Apiterapia ma długą tradycję. Miód zbierany jest od pszczół od przynajmniej 4 tysięcy lat. Stosowanie miodu w celu poprawienia kondycji organizmu i osłodzenia leczniczych mikstur zalecał już ojciec medycyny – Hipokrates. Pierwsi znawcy dobrodziejstwa zawartego w miodzie pojawili się już we wczesnym średniowieczu. Przez wieki medycyna naturalna opierała się na takich gatunkach miodu, jakie były dostępne w najbliższej okolicy. Kilkanaście lat temu niekwestionowanym przebojem w miodnym świecie stał się miód manuka. Dlaczego jest tak popularny?


Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Sekret miodu manuka

Miód manuka produkowany jest w Nowej Zelandii i kilku australijskich regionach. To właśnie tam rośnie roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach – krzew manuka (Leptospermum scoparium). Zbierając nektar z jego kwiatów (pełen dihydroksyacetonu) i przetwarzając go w miód, pszczoły przy okazji różnych chemicznych przemian, wzbogacają go w bardzo dużą ilość metyloglioksalu (znanego też jako 2-oksopropanal)[1].

miód manuka

Sam metyloglioksal obecny jest także w innych rodzajach miodu, ale nie aż w tak dużej ilości jak w miodzie manuka. Metyloglioksal ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Często nazywany bywa naturalnym antybiotykiem. Co ciekawe, działa na prawie wszystkie szczepy bakterii. Nie wszyscy naukowcy są przekonani, czy metyloglioksal może zastąpić popularne antybiotyki, ale jedno jest pewne – stosowany razem z nimi znacznie poprawia ich skuteczność i utrudnia powstanie antybiotykooporności[2].

Dzięki badaniom australijskiego naukowca Petera Molana, u progu XXI wieku cały świat usłyszał o „płynnym złocie” z Nowej Zelandii. Moda na manuka sprawiła, że dziś to w właśnie on jest najbardziej pożądanym produktem eksportowanym z Nowej Zelandii. Ze względu na swoją popularność i wysoką cenę (pół kilograma miodu manuka kosztuje między 140 a 400 zł; cena uzależniona jest od zawartości metyloglioksalu) jest też jednym z najczęściej podrabianych ekologicznych produktów.

Miód manuka na gardło i przeziębienie

Jesień to czas ciągłych przeziębień. Stosunkowo często można zwalczyć je bez konieczności sięgania po leki wydawane na receptę. W wielu przypadkach pomaga wypoczynek w domu, domowe sposoby i wspierające odporność preparaty z apteki. 

Dolegliwości, które zbiorczo nazywamy przeziębieniem, wywołują wirusy różnego rodzaju. To przez nie dokucza nam ogólne osłabienie organizmu, ból gardła, zatkany nos, kaszel, a czasem i gorączka. Objawy te spowodowane są z kolei tym, że atakujące nas wirusy doprowadzają zazwyczaj do zapalenia błony śluzowej górnych dróg oddechowych.

Warto przypomnieć, że przeziębienie leczy się objawowo. Z kolei w łagodzeniu bardzo wielu objawów przeziębienia świetne wyniki uzyskuje miód manuka. Słynie on, między innymi, z właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych[3]. Badania in vitro potwierdziły, że jest bardzo pomocny w zwalczaniu, dopadającego nas często jesienią, wirusa grypy[4].

miód manuka

Miód manuka naturalnie wspomaga odporność i nie tylko

Naukowcy zaobserwowali także, że miód manuka skutecznie wspomaga leczenie uporczywego kataru. Z powodzeniem można stosować go w irygacji zatok[5]. Substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych zawarte w miodzie manuka wspomagają organizm w walce z  zalegającą w zatokach warstwą tzw. biofilmu, zbudowaną z bakterii i grzybów. Kanadyjscy uczeni dowiedli, że już 3-miesięczna kuracja, polegająca na irygacji zatok roztworem miodu, jest efektywniejsza niż tradycyjne leki[6].

Nowozelandzki miód działa także napotnie. Manuka poprawia ogólną kondycję i odporność organizmu. Stymuluje układ immunologiczny i wpływa na zwiększenie produkcji przeciwciał. Poza wspomnianym, metyloglioksal zawiera wiele antyoksydantów, jak witaminy C i E, które wzmacniają komórki i utrudniają wnikanie do nich drobnoustrojów[7].

Kojąca moc manuka w bólu gardła

Miód manuka bardzo dobrze sprawdza się we wspomaganiu leczenia bolesnych zmian na skórze (np. owrzodzeń), ale także w przypadku nadżerek, owrzodzeń czy aft w jamie ustnej. Działa łagodząco również w przypadku zapalenia błony śluzowe gardła[8]. Tworzy kojący film na obolałym gardle i jamie ustnej, a zawarty w nim metyloglioksal oraz nadtlenek wodoru utrudniają namnażanie się wirusów czy bakterii.

miód manuka

Jak stosować miód manuka na ból gardła i przeziębienie?

