Wszystko zaczyna się na krzewie
Czarny bez to wysoki krzew należący do rodziny piżmaczkowatych. Popularny w całej Europie (ale nie tylko) gatunek ma białe kwiaty i fioletowo-czarne, mięsiste owoce. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako roślinę leczniczą, ale znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce – łagodzi podrażnienia i stany zapalne, doskonale oczyszcza skórę i pobudza jej ukrwienie. Produkty zawierające czarny bez nadają się do cery trądzikowej, mieszanej, jak i tej z pierwszymi oznakami starzenia. Co więcej, jest to roślina ozdobna, która pięknie i obficie kwitnie na przełomie maja i czerwca.
Co zawiera syrop z czarnego bzu?
Do produkcji syropu z tej niezwykłej rośliny wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i owoce. Posiada wiele zalet, co wynika z bogactwa zawartych w nich cennych składników. Do najważniejszych można zaliczyć:
- kwasy fenolowe,
- antocyjany,
- garbniki,
- flawonoidy,
- wapń.
Naturalne składniki wspomagające odporność. Siła trzech ekstraktów roślinnych: z czarnego bzu, traganka i aronii oraz witaminy C.
Syrop z czarnego bzu na odporność
Przetwory z czarnego bzu (nazywanego też bzem lekarskim lub bzem aptecznym) znajdują szerokie zastosowanie w profilaktyce i walce z chorobami górnego i dolnego układu oddechowego, m.in. przeziębieniem, zapaleniem krtani, czy grypą. Ponadto poprawiają ogólną odporność organizmu, dlatego są wskazane w diecie osób z upośledzoną reakcją immunologiczną przez cały rok.
Produkty te, szczególnie syrop z czarnego bzu, skutecznie obniżają gorączkę i pomagają pozbyć się niekorzystnych drobnoustrojów z organizmu. Co więcej, wspierają walkę z bólem i zapaleniem gardła, a także działają napotnie i wykrztuśnie.
Syrop z czarnego bzu na schorzenia układu moczowego
Poza świetnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym syrop z czarnego bzu posiada działanie moczopędne. Jest polecany jako stały element diety dla osób cierpiących z powodu chorób nerek i pęcherza. Stanowi idealny zamiennik soku z żurawiny, a dzięki temu, że wyróżnia się świetnym smakiem i aromatem, zachęca do regularnego profilaktycznego spożywania.
Syrop z czarnego bzu na łagodzenie bólu, nie tylko gardła
Owoce czarnego bzu wykazują silne właściwości przyczyniające się do łagodzenia bólu. Choć dla niektórych może być to zaskakujące, doskonale sprawdzają się w przypadku nawracającej rwy kulszowej, czy nawet nerwobóli.
Na co uważać?
Warto pamiętać, że czarny bez może wywołać także niepożądane efekty. Surowe kwiaty i owoce zawierają sambunigrynę, która jest silnie trująca. Silnie drażni przewód pokarmowy i może wywoływać biegunkę. Ponadto po spożyciu jest rozkładana w organizmie do cyjanowodoru, który może powodować słabość i wymioty. Podczas przetwarzania sambunigryna ulega rozkładowi i wysuszone owoce czarnego bzu można stosować bez obaw o swoje zdrowie.
Jak przygotować syrop z czarnego bzu?
Samodzielne przygotowanie syropu z czarnego bzu jest dość łatwe, jednak wymaga odpowiedniego zaangażowania i podstawowej wiedzy. Specyfik możesz zrobić na dwa sposoby – z kwiatów lub z owoców. Ten pierwszy polecany jest w domowej kuracji przeziębień i grypy. Kwiaty czarnego bzu wykazują także działanie moczopędne, detoksykujące oraz ułatwiające odkrztuszanie. Działają również rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi. Z kolei syrop z owoców jest słodszy i świetnie sprawdzi się, jako dodatek do deseru, czy herbaty. Jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, będzie zdrowym elementem diety przez cały rok.
Czarny bez – syrop z kwiatów
Kwiaty bzu powinny być zbierane na przełomie maja i czerwca. W tym okresie roślina nie jest jeszcze do końca rozwinięta, a tym samym nie jest narażona na działanie promieni słonecznych, które pozbawiają ją niektórych właściwości leczniczych. Z około 50-60 kwiatów należy usunąć łodygi i ogonki, a następnie lekko je wysuszyć. Kolejnym krokiem jest zalanie ich wrzącą wodą i pozostawienie do ostygnięcia. Wystudzone, zalane wodą kwiaty należy zostawić na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie przecedzić przez sito, dodać 1 kg cukru i zagotować. W trakcie gotowania systematycznie zbierać pojawiającą się pianę. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru gotowy syrop przelać do słoików lub buteleczek i pasteryzować przez 15 minut.
Czarny bez – syrop z owoców
Owoce czarnego bzu są gotowe do zbioru na przełomie sierpnia i września. Zetnij ciemnogranatowe kępy i susz w całości. Wysuszone jagody pozbawione gałązek, należy ogrzać na małym ogniu w rondelku aż do puszczenia soku. Następnie rozgnieć owoce i przecedź całość, dzięki temu pozbędziesz się pestek. Potem dodaj po 30 g cukru na każdy litr soku i zagotuj całość. Na koniec, podobnie jak w poprzednim przepisie, przelej do przygotowanych wcześniej szklanych pojemników i pasteryzuj przez kilkanaście minut.