pomóc Ci utrzymać dobrą odporność. Bez względu na porę roku!


Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Miód manuka, czyli słodki antybiotyk

Miało nie być o miodzie, ale powiedzmy, że wcześniej miałam na myśli swojskie, lokalne wyroby pracowitych pszczół. Lipowy, wielokwiatowy, gryczany… Niczego im nie ujmując, prawdziwym hitem w kuchni osoby, która chce dbać o zdrowie, powinien być miód manuka.

Powstaje z kwiatów krzewów rosnących na wyjątkowo czystych terenach Nowej Zelandii, uznawanych za jeden z najczystszych obszarów na ziemi. Od pozostałych miód manuka odróżnia występowanie w jego składzie ogromnych ilości methyloglyoxalu. Co to takiego? To substancja o działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Słowem: naturalny antybiotyk i antyseptyk.

Dla zrozumienia, jak bardzo produkt ten różni się od naszych rodzimych miodów, warto wiedzieć jak dużo methyloglyoxalu zawiera. Powszechnie przyjmuje się, że:

● zwykłe miody w składzie mają nie więcej niż 10 mg tej substancji na 1 kg,

● miód manuka zawiera jej natomiast od 100 do 1000 mg w 1 kg.

odporność

Jak stosować miód manuka?

Dla podniesienia odporności można spożywać 1 łyżeczkę miodu manuka najlepiej 3 razy dziennie. Warto jeść go na czczo, około pół godziny przed każdym posiłkiem. Można także rozpuścić go w letniej (nieprzekraczającej 30-33°C) wodzie i pić tak przygotowany roztwór.

Marchewka, natka pietruszki i szpinak, czyli bogate źródła witamin i mikroelementów

Czy wiesz, że warzywa i owoce, które być może jesz na co dzień, są źródłem licznych składników mineralnych i witamin niezbędnych w walce o odporność? Szczególnie istotne jest włączenie do diety tych, które zawierają witaminę C i ß-karoten. Tej pierwszej przedstawiać nie trzeba, ale jeśli chodzi tę drugą, warto wspomnieć, że skutecznie chroni grasicę, czyli główny gruczoł układu odpornościowego. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów, które chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witaminy C w dużych ilościach dostarczą Ci brukselka, jarmuż, czerwona papryka, natka pietruszki, szpinak i kalafior oraz czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytryny, grejpfruty i pomarańcze. Z kolei wysokich ilości ß-karotenu możesz się spodziewać w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczypiorku oraz morelach, melonach, śliwkach i brzoskwiniach. 

Inuprin Forte Tabletki
Inuprin Forte Tabletki

Lek bez recepty INUPRIN zawiera jako substancję czynną inozyny pranobeks, która wykazuje działanie przeciwwirusowe i pobudzające czynność układu odpornościowego.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO: Inuprin, 500 mg, tabletki. SUBSTANCJA CZYNNA: 1 tabletka zawiera 500 mg inozyny pranobeksu (Inosinum pranobexum): kompleksu zawierającego inozynę oraz 4-acetamidobenzoesan 2-hydroksypropylodimetyloamoniowy w stosunku molarnym 1:3. POSTAĆ FARMACEUTYCZNA: Tabletka. Tabletki o kształcie walcowatym, obustronnie wypukłe, białe. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: Wspomagająco u osób o obniżonej odporności, w przypadku nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. W leczeniu opryszczki warg i skóry twarzy wywołanych przez wirus opryszczki pospolitej (Herpes simplex).1 PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU: Solinea Sp. z o.o. Sp. K.; Elizówka 65, 21-003 Ciecierzyn; Tel. 81 463 48 82; Faks 81 463 48 86; e-mail info@solinea.pl. 1Zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego Inuprin, 500 mg, tabletki.
reklama

Jak przemycić do diety więcej zdrowych warzyw i owoców?

Jeśli brakuje Ci pomysłów, jak jeść więcej warzyw i owoców, nie szukaj wymyślnych przepisów! Spróbuj codziennie wypijać jedno zielone smoothie. Jego podstawą powinien być jarmuż lub szpinak. Wiesz już, że każdy z nich dostarczy Ci bardzo zdrowych składników. Dodatki możesz wybierać dowolnie i codziennie pić zupełnie inny, zdrowy napój! Stawiaj na owoce sezonowe. Eksperymentuj i znajdź swoje ulubione połączenie.