Apiterapeuci zalecają zjadanie 1-3 łyżeczek miodu manuka trzy razy dziennie (dzieciom 1-2 łyżeczek). Dobrze robić to na czczo, na około pół godziny przed rozpoczęciem jedzenia. Miód można również rozpuścić w letniej wodzie i wypić tak przygotowany roztwór. Ważne, by temperatura wody nie przekraczała 60 stopni Celsjusza, ponieważ w wyższej temperaturze miód traci wiele swoich prozdrowotnych właściwości.

Po miód manuka można sięgać przez cały rok, co jest szczególnie zalecane w sezonie jesienno-zimowym. To produkt całkowicie naturalny, więc jeść można go nawet w większych ilościach. Methylglyoxal jest bezpieczny do spożywania do 500 mg dziennie[9]. Trzeba jednak pamiętać, że mimo swoich bardzo licznych zalet miód jest kaloryczny.

Pozostałe właściwości miodu manuka

Miód manuka to prawdziwe dobro z natury. Działa nie tylko przeciwzapalnie, ale i antyoksydacyjnie[10]. Może być stosowany jako suplement zróżnicowanej diety[11]. Miód manuka wspomaga działanie antybiotyków oraz pomaga w walce ze szpitalnymi szczepami bakterii[12]. Preparaty na jego bazie można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Opatrunki z miodem manuka używane są w leczeniu bardzo trudno gojących się ran. Nierzadko sięgają po nie również dermatolodzy do walki z wieloma dolegliwościami skórnymi (np. trądzikiem różowatym).

W swojej domowej spiżarni warto mieć słoiczek miodu manuka lub suplement diety na jego bazie. Regularnie stosowany wesprze nas w potrzebie. 


Przypisy:

[1] Al-Habsi NA, Niranjan K. Effect of high hydrostatic pressure on antimicrobial activity and quality of manuka honey. Food Chem 2012,  135: 1448-1454

[2] Muller P, Alber DG, Turnbull L i wsp. Synergism between Medihoney and rifampicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PLoS One. 2013:8(2):e57679

[3] Czajkowska A., Czajkowski M. i inni, Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie Manuka Honey and its use in medicine[w:] “Farmacja Współczesna” 2017

[4] Watanabe K, Rahmasar R, Matsunaga A i wsp. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. 2014;45(5):359-65.

[5] Czajkowska A., Czajkowski M. i inni, Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie Manuka Honey and its use in medicine[w:] “Farmacja Współczesna” 2017

[6] Kilty SJ, Duval M, Chan FT i wsp. Methylglyoxal: (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofi lms. Int Forum Allergy Rhinol. 2011;1(5):348-50

[7] Wójcik M, Miód manuka, https://drogazdrowia.pl/zdrowa-zywnosc/miod-manuka/

[8] Fazli M, Bjarnsholt T, Kirketerp-Moller K i wsp. Nonrandom distribution of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus in chronic wounds. J Clin Microbiol. 2009;47(12):4084-9.

[9] Jak stosować miód manuka, https://e-zielarnia.eu/jak-stosowac-miod-manuka

[10] Czajkowska A., Czajkowski M. i inni, Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie Manuka Honey and its use in medicine[w:] “Farmacja Współczesna” 2017

[11] Grzebisz N, Grzebisz E. Health-promoting effects of manuka honey. Health Problems of Civilization. 2016;10(2):43-50.

[12] Czajkowska A., Czajkowski M. i inni, Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie Manuka Honey and its use in medicine[w:] “Farmacja Współczesna” 2017

Źródła:

Al-Habsi NA, Niranjan K. Effect of high hydrostatic pressure on antimicrobial activity and quality of manuka honey. Food Chem 2012, 135: 1448-1454

Muller P, Alber DG, Turnbull L i wsp. Synergism between Medihoney and rifampicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PLoS One. 2013:8(2):e57679

Watanabe K, Rahmasar R, Matsunaga A i wsp. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. 2014;45(5):359-65.

Czajkowska A., Czajkowski M. i inni, Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie Manuka Honey and its use in medicine[w:] “Farmacja Współczesna” 2017

Kilty SJ, Duval M, Chan FT i wsp. Methylglyoxal: (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofi lms. Int Forum Allergy Rhinol. 2011;1(5):348-50

Fazli M, Bjarnsholt T, Kirketerp-Moller K i wsp. Nonrandom distribution of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus in chronic wounds. J Clin Microbiol. 2009;47(12):4084-9.

Cox N, Hinkle R. Infant botulism. Am Fam Physician. 2002;65(7):1388-92.

Grzebisz N, Grzebisz E. Health-promoting effects of manuka honey. Health Problems of Civilization. 2016;10(2):43-50.

Wójcik M, Miód manuka, https://drogazdrowia.pl/zdrowa-zywnosc/miod-manuka/

Jak stosować miód manuka, https://e-zielarnia.eu/jak-stosowac-miod-manuka