Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Probiotyk: co to? Jak i na co działa?

Zaburzenia składu i funkcji mikroflory jelitowej są jedną z przyczyn wielu chorób, m.in. biegunek różnego pochodzenia, nieswoistych zapaleń jelit, a nawet cukrzycy i otyłości.

Probiotyki to określone szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny. Ich zadaniem jest przywrócenie prawidłowego stanu mikrobioty jelitowej.

Najważniejsze funkcje probiotyków na jelita to:

  • ochrona przed złymi bakteriami,
  • stabilizacja mikrobioty i bariery jelitowej,
  • konkurowanie z patogenami o miejsce i składniki odżywcze.

Probiotyki na biegunkę i nie tylko

Probiotyki mają udowodnioną skuteczność w:

  • biegunkach różnego pochodzenia,
  • zespole jelita drażliwego (IBS),
  • wspomaganiu leczenia zakażeń bakterią Helicobacter pylori oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

W ostatnich latach okazało się, że probiotyki działają nie tylko na jelita. Obecnie bada się ich skuteczność w innych schorzeniach, np.:

Powyższe kierunki są bardzo obiecujące, jednak wymagają dalszych badań.

Jak wybrać dobry probiotyk?

W aptece spotkasz się z wieloma probiotykami na jelita. Najlepiej przebadane są bakterie kwasu mlekowego (LactobacillusBifidobacterium) oraz drożdże Saccharomyces boulardii. Te ostatnie nie są probiotykiem. Jednak działają podobnie, więc zalicza się je do tej grupy.

Wybierając probiotyk, zwróć uwagę na nazwy szczepów bakterii umieszczone na opakowaniu. Powinny składać się z 3 członów – rodzaju i gatunku drobnoustroju oraz dokładnego oznaczenia szczepu, np. Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103). To gwarantuje, że użyte w preparacie bakterie są zgodne ze szczepem wzorcowym, który ma potwierdzoną skuteczność.

Dlaczego to takie ważne? Właściwości probiotyków są ściśle związane z konkretnym szczepem. Bakterie z tego samego gatunku, ale innego szczepu, mogą działać słabiej albo nie wywoływać żadnych efektów.


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Probiotyk dla niemowląt

Większość probiotyków dla niemowląt może być podawana od 1. dnia życia. Zawierają zazwyczaj szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus lub drożdże Saccharomyces, bo są najlepiej przebadane i bezpieczne.

Najmłodszym pacjentom najprościej jest podać probiotyk w kroplach. Możesz też wybrać postać proszku do rozpuszczenia w wodzie, soku lub mleku.

Probiotyki dla niemowląt są szczególnie ważne w przypadku cesarskiego cięcia. Podczas porodu siłami natury do jelit dziecka dostają się bakterie bytujące w drogach rodnych matki, głównie pałeczki kwasu mlekowego. Bez tej początkowej dostawy probiotyków mikroflora jelitowa może być nieco uboższa. Jej zaburzenia u niemowląt zwiększają ryzyko wystąpienia alergii i infekcji. Dlatego warto ją wspomóc w pierwszych miesiącach życia dziecka, żeby ukształtowała się prawidłowo.

probiotyk na jelita

Probiotyk dla dzieci

Możesz wybrać krople, kapsułki, żelki lub proszek do rozpuszczenia w płynie. Zawartość niektórych kapsułek również można wysypać i dodać do napoju lub jogurtu (taka informacja zawsze jest umieszczona na opakowaniu). W probiotykach dla dzieci znajdziesz zazwyczaj te same szczepy, co w tych dla niemowląt, czyli bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus lub drożdże Saccharomyces.

Probiotyki dla dzieci możesz podawać nie tylko w przypadku biegunki, ale także przy zaparciach, wzdęciach, braku apetytu oraz alergiach pokarmowych i skórnych.

Probiotyk w ciąży

W ciąży najbezpieczniejszym wyborem są bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Bifidobacterium. Nie zaleca się za to drożdży Saccharomyces, ze względu na brak danych dotyczących ich stosowania u kobiet ciężarnych.

Probiotyki w ciąży dają mnóstwo korzyści. Badania wykazały, że w połączeniu z odpowiednią dietą zmniejszały ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. Ich suplementacja poprawia wrażliwość komórek na insulinę i reguluje metabolizm glukozy oraz obniża jej stężenie we krwi.

