Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.
Czym jest salmonella? Salmonella a salmonelloza
Salmonella to bakteria z rodziny Gram-ujemnych enterobakterii. Wyróżnia się kilka ich typów, w tym Salmonella typhi, Salmonella paratyphi oraz Salmonella enterica. Głównym źródłem zakażeń u ludzi jest właśnie Salmonella enterica, która wywołuje tzw. salmonellozę, czyli silne zatrucie pokarmowe.
Choć obecnie salmonella zwykle nie jest chorobą bardzo niebezpieczną, nadal powoduje dziesiątki milionów zachorowań na świecie rocznie oraz ponad 150 tysięcy zgonów, zwłaszcza w państwach rozwijających się. Z punktu widzenia zdrowia publicznego istotnym problemem jest bezobjawowe nosicielstwo salmonelli, które dotyczy nawet 1% zakażonych. Nosicielstwo pałeczek salmonelli może mieć charakter czasowy, ale także trwały i stanowi zagrożenie dla rezerwuarów wody oraz żywności1.
W jaki sposób dochodzi do zatrucia salmonellą?
Salmonella jest klasyfikowana jako jedna z tzw. chorób brudnych rąk, jest silnie zaraźliwa. Do zakażenia dochodzi przede wszystkim poprzez spożycie skażonej żywności – takiej, jak:
- produkty pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, podroby, mleko, jaja;
- wyroby cukiernicze, np. lody, bita śmietana;
- wyroby z dodatkiem surowych jaj, np. tatar, kogel-mogel;
- skażona woda.
Pałeczki salmonelli mogą przenosić również owady. Przed zjedzeniem surowych warzyw lub owoców należy je dokładnie umyć, ponieważ nigdy nie możemy być pewni, czy nie miały kontaktu z bakterią. Po każdej wizycie na rynku lub w supermarkecie powinniśmy dokładnie oczyścić dłonie.
Pałeczki salmonelli wytrzymują nie tylko wysokie temperatury, ale także głębokie mrożenie oraz suszenie produktów. Dlatego można je znaleźć np. w sproszkowanych jajach. W warunkach suchych bakteria wytrzymuje kilka tygodni, ale w warunkach wilgotnych jest obecna w stanie uśpienia miesiącami.
W jakiej temperaturze ginie salmonella? Wystarczy zanurzyć na 4-5 minut produkty w wodzie o temperaturze 70⁰C.
Objawy zatrucia salmonellą
Typowe objawy zakażenia salmonellą to:
- ból brzucha,
- wymioty,
- wodnista ostra biegunka o dużej częstotliwości.
U chorych często występuje gorączka lub stan podgorączkowy oraz bóle głowy. Wskutek częstego wypróżniania może dojść do odwodnienia organizmu lub zaburzenia poziomu elektrolitów w organizmie.
Znacznie poważniejsze objawy zakażenia salmonellą mogą pojawić się, jeżeli przeniknie ona przez barierę jelitową i dostanie się do krwi. Wtedy mówi się o postaci narządowej dolegliwości, która może prowadzić do ciężkich zaburzeń pracy:
- układu pokarmowego (np. zapalenie otrzewnej, zapalenie wyrostka robaczkowego);
- układu oddechowego (np. zapalenie płuc, oskrzeli lub zatok);
- układu krążenia (np. zapalenie mięśnia sercowego, zakrzepowe zapalenie żył);
- układu nerwowego (np. zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mózgu).
Na szczęście obecność bakterii salmonelli we krwi stwierdza się zaledwie u kilku procent pacjentów. Głównie są to niemowlęta, małe dzieci i osoby starsze oraz pacjenci z upośledzoną odpornością.
Jak pozbyć się salmonelli z organizmu?
Lekkie postaci salmonelli cechują się samoograniczaniem, dlatego ich leczenie sprowadza się głównie do picia dużych ilości płynów, ewentualnie przyjmowania węgla leczniczego oraz preparatów zawierające nifuroksazyd.
Antybiotyki stosuje się zwykle w przypadkach infekcji trwających dłużej niż 2-3 dni. Lekarze zalecają wdrożenie leczenia przy użyciu cefalosporyny, azytromycyny, ampicyliny lub kotrimoksazolu. Przed wdrożeniem antybiotykoterapii należy skonsultować się z lekarzem, który zaleci odpowiednie postępowanie2.
Leczenie domowe salmonelli
Domowe metody leczenia salmonelli to przede wszystkim dbanie o nawodnienie organizmu oraz stosowanie lekkostrawnej diety. W praktyce doskonale sprawdzają się gotowane warzywa, lekkie zupy. Należy unikać produktów obciążających układ pokarmowy, np. dań smażonych i pieczonych. Jeżeli chodzi o spożycie wody, to w przypadku dzieci oraz osób starszych można uzupełnić ją o dodatek elektrolitów, aby zachować właściwy balans pierwiastków w organizmie.
Jakie badania na salmonellę?
Badania w kierunku ustalenia obecności salmonelli obejmują próbki kału, rzadziej krwi lub innych płynów ustrojowych. Badanie na posiew można przeprowadzić w dowolnej sieci placówek diagnostycznych i zwykle kosztuje ono kilkadziesiąt złotych. Każdy przypadek salmonellozy jest zgłaszany do okręgowej stacji sanepidu, która monitoruje przebieg leczenia osoby chorej.
Objawów salmonelli nigdy nie należy lekceważyć. Zignorowane mogą prowadzić do odwodnienia chorego, a w skrajnych przypadkach nawet do ciężkich, przewlekłych chorób i zakażenia ogólnoustrojowego.
Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...
Źródła:
- Knodler LA, Elfenbein JR. Salmonella enterica [published correction appears in Trends Microbiol. 2020 Jan;28(1):83]. Trends Microbiol. 2019;27(11):964-965. doi:10.1016/j.tim.2019.05.002;
- Gut AM, Vasiljevic T, Yeager T, Donkor ON. Salmonella infection – prevention and treatment by antibiotics and probiotic yeasts: a review. Microbiology (Reading). 2018;164(11):1327-1344. doi:10.1099/mic.0.000709.