Dlaczego warto jeść śniadania?
W trakcie snu zużywamy większość glikogenu wątrobowego magazynującego glukozę, która stanowi główne źródło energii dla wszystkich komórek naszego ciała. Jeśli nie uzupełnimy tych zapasów spożywając śniadanie, nasz organizm przejdzie w tryb oszczędzania energii. To z kolei może znacznie spowolnić metabolizm i zwiększyć tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej. Rezygnacja z porannego posiłku często skutkuje rozdrażnieniem, problemami z koncentracją, bólem głowy i irytacją, a także zwiększa prawdopodobieństwo wieczornych napadów głodu.
Regularne jedzenie pełnowartościowych, zbilansowanych śniadań zapewnia:
- lepszą koncentrację i więcej energii w ciągu dnia,
- lepsze samopoczucie,
- szybsze tempo przemiany materii,
- brak napadów głodu wieczorami,
- mniejsze ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca typu II, miażdżyca, nadciśnienie czy choroba wieńcowa.
Jeżeli nie jesz śniadań, bo…
…rano zwykle nie odczuwasz głodu – przyjrzyj się swojej wieczornej rutynie. Być może swój ostatni posiłek zjadasz tuż przed położeniem się do łóżka, a na kolację wybierasz kaloryczne i ciężkostrawne potrawy. Zadbaj o to, by Twoja kolacja była lekka i jedz ją co najmniej 2-3 godziny przed pójściem spać. Dzięki temu Twój organizm w nocy lepiej się zregeneruje, a rano chętniej sięgniesz po zdrowe śniadanie.
…nie wystarcza Ci czasu – spróbuj przygotowywać je wieczorem poprzedniego dnia. Świetnie sprawdzi się na przykład nocna owsianka, pudding chia lub domowa pasta z ciecierzycy, pełnoziarniste pieczywo i pokrojone w słupki warzywa. Również jogurt ze świeżymi owocami i zdrową granolą przygotujesz w mniej niż pięć minut!
…nie masz pomysłu, jak skomponować zdrowy posiłek – wystarczy, że opanujesz tylko kilka prostych zasad, które omawiamy poniżej, a bez trudu będziesz przygotowywać pyszne, zdrowe, pełnowartościowe i urozmaicone śniadania każdego dnia!
Pełnowartościowe śniadania na każdy dzień – produkty
Śniadanie, tak samo jak wszystkie pozostałe posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, powinno być przede wszystkim pełnowartościowe, czyli dostarczać nam węglowodanów, białek i tłuszczów. Im więcej kolorów na talerzu i im większa różnorodność wybieranych przez nas produktów, tym więcej witamin i składników mineralnych trafi do naszego organizmu.
Podstawowe źródła węglowodanów, które świetnie sprawdzą się na śniadanie to:
- płatki owsiane,
- kasza jaglana,
- kasza gryczana,
- pieczywo pełnoziarniste,
- mąka orkiszowa,
- banany,
- dżemy,
- suszone owoce.
Białko znajdziemy w produktach takich jak:
- skyr,
- twaróg,
- tofu,
- jaja,
- ciecierzyca,
- wędlina,
- hummus.
Doskonałe źródła tłuszczów to na przykład:
- oleje roślinne,
- orzechy,
- masło orzechowe,
- nasiona słonecznika,
- siemię lniane,
- masło,
- jaja,
- awokado.
Żeby mieć pewność, że Twoje śniadanie jest odpowiednio zbilansowane, wystarczy, że wybierzesz po jednym produkcie należącym do każdej z tych grup. Dodatkowo zadbaj o to, by na Twoim talerzu zawsze znajdowały się świeże warzywa i owoce.
Co na śniadanie? Zdrowe Rozwiązania dla Ciebie
Nasze propozycje zdrowych śniadań na cały tydzień, które wykonasz w mniej niż 10 minut to:
- Poniedziałek: razowa kasza manna z prażonym jabłkiem i jogurtem naturalnym,
- Wtorek: truskawkowo-bananowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem płatków owsianych i masła migdałowego
- Środa: owsianka ze skyrem, gruszką i płatkami migdałów,
- Czwartek: pudding chia na mleku sojowym z musem mango i orzechami nerkowca,
- Piątek: kanapki z chleba razowego na zakwasie, z naturalnym masłem, wędliną i warzywami,
- Sobota: szakszuka podawana z pitą
- Niedziela: placuszki z mąki orkiszowej i tofu, podawane z dżemem i masłem orzechowym.
Regularne spożywanie śniadań to bardzo dobry nawyk. Zaplanuj swój poranek tak, by zawsze mieć czas na zjedzenie zdrowego i pożywnego posiłku. Dzięki temu przez cały dzień będziesz mieć więcej energii, która umożliwi Ci bardziej produktywne działania i lepsze samopoczucie!