Co to są nowalijki?

No dobrze, ale czym właściwie są te nowalijki? Choć to przyjaźnie brzmiące słowo dla większości osób brzmi znajomo, liczba wyszukiwań tego hasła w przeglądarce mówi sama za siebie. Nowalijki to po prostu młode wiosenne warzywa, takie jak: sałata, pomidory, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek, cebula dymka czy natka pietruszki. Na półkach osiedlowych sklepików i supermarketów pojawiają się w okolicach przełomu marca i kwietnia, ale sezon na nowalijki trwa jeszcze latem.

Czym kierować się wybierając nowalijki w sklepie? Szczególną uwagę zwróć na ich świeżość. Młode wiosenne warzywa powinny mieć zielone liście pozbawione przebarwień czy pierwszych oznak gnicia. Ich bulwy muszą być natomiast jędrne i gładkie. Niemniej istotną kwestią jest zapach wiosennych warzyw. Warte zakupu, czyli – krótko mówiąc – zdrowe i świeże nowalijki, powinny mieć delikatny, ale wyraźnie wyczuwalny aromat.

Czy warto jeść nowalijki?

Wczesne warzywa, czyli właśnie nowalijki, są nieodłącznymi towarzyszami wiosny. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny być głównym filarem zdrowej diety i znajdować się w każdym posiłku. Z całą pewnością trudności z przestrzeganiem tej zasady nie mają wegetarianie i weganie, więc niezmiennie zachęcam do rozważenia (nawet na próbę) diety roślinnej. Bez względu na ogólny sposób żywienia, odpowiednia ilość warzyw w naszym menu jest uznawana za istotny element profilaktyki wielu chorób: otyłości, cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów.

Jeśli chodzi natomiast o nowalijki i ich wartość odżywczą w porównaniu do „starszych” warzyw, uważa się, że jest ona podobna. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwa uprawa może mieć na nie negatywny wpływ. W produkcji niektórych wczesnych warzyw są stosowane nawozy azotowe, których spożywanie przez człowieka może m.in. zaburzać wchłanianie witaminy A oraz witamin z grupy B. O ile to możliwe, wybieraj nowalijki z ekologicznych upraw.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Warzywa nowalijki w kuchni – najlepsze przepisy do wykorzystania tej wiosny

Młode warzywa są smakowite i chrupiące – doskonale nadają się do przygotowania lekkich wiosennych dań. Sałatka z nowalijek, a może pełna witamin zupa? Te proste przepisy możesz wykorzystać jeszcze dziś. Nie przegap sezonu na młode warzywa!

nowalijki, młode warzywa

Lekka zupa z nowalijek

Będziesz potrzebować: 2 litry bulionu, 2 młode marchewki, 1 pietruszkę, ½ kg botwinki wraz z buraczkami, 200 ml śmietany 18%, 1 łyżeczkę mąki pszennej, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę masła.

Jedni ją kochają, inni (ale nieliczni) nienawidzą. Botwinka, bo o niej mowa, to najpopularniejsza zupa z nowalijek. Aby ją przygotować, wstaw do gotowania bulion. Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Warzywa dodaj do gotującego się bulionu i pozostaw na około pięć minut. W tym czasie dokładnie umyj botwinkę. Liście posiekaj, a buraczki zetrzyj na używanej wcześniej tarce. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu przez kilka kolejnych minut. W osobnym naczyniu mąkę wymieszaj z trzema łyżkami zimnej wody i śmietaną. Wlej do gotującej się zupy i dodaj masło. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj z gotowanym na twardo jajkiem od kur z wolnego wybiegu lub młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

Wiosenny twarożek z tofu i młodej rzodkiewki

Będziesz potrzebować: 180 g tofu naturalnego, 3 łyżki kwaśnej śmietany roślinnej, 1 łyżeczkę płatków drożdżowych, 1 ząbek czosnku, 3 młode rzodkiewki, młody szczypiorek, sól i pieprz.

Ten wegański twarożek to świetna propozycja na roślinne śniadanie. Przygotowując go, zacznij od drobnego posiekania rzodkiewek i szczypiorku. W misce widelcem rozgnieć tofu i dodaj śmietanę, płatki drożdżowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dodaj sól oraz pieprz i ponownie przemieszaj. Dorzuć pokrojone wcześniej młode warzywa i jeszcze raz zamieszaj. Podawaj z dobrym pieczywem.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Smakowita sałatka z nowalijek

Będziesz potrzebować: kilka dużych liści sałaty lodowej, kilka listków botwinki, kilka listków sałaty karbowanej, 4-5 pomidorków koktajlowych, 4-5 czarnych oliwek bez pestek, 1 małego młodego ogórka, 4-5 młodych rzodkiewek, kawałek sera feta, oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z ½ pomarańczy, młody szczypiorek, sól, pieprz.

Ta lekka, ale sycąca sałatka to doskonały pomysł na wiosenny lunch z młodych warzyw. Zacznij od umycia, osuszenia i podarcia na drobne kawałki sałat. Dorzuć do nich umytą botwinkę, a fetę pokrój w drobną kostkę. Następnie opłucz pozostałe warzywa (pomidorki, ogórka i rzodkiewki nowalijki) i pokrój na drobne kawałki. Dodaj posiekany szczypiorek oraz oliwki. Całość dopraw solą i pieprzem. Sałatka z nowalijek świetnie wypada w towarzystwie pomarańczowego dressingu – wystarczy, że wymieszasz oliwę z sokiem w proporcji 1:1. Polej całość i delikatnie wymieszaj. Podawaj z pszenną bagietką.

nowalijki