Oprócz tego inne badania wykazały, że stosowanie probiotyków przez mamy w ciąży zmniejsza ryzyko martwiczego zapalenia jelit u noworodków oraz poprawia ich odporność. Rzadziej pojawia się też egzema oraz zapalenie błony śluzowej nosa i gardła w pierwszych miesiącach życia.

Przyjmowanie probiotyków w ciąży zwiększa stężenie Lactobacillus Bifidobacterium w mleku kobiecym. Czyli wspomaga naturalną suplementację niemowląt. Przekłada się to na mniejszą liczbę biegunek u dzieci oraz wspomaganie rozwoju ich odporności.

Probiotyk przy antybiotyku: jak brać? Przed czy po?

O tym, że przy antybiotyku trzeba brać osłonę, mówi się od dawna. Tylko właściwie jak brać ten probiotyk? Rano czy wieczorem? Z posiłkiem czy bez?

Najważniejszą zasadą jest zachowanie odstępu. Nie ma znaczenia, czy zażyjesz  probiotyk przed, czy po antybiotyku, jeśli tylko zrobisz co najmniej 2 godziny przerwy. Dlaczego to takie ważne?

Antybiotyk zabija bakterie. Nie jest wybredny – obojętne czy są dobre, czy złe, zajmuje się wszystkimi po równo. Dlatego nie ma sensu stosować probiotyku razem z nim. Zamiast zająć się bakteriami, które spowodowały chorobę, antybiotyk wybije te z osłony. Wyjątkiem są drożdże Saccharomyces boulardii. Ponieważ nie są to bakterie, antybiotyki nie mają na nie wpływu. Możesz więc stosować je razem.

Probiotyki zażywaj razem z posiłkiem lub po nim. Są dość wrażliwe na kwaśne środowisko żołądka, więc jedzenie stanowi dla nich ochronę.

Czas zażycia osłony dostosuj do antybiotyku. Natomiast jeśli masz wybór, lepiej zażywaj probiotyk wieczorem. W nocy jelita zwalniają swoją pracę, przez co bakterie mają więcej czasu na działanie.


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Prebiotyki a probiotyki

Prebiotyki to pożywka, która zapewnia bakteriom szybsze namnażanie i zwiększa ich aktywność. Czyli są to racje żywnościowe dla probiotyków. Wiele preparatów osłonowych zawiera już w swoim składzie prebiotyki, np. inulinę lub oligosacharydy. Połączenie probiotyku i prebiotyku to synbiotyk.

Prebiotyki znajdziesz też w żywności. Ich bogatym źródłem są:

  • szparagi,
  • karczochy,
  • cykoria,
  • cebula,
  • banany,
  • ziemniaki,
  • por,
  • czosnek.

Jak widzisz, warto zadbać o swoje bakterie jelitowe. Na co dzień nie pamiętasz o ich istnieniu, a tymczasem ta „mikro armia” nieustannie chroni Cię przed patogenami, które potencjalnie mogłyby Ci zaszkodzić. Dlatego, jeśli stosujesz antybiotyk lub masz problemy żołądkowo-jelitowe, wybierz dobry probiotyk na jelita.


Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. Klaenhammer, T. R., Kleerebezem, M., Kopp, M. V., & Rescigno, M. (2012). The impact of probiotics and prebiotics on the immune system. Nature Reviews Immunology, 12(10), 728–734. https://doi.org/10.1038/nri3312
  2. Ng Cho Kin, J. (b. d.). Probiotics effect on the immune system. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.14952.08962
  3. https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej,1
  4. Baldassarre, M., Palladino, V., Amoruso, A., Pindinelli, S., Mastromarino, P., Fanelli, M., Di Mauro, A., & Laforgia, N. (2018). Rationale of Probiotic Supplementation during Pregnancy and Neonatal Period. Nutrients, 10(11), 1693. https://doi.org/10.3390/nu10111693
  5. Peng, T.-R., Wu, T.-W., & Chao, Y.-C. (2018). Effect of Probiotics on the Glucose Levels of Pregnant Women: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Medicina, 54(5), 77. https://doi.org/10.3390/medicina54050077