Mrożone owoce sezonowe

Mrożenie, tak jak każda inna obróbka termiczna, powoduje nieznaczne zmiany wartości odżywczych. Jednak te straty wynikają głównie z procesów zachodzących przed zamrożeniem danego produktu (np. przetrzymywanie owoców kilka dni w temperaturze pokojowej zanim trafią do zamrażalnika). Część owoców jest nadal aktywna biologicznie podczas całego procesu mrożenia. Dlatego przed mrożeniem warto zblanszować przygotowane owoce. 

Niezmiernie ważne jest to, jak odbywa się proces mrożenia. W temperaturze od -1 do -5 ˚C proces tworzenia się kryształków lodu jest bardzo intensywny. Z tego powodu mrożenie powinno odbyć się możliwie jak najszybciej. Taki sposób mrożenia, poprzez powstawanie mniejszych kryształków lodu, ogranicza uszkodzenia ścian komórkowych owoców i wyciek płynów po rozmrożeniu. Należy pamiętać, że owoce w zamrażarce można przechowywać od 3 do 12 miesięcy.

Owoce sezonowe truskawki

Mrożenie malin

Owoce te pojawiają się zazwyczaj późną wiosną lub wczesnym latem. jednak są także odmiany, dzięki którym plantatorzy zbierają je jesienią. Poza tradycyjnymi czerwonymi malinami można spotkać odmiany w kolorze żółtym, fioletowym czy czarnym

Maliny wykazują się małą trwałością, więc powinny być spożyte niedługo po zakupie lub jak najszybciej zamrożone. 

Niepełne dwie garści malin (100 g) dostarczają 43 kcal, 12 g węglowodanów, 1,3 g białka i 6,7 g błonnika pokarmowego. Poza wysoką zawartością witaminy C (31,4 mg w 100g), maliny są bogate także w witaminę A, witaminę B1, B2 i B6, cynk i wapń. Maliny zalecane są we wspomaganiu terapii chorób przewlekłych, chorób układu krążenia (korzystny wpływ na śródbłonek naczyń krwionośnych) i kontroli stężenia glukozy w krwi. Duża zawartość przeciwutleniaczy może wykazywać działanie przeciwnowotworowe, a spożywanie malin wspiera także prawidłową mikroflorę jelitową.

Mrożenie truskawek

Truskawki zbierane są głównie w czerwcu, ale niektóre odmiany pozwalają na ich zbiór nawet w sierpniu. Truskawki są niskokaloryczne, składają się w 80 % z wody, 6-9 % z węglowodanów i w pozostałych procentach ze składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo) i witamin z grupy B, witaminy C i E oraz kwasu foliowego. Truskawki zawierają duże ilości związków biologicznie czynnych takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy. Ze względu na zawartość poniższych substancji truskawki pozytywnie wpływają na:

  • właściwą pracę jelit (błonnik pokarmowy) i oczyszczanie przewodu pokarmowego z resztek pokarmu (pektyny),
  • regulację ciśnienia krwi (potas),
  • działanie bakteriobójcze (fitoncydy),
  • działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, anty mutagenne (kwas elagowy),
  • stan zdrowia kobiet w ciąży (kwas foliowy).

Jak mrozić truskawki? Po usunięciu szypułek, umyciu i wysuszeniu, warto truskawki przemrozić w zamrażarce, układając na płasko w ten sposób, aby do siebie nie przylegały. Po kilku godzinach można już przesypać je do woreczków do mrożenia i czekać do zimy. 


Imunit Forte

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także uzupełnienia codzienną dietę w selen i beta-glukan.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Mrożenie agrestu

W zależności od odmiany agrest może być słodki, bardziej kwaskowaty lub cierpki. Niemniej jednak każda odmiana wykazuje działanie prozdrowotne na organizm człowieka. Dzięki zawartości witaminy C agrest wspiera układ odpornościowy i nerwowy, wykazuje działanie przeciwutleniające i stymulujące regenerację śródbłonka naczyń krwionośnych. Zawarta w nim witamina B5 poprawia pigmentację włosów, opóźnia ich siwienie i wspiera regenerację skóry i błon śluzowych. Miedź i mangan wspomagają pracę układu krwionośnego oraz procesy kościotwórcze.

Agrest najlepiej mrozić w syropie. Jak to zrobić? Zaczynamy od połączenia agrestu z cukrem, około 1 kg owoców na 30 g cukru. Następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, czekając aż owoce puszczą sok. Na koniec przekładamy całość do pojemnika do mrożenia. Gotowe!

Owoce sezonowe

Mrożenie jagód

Te czarne sezonowe owoce bogate w błonnik, witaminy K, C i B1 dostarczają jedynie 50 kcal w 100 g i wykazują pozytywny wpływ na proces zapamiętywania. Do pro odżywczego działania jagód należy dodać także normalizację problemów biegunkowych i zaparć. Dzięki zawartości luteiny wpływają pozytywnie na prawidłowe widzenie, a szereg witamin i minerałów sprawia, że wykazują właściwości przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniają odporność.

Jagody mrozimy podobnie jak truskawki. Zanim spędzą wiele miesięcy w zamrażalniku, powinno się je wcześniej przemrozić. Trzeba też pamiętać o oczyszczeniu tych drobnych owoców z liści i ogonków. 

Mrożenie żurawiny

Żurawina najczęściej spotykana jest w formie suszonej, przez co ta świeża zeszła na dalszy plan. A szkoda, bo jest pyszna, zdrowa i można ją zamrozić. Najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku, który nie przepuszcza wilgoci ani zapachów. 

Żurawina, poza działaniem antybakteryjnym pozytywnie wpływa na układ moczowy. Obniża pH moczu, zapobiega infekcjom i pomaga je zwalczyć. Dodatkowo pobudza pracę nerek, a także zwiększa częstotliwość oddawania moczu, dzięki czemu zapobiega przyklejaniu się bakterii do pęcherza i ścianek moczowodów.