A, jak Antonówki doskonałe do soków i przetworów
Antonówki są nieregularne w kształcie i z czasem zmieniają odcień z jasnozielonego na żółty. Na straganach pojawiają się wraz z początkiem jesieni. Są twarde, a w smaku kwaskowate. Wykorzystuje się je przede wszystkim do produkcji soków oraz jako dodatek do ciast i przetworów. Ze względu na cierpki i kwaśny smak nie znajdują natomiast wielu miłośników jedzenia ich na surowo, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by konsumować je i w taki sposób.
K, jak Kosztele do jedzenia na surowo
Kosztele są uważane za najstarszą rodzimą odmianę jabłek. Podobno zajadał się nimi król Jan III Sobieski. Słodkie, soczyste i kruche – ich skórka jest delikatna i ma żółty lub żółtozielony kolor. Są idealne do jedzenia na surowo i suszenia. Zrobisz z nich np. zdrowe czipsy jabłkowe. Mają bardzo delikatny miąższ, dlatego nie nadają się do pieczenia i gotowania. Dojrzewają w drugiej połowie września i na początku października, ale z czasem nabierają słodyczy, dlatego warto dać im czas na leżakowanie. Najlepiej smakują na przełomie listopada i grudnia.
L, jak Ligol do surówek i sałatek
Ligole to jedne z ulubionych odmian jabłek do jedzenia na surowo. Mają mocną i błyszczącą skórkę, delikatnie tłustą w dotyku. Są kruche, bardzo soczyste i mają słodki smak przełamany nutami kwasowości. Są świetne do jedzenia na surowo, jak i jako składnik sałatek. Ligol swoją dojrzałość osiąga na przełomie września i października i wtedy smakuje najlepiej.
S, jak Szare Renety idealne do szarlotki
Legenda głosi, że szarlotkami z Szarą Renetą zajadali się nawet Maria Antonina i Ludwik XVI. To bardzo możliwe – ta odmiana jest idealna do tego jabłkowego ciasta. Charakteryzuje się winnym, kwaśno-słodkim smakiem. Z powodzeniem można ją wykorzystywać także do przetworów – konfitur, dżemów – lub przygotować z nich świeżo wyciskane soki. Sprawdzą się także, jako składnik sałatek, czy dodatek do wytrawnych dań obiadowych. Szara Reneta to jabłko o twardym, zielonym miąższu i szorstkiej skórce. Dojrzała i gotowa do zbioru jest pod koniec września i wtedy ma lekko kwaskowaty smak. Leżakując, po kilku miesiącach nabiera słodyczy.
S, jak Sztetyny doskonałe do kompotów
Sztetyny to jabłka, których na straganach można szukać w drugiej połowie października. Są soczyste i twarde i mają lekko kwaskowaty smak. Sprawdzą się, jako składnik przetworów lub kompotów. Wyjątkowo dobrze nadają się do pieczenia i gotowania.
Przepisy z jabłkami, które warto wypróbować
Jabłka, choć swojskie, nie powinny być niedoceniane i warto umieścić je w swojej codziennej diecie. Są pełne witamin z grupy B, witaminy C, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny) oraz antyoksydantów. Jak wykorzystać je w kuchni?
Kompot jabłkowy
Do przygotowania kompotu z jabłek będziesz potrzebować jedynie kilku składników. To jabłka, woda, cytryna, goździki, skórka pomarańczowa, imbir i łyżeczka trzcinowego cukru. Wystarczy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki owoce. Pozostałe składniki wymieszać z wodą, a następnie dorzucić jabłka. Gotować przez 20-30 minut na średnim ogniu. Podawać na ciepło lub w wersji schłodzonej z listkami mięty. Do kompotów idealnie nadają się Antonówki lub Sztetyny.
Grzane wino lub cydr z jabłkami
Jabłka to doskonały składnik do przygotowania rozgrzewającego cydru lub białego grzanego wina na chłodne jesienne wieczory. Wybrany alkohol należy wlać do garnka, dodać łyżeczkę miodu, pół łyżeczki trzcinowego cukru, odrobinę cynamonu i goździków i pokrojone w plasterki kawałki jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Podawać z gałązką rozmarynu. Do przygotowania rozgrzewających alkoholowych napojów sprawdzą się Sztetyny.
Sałatka z rukolą i jabłkami na szybki lunch
Do przygotowania tej szybkiej sałatki będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Jej podstawą jest garść rukoli solo lub wymieszanej ze szpinakiem. Jedno jabłko pokrój w plasterki, dorzuć garść orzechów włoskich, łyżeczkę rodzynek, łyżeczkę pestek dyni i jedną, pokrojoną na mniejsze kawałki figę (najlepiej świeżą). Na koniec przygotuj sos. Połącz łyżkę oliwy, łyżkę miodu, pół łyżeczki octu winnego i łyżeczkę soku z cytryny. Polej całość i jedz samodzielnie lub z bagietką. Do sałatek wykorzystaj Ligole lub Szare Renety.
Dowiedz się więcej: Jabłka – dlaczego warto je jeść?