Zawiera innowacyjną formę żelaza i kwas foliowy, a do tego witaminy: C, B₂ i B₆. Składniki suplementu diety wspomagają prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny or...
Dieta wegańska do pracy
Wegańskie lunche, obiady i przekąski to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań. Ze względu na fakt, że nie zawierają łatwo psujących się produktów, większości z nich nie musisz nawet podgrzewać. Bez problemu zabierzesz je ze sobą, bez względu na charakter pracy. Co więcej, takie posiłki są wolne od „kontrowersji zapachowych”, jakie niesie za sobą jedzenie ryb czy jajek w miejscach publicznych.
Dieta wegańska jest smaczna, zdrowa i bez problemu może być też dobrze zbilansowana. Dzięki temu, bazując na produktach roślinnych, z łatwością przygotujesz jedzenie do pracy, które dostarczy Ci energii na cały dzień.
Dieta pudełkowa dla wegan
Wegańska dieta pudełkowa do pracy ma wiele zalet. Przygotowane w ten sposób danie z łatwością spakujesz i bez problemu zjesz w przerwie – wielu potraw nie musisz nawet odgrzewać, dlatego znajdziesz czas na posiłek nawet w trakcie bardzo intensywnego dnia.
Dieta wegańska bazuje na produktach sezonowych, dzięki temu nie będziesz narzekać, że znów ominęła Cię pora na szparagi, młode ziemniaczki lub truskawki. Dania wzbogacone o produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki, dostarczają witamin, mikroelementów i innych cennych dla zdrowia składników.
Wegańskie jedzenie. Czego nie jedzą weganie?
Weganizm to dieta (lub raczej: styl życia), która opiera się na poszanowaniu wszelkich zwierząt i niewykorzystywaniu ich do zaspokajania własnych potrzeb. Jak wygląda w praktyce? Zgodnie z tą definicją, weganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli:
- wszystkich rodzajów mięs,
- ryb i owoców morza,
- jajek,
- mleka i produktów mlecznych,
- produktów zawierających żelatynę wieprzową,
- miodu.
Proste wegańskie przepisy do pracy. Wegański lunchbox
Dieta wegańska nie jest skomplikowana, a większość przepisów jest prosta do przygotowania. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z tym rodzajem kuchni, myślisz o tym lub po prostu chcesz urozmaicić trochę swoje żywienie, możesz zacząć od wegańskich lunchboxów do pracy. Wypróbuj poniższe propozycje, a z czasem na pewno wymyślisz wiele własnych.
Hummus ze szparagami
To jedno z moich ulubionych, wiosennych dań. Jeśli nie masz czasu na własnoręczne przygotowanie hummusu, z powodzeniem możesz zastąpić go gotowym, sklepowym produktem.
Czego potrzebujesz: 220 g ciecierzycy z puszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki tahini, sok z ½ cytryny, ½ pęczka zielonych szparagów, oliwa z oliwek, sól.
Oderwij zdrewniałe końce od szparagów i wyrzuć. Warzywa gotuj na parze, przez 4-6 minut. Mają być al dente. Na koniec koniecznie przelej zimną wodą. W rozdrabniaczu lub kielichu blendera (w tej drugiej opcji przyda się mocniejsze urządzenie) umieść odsączoną ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, część pokrojonych szparagów (główki zostaw do dekoracji), sok z cytryny, tahini i szczyptę soli. Miksuj do powstania idealnie gładkiej pasty. Jeśli będziesz mieć trudność z uzyskaniem delikatnej konsystencji, możesz dodać odrobinę wody.
Podawaj z: główkami szparagów, pieczywem i warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem).
Ciecierzyca z patelni z warzywami
To świetny sposób na wysokobiałkowy wegański lunchbox do pracy. Wiele osób zastanawia się, jak przemycić do diety więcej strączków, na których przygotowanie często brakuje pomysłów. Jeśli jesteś jedną z tych osób, to doskonały przepis dla Ciebie.
Czego potrzebujesz: 200 g ciecierzycy z puszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ⅓ papryczki chilli, 1 czerwona papryka, ½ żółtej papryki, ½ cukinii, 2 łyżki octu balsamicznego, oregano, sól, pieprz.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki chilli. Po 3 minutach dorzuć pokrojone warzywa i oregano. Smaż przez kilka kolejnych minut. Następnie przykryj przykrywką i przez chwilę duś, co jakiś czas mieszając. Dodaj odsączoną ciecierzycę, pozostałe przyprawy i ocet balsamiczny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka kolejnych minut.
Podawaj z: kaszą (jaglaną lub bulgur), świeżym szpinakiem, pestkami dyni lub orzeszkami pinii.
Pieczone w syropie klonowym warzywa korzeniowe z tofu i dynią
To jeden z najlepszych pomysłów na wegański prosty przepis do pracy jesienią. Nie wymaga wiele przygotowań, a danie jest aromatyczne i sycące.
Czego potrzebujesz: ¼ selera korzeniowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 burak, kawałek dyni (dowolnego gatunku), 1 czerwona cebula, ½ kostki tofu, 2 łyżki syropu klonowego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn.
Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Tofu odsącz i także pokrój w kostkę. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim przygotowane składniki. Piekarnik rozgrzej do 200° C. W tym czasie warzywa i tofu polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz dużą ilością rozmarynu. Wszystko piecz około 30 minut, a 10 minut przed wyjęciem z piekarnika polej syropem klonowym. Co za jakiś czas przemieszaj zawartość blachy.
Podawaj z: ziemniakami (w dowolnej formie), ryżem, kaszą (jaglaną lub bulgur) lub jedz solo.
Uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze, które wspomagają utrzymanie prawidłowego widzenia i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.