DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wegańskie jedzenie na słodko

Skoro szukasz informacji na temat wegańskiego Tłustego Czwartku, prawdopodobnie doskonale wiesz, z czym wiąże się taka dieta. Jeśli jednak z jakiegoś powodu czytasz to przypadkiem – krótkie przypomnienie: weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Taki styl życia zakłada rezygnację przede wszystkim z mięsa, ale też nabiału, jajek czy miodu.Dieta wegańska jest zdrowa i jeśli zostanie odpowiednio zbilansowana, nie wiąże się z żadnymi niedoborami.

Powodów rezygnacji z wyżej wymienionych produktów jest wiele. Najpopularniejszym jest troska o dobrobyt zwierząt i chęć prowadzenia życia wolnego od cierpienia innych istot. Wiele osób wybiera dietę wegańską również z powodów zdrowotnych lub zaniepokojenia o stan środowiska naturalnego. Bez względu na to, co było motywacją, wiele osób w mniejszym lub większym stopniu tęskni za smakiem nieroślinnych potraw.

Na szczęście w dzisiejszych czasach nic nie stoi na przeszkodzie, by być na diecie wegańskiej i znaleźć doskonałe oraz zdrowe zastępstwo dla ulubionych przysmaków. Roślinna wigilia, Wielkanoc czy wegański Tłusty Czwartek nikogo już nie dziwią.

Wegański Tłusty Czwartek

Wegańskie pączki – przepis

Wegańskie pączki bez problemu przygotujesz w domu. Czego będziesz potrzebować? 450 g mąki pszennej, 40 g cukru, 7 g suszonych drożdży instant, 300 ml ciepłego napoju roślinnego (dobrze sprawdzi się sojowy lub migdałowy), 60 g miękkiego oleju kokosowego i konfiturę różaną.

Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj. Napój roślinny podgrzej i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Gdy połączy się on z ciastem, dodaj miękki olej kokosowy. Zagnieć całość, przykryj ściereczką i odstaw na około półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Na połowie rozwałkowanego ciasta, za pomocą szklanki zaznacz delikatnie okręgi. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczkę różanej konfitury. Przykryj drugą połową rozwałkowanego wcześniej ciasta i wytnij pączki przy pomocy szklanki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30-40 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki piecz w 180°C przez około 15 minut. Po wystudzeniu udekoruj zgodnie z upodobaniem – lukrem lub cukrem pudrem.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Wegańskie faworki – przepis

Jeśli na Tłusty Czwartek wybierasz raczej faworki niż pączki, również nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w wersji wegańskiej. Czego potrzebujesz? 300 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (+1 l do smażenia), 1 łyżkę spirytusu, 4 łyżki ciepłej wody, 4 łyżki wegańskiej śmietany, szczyptę soli.

Mąkę przesiej przez sito o drobnych oczkach do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj sól i mokre składniki: wodę, olej, śmietanę i spirytus. Wszystko wymieszaj, a następnie całość wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Powinno być dość twarde, ale elastyczne. Po wyrobieniu uformuj je w kulę i z każdej strony uderzaj wałkiem przez kilka minut – dzięki temu faworki będę lekkie i kruche. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie podziel je na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkowuj na blacie. Nie posypuj mąką. Następnie rozwałkowany placek ciasta pokrój wzdłuż na paski o szerokości 4 cm. Te przetnij następnie na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości około 10 cm. Pośrodku każdego z nich wykonaj podłużne nacięcie. Przeciągnij przez nie krótszy brzeg faworka. Wszystkie paski zapleć w ten sposób. W głębokim garnku rozgrzej olej. Faworki ostrożnie przekładaj na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smaż partiami po kilka sztuk. Gdy nabiorą złotego koloru, wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na koniec faworki przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

Gdzie kupić pączki i faworki na wegański Tłusty Czwartek?

Jeśli nie masz czasu lub ochoty samodzielnie przygotowywać słodkości na Tłusty Czwartek, oczywiście możesz je kupić. Coraz więcej cukierni i kawiarni ma w ofercie wegańskie propozycje. Znajdziesz je także w tych zlokalizowanych w mniejszych miastach, ale w tym przypadku na pewno przyda się wcześniejsze rozeznanie się w tej sprawie. Podobnie dyskonty i sieci sklepów spożywczych coraz częściej wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i oferują np. wegańskie pączki na Tłusty Czwartek. Warto prześledzić np. gazetki promocyjne ulubionych supermarketów. Wiele osób indywidualnych również oferuje swoje wypieki, np. na lokalnych grupach internetowych. Warto sprawdzić, czy w Twojej okolicy nie ma kogoś, kto sprzedaje słodkości bazujących na roślinnych składnikach.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama