Dlaczego warto jeść śniadania?

W trakcie snu zużywamy większość glikogenu wątrobowego magazynującego glukozę, która stanowi główne źródło energii dla wszystkich komórek naszego ciała. Jeśli nie uzupełnimy tych zapasów spożywając śniadanie, nasz organizm przejdzie w tryb oszczędzania energii. To z kolei może znacznie spowolnić metabolizm i zwiększyć tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej. Rezygnacja z porannego posiłku często skutkuje rozdrażnieniem, problemami z koncentracją, bólem głowy i irytacją, a także zwiększa prawdopodobieństwo wieczornych napadów głodu. 


Visastin

Uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze, które wspomagają utrzymanie prawidłowego widzenia i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Regularne jedzenie pełnowartościowych, zbilansowanych śniadań zapewnia:

  • lepszą koncentrację i więcej energii w ciągu dnia,
  • lepsze samopoczucie,
  • szybsze tempo przemiany materii,
  • brak napadów głodu wieczorami,
  • mniejsze ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca typu II, miażdżyca, nadciśnienie czy choroba wieńcowa. 

Jeżeli nie jesz śniadań, bo…

…rano zwykle nie odczuwasz głodu – przyjrzyj się swojej wieczornej rutynie. Być może swój ostatni posiłek zjadasz tuż przed położeniem się do łóżka, a na kolację wybierasz kaloryczne i ciężkostrawne potrawy. Zadbaj o to, by Twoja kolacja była lekka i jedz ją co najmniej 2-3 godziny przed pójściem spać. Dzięki temu Twój organizm w nocy lepiej się zregeneruje, a rano chętniej sięgniesz po zdrowe śniadanie.

…nie wystarcza Ci czasu – spróbuj przygotowywać je wieczorem poprzedniego dnia. Świetnie sprawdzi się na przykład nocna owsianka, pudding chia lub domowa pasta z ciecierzycy, pełnoziarniste pieczywo i pokrojone w słupki warzywa. Również jogurt ze świeżymi owocami i zdrową granolą przygotujesz w mniej niż pięć minut!

…nie masz pomysłu, jak skomponować zdrowy posiłek – wystarczy, że opanujesz tylko kilka prostych zasad, które omawiamy poniżej, a bez trudu będziesz przygotowywać pyszne, zdrowe, pełnowartościowe i urozmaicone śniadania każdego dnia!

Śniadanie

Pełnowartościowe śniadania na każdy dzień – produkty

Śniadanie, tak samo jak wszystkie pozostałe posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, powinno być przede wszystkim pełnowartościowe, czyli dostarczać nam węglowodanów, białek i tłuszczów. Im więcej kolorów na talerzu i im większa różnorodność wybieranych przez nas produktów, tym więcej witamin i składników mineralnych trafi do naszego organizmu.

Podstawowe źródła węglowodanów, które świetnie sprawdzą się na śniadanie to:

  • płatki owsiane,
  • kasza jaglana, 
  • kasza gryczana,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • mąka orkiszowa,
  • banany,
  • dżemy,
  • suszone owoce.

Białko znajdziemy w produktach takich jak:

  • skyr,
  • twaróg,
  • tofu,
  • jaja,
  • ciecierzyca,
  • wędlina,
  • hummus.

Doskonałe źródła tłuszczów to na przykład:

  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • masło orzechowe,
  • nasiona słonecznika,
  • siemię lniane,
  • masło,
  • jaja,
  • awokado.

Żeby mieć pewność, że Twoje śniadanie jest odpowiednio zbilansowane, wystarczy, że wybierzesz po jednym produkcie należącym do każdej z tych grup. Dodatkowo zadbaj o to, by na Twoim talerzu zawsze znajdowały się świeże warzywa i owoce.

Co na śniadanie? Zdrowe Rozwiązania dla Ciebie

Nasze propozycje zdrowych śniadań na cały tydzień, które wykonasz w mniej niż 10 minut to:

  • Poniedziałek: razowa kasza manna z prażonym jabłkiem i jogurtem naturalnym,
  • Wtorek: truskawkowo-bananowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem płatków owsianych i masła migdałowego
  • Środa: owsianka ze skyrem, gruszką i płatkami migdałów,
  • Czwartek: pudding chia na mleku sojowym z musem mango i orzechami nerkowca,
  • Piątek: kanapki z chleba razowego na zakwasie, z naturalnym masłem, wędliną i warzywami,
  • Sobota: szakszuka podawana z pitą
  • Niedziela: placuszki z mąki orkiszowej i tofu, podawane z dżemem i masłem orzechowym.

Miorestin

Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga w redukcji zmęczenia, skraca czas potrzebny na zaśnięcie. Zawiera magnez, L-tryptofan, melatoninę, niacynę (wit. B3), ryboflawi...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Regularne spożywanie śniadań to bardzo dobry nawyk. Zaplanuj swój poranek tak, by zawsze mieć czas na zjedzenie zdrowego i pożywnego posiłku. Dzięki temu przez cały dzień będziesz mieć więcej energii, która umożliwi Ci bardziej produktywne działania i lepsze samopoczucie!