Kolor się liczy!
W kontekście poszukiwania prozdrowotnych właściwości wina, kolor ma duże znaczenie! Czerwone są wytwarzane z całych gron winorośli (ze skórką i pestkami), natomiast białe tylko z miąższu owoców. Z tego powodu te pierwsze zawierają nawet 10 razy więcej antyoksydantów! Ponadto, wina wytrawne są oczywiście znacznie zdrowsze niż słodkie. Są niemalże całkowicie pozbawione cukru i mają niewiele kalorii. W kieliszku (120 ml) wytrawnego czerwonego wina znajduje się jedynie 82 kcal. Dla porównania taka sama ilość wina słodkiego to już 140 kcal.
Król antyoksydantów – resweratrol
O antyoksydantach mówi się ostatnio sporo, ale wiele osób nie wie ani czym są, ani jak działają. Krótko mówiąc, antyoksydanty (znane też jako przeciwutleniacze) to związki chemiczne, które naturalnie występują w roślinach i mają wiele dobroczynnych właściwości. Działają m.in. przeciwnowotworowo, zmniejszają ryzyko cukrzycy i spowalniając procesy starzenia się organizmu. Ich działanie opiera się na spowalnianiu reakcji utleniania w organizmie. Biorą też udział w obronie organizmu przed bakteriami i wirusami, a także przeciwdziałają namnażaniu wolnych rodników.
Resweratrol jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów – naturalnie występuje w winogronach i nie zostaje wytrącony w procesie fermentacji, przez co czerwone wino jest przez wielu nazywane eliksirem młodości. Jakie prozdrowotne właściwości posiada?
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Resweratrol jest najbardziej znany ze swojego pozytywnego oddziaływania na układ sercowo-naczyniowy. Wynika to z hamowania agregacji, czyli zlepiania się, płytek krwi. Dzięki temu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów. Co więcej, związek ten zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu (LDL), więc ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienie miażdżycy i innych chorób układu krążenia (m.in. zawałów, udarów, choroby wieńcowej). Ponadto, resweratrol obniża ciśnienie krwi już po godzinie od spożycia.
Interesującym zjawiskiem zaobserwowanym w tym kontekście jest tzw. paradoks francuski. Pojęcie to zdefiniował w latach 90 XX wieku Serge Renaud, wykazując tym samym zdecydowanie niższą zapadalność oraz liczbę zgonów związanych z chorobą wieńcową we Francji niż w innych krajach. Mimo iż dieta francuzów zawiera dużo serów, masła, śmietany i czerwonego mięsa, nie wpływa tak negatywnie na ich zdrowie, jak można by się było spodziewać. Przyczyny tego zjawiska naukowcy dopatrują się właśnie w spożyciu czerwonego wina, a konkretnie, omawianego dzisiaj, resweratrolu. Nie jest to jednak jedynie francuski fenomen, gdyż podobną zależność zaobserwowano we wszystkich populacjach basenu Morza Śródziemnego.
Mniejsze ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
Jak wynika z badań (Resveratrol Impacts Alzheimer’s Disease Biomarker, Georgetown University Medical Center) resweratrol, jako silny przeciwutleniacz, uszczelnia barierę krew-mózg, dzięki czemu zapobiega przenikaniu cząsteczek wywołujących stany zapalne. Tym samym zmniejsza ryzyko zapadania na choroby neurodegeneracyjne (m.in. chorobę Alzheimera).
Ochrona skóry przed promieniowaniem słonecznym
Resweratrol chroni skórę przed zniszczeniami i zmniejsza ryzyko poparzeń. Dotyczy to przede wszystkim promieniowania UV, które może niestety powodować jej nieodwracalne uszkodzenia. Ponadto, substancja hamuje starzenie się i powstawanie zmarszczek.
Wsparcie w chorobach układu oddechowego
Z badań dotyczących resweratrolu (Resveratrol as a potential therapeutic drug for respiratory system diseases, Zhu X, Lei X, Dong W) wynika też, że ma on potencjał w leczeniu chorób układu oddechowego. Naukowcy wskazują, iż zmniejsza on stan zapalny w oskrzelach, hamuje ich włóknienie (co może być szczególnie istotne u chorych na astmę), a także ogranicza uszkodzenia płuc i oskrzeli spowodowane wolnymi rodnikami.
Gdzie jeszcze znajdziesz resweratrol?
Pamiętaj, że resweratrol to nie tylko wytrawne czerwone wino. Ci, którzy nie chcą lub nie mogą go pić, nie muszą rezygnować z dobroczynnych właściwości tego składnika. Dużą zawartością resweratrolu mogą poszczycić się ciemne winogrona (i to właśnie one przyczyniają się do jego obecności w winach), czarne porzeczki, truskawki, maliny i… orzeszki ziemne. Znajdziesz go także w herbacie i surowym kakao.