Niezastąpione jesienią warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe to znacznie szersza grupa, niż mogłoby się wydawać. Zalicza się do nich: cebulę, czosnek, por i szczypiorek. To, że świetnie wspomagają odporność, zawdzięczają zawartości związków siarkowych, a także witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B. Dwa pierwsze są szczególnie bogate w fitoncydy, które wykazują działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. 

odporność

Jak jeść więcej warzyw cebulowych?

Choć prawdopodobnie jesz je na co dzień, warto pomyśleć, o zwiększeniu podaży tych produktów każdego dnia w okresie jesienno-zimowym. Dobrym pomysłem będą rozgrzewające zupy, doskonałe na mroźne dni. Cebula, czosnek i por – z każdego z nich ugotujesz pyszny krem, który smakuje doskonale w towarzystwie grzanek z zapieczonym serem. Przed podaniem zupę możesz dodatkowo posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Kiszonki dla zdrowych jelit 

W ostatnich latach rośnie świadomość na temat tego, jak kluczowe dla zdrowia całego organizmu są jelita. Natomiast za prawidłową odporność organizmu odpowiada m.in. ich mikroflora. Możesz ją wesprzeć, wzbogacając swoją dietę o kiszonki. Zawarty w nich kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Co więcej, zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Właściwa mikroflora jelit pozytywnie wpłynie na Twoją odporność. 


Imunit Forte

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także uzupełnienia codzienną dietę w selen i beta-glukan.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Szybka kiszona przekąska

Choć kiszone warzywa możesz oczywiście jeść samodzielnie lub w formie surówki, warto znać więcej przepisów, dzięki którym zapewnisz sobie codziennie przynajmniej jedną ich porcję. Co powiesz na surowe sajgonki z kapustą kiszoną? Namocz papier różowy i na jego środku układaj kolejno: 2-3 cienkie plastry tofu, łyżkę kapusty kiszonej, łyżkę ulubionego dressingu. Dobrze sprawdzi się tutaj np. sos słodki chilli. Zwiń w rulon i gotowe! 

odporność

Cynk na straży odporności

Cynk doskonale chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a w dodatku uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów. Tym samym jest produktem, który wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Znajdziesz go m.in. w pestkach dyni, kaszy gryczanej, jajkach, kakao, fasoli i innych warzywach strączkowych, otrębach zbożowych, szparagach, szpinaku i orzechach. 

Orzechowy zawrót głowy

Szybkim i prostym sposobem na zapewnienie sobie wystarczającej podaży cynku w diecie, jest jedzenie orzechów. Możesz jeść je np. jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Najwięcej cynku znajdziesz w orzechach pinii (6,45 mg/100 g) i nerkowcach (5,6 mg/100 g). Sporo mają go także migdały (3,19 mg/100 g). Warto zwrócić uwagę także na orzechy pekan, włoskie i laskowe.

Inuprin Forte Syrop
Inuprin Forte Syrop

Lek bez recepty INUPRIN FORTE zawiera jako substancję czynną inozyny pranobeks, która wykazuje działanie przeciwwirusowe i pobudzające czynność układu odpornościowego.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
"NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO: Inuprin forte, 100 mg/ml, syrop. SUBSTANCJA CZYNNA: 1 ml syropu zawiera 100,0 mg inozyny pranobeksu (Inosinum pranobexum): kompleksu zawierającego inozynę oraz 4-acetamidobenzoesan 2-hydroksypropylodimetyloamoniowy w stosunku molarnym 1:3. POSTAĆ FARMACEUTYCZNA: Syrop. Klarowny, bezbarwny do jasnożółtego syrop o smaku i zapachu malinowym. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: Wspomagająco u osób o obniżonej odporności, w przypadku nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. W leczeniu opryszczki warg i skóry twarzy wywołanych przez wirus opryszczki pospolitej (Herpes simplex).1 PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU: Solinea Sp. z o.o. Sp. K.; Elizówka 65, 21-003 Ciecierzyn; Tel. 81 463 48 82; Faks 81 463 48 86; e-mail info@solinea.pl. 1Zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego Inuprin forte, 100 mg/ml, syrop. "
reklama