Dania wegetariańskie na grilla to dobra propozycja dla tych, którzy na co dzień przestrzegają dowolnego wariantu diety roślinnej, ale i dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę urozmaicenia lub po prostu jeść zdrowiej.

Wegetariański grill – co zjeść bez mięsa?

Dania wegetariańskie na grilla to przede wszystkim różnorodność pieczonych warzyw podawanych w towarzystwie aromatycznych dipów. Ale nie tylko! Doskonale sprawdzą się nadziewane grzyby czy szaszłyki z halloumi. Wegetarianie mogą się też skusić na pieczony, bajecznie ciągnący się ser. Jeśli zastanawiasz się, jakie roślinne dania przygotować na spotkanie przy grillu, to jesteś w dobrym miejscu! Oto garść pomysłów na dania, które sprawdzą się doskonale na taką okazję.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wegetariańskie dania na grilla – przepisy

Pomysły na dania wegetariańskie na grilla nie tylko nie są nudne, ale przede wszystkim stanowią zdrowszą i pyszną alternatywę dla typowych potraw. Oczywiście możesz skorzystać z gotowych sklepowych zamienników i zaopatrzyć się np. w kiełbaski wegetariańskie na grilla. Dużo lepiej trafisz natomiast w gusta współbiesiadników decydując się na któryś przepis z poniższej listy. Smacznego!

Warzywne szaszłyki z serem halloumi

Potrzebne składniki:

  • 250 g sera halloumi
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy (oregano, bazylia, tymianek)
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • sól i pieprz.

Ser i warzywa (paprykę, cebulę i cukinię) pokrój w kostkę w kostkę o grubości około 2 cm i włóż do miski w której przygotujesz marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę do osobnego małego naczynia. Dodaj do niego oliwę, sok z cytryny, ocet i oregano. Wymieszaj marynatę i zalej nią pokrojone wcześniej warzywa i halloumi. Wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Przygotuj tacki do grillowania na których ułożysz wegetariańskie szaszłyki. Na patyczki nadziewaj kolejno warzywa i ser halloumi. Grilluj na średnim ogniu 8-10 minut, aż szaszłyki ładnie się zrumienią. W trakcie grillowania zmień stronę. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ulubionym sosem (np. tzatziki).

warzywa na grillu

Deska grillowanych serów

Potrzebne składniki:

  • ulubione sery (najlepiej na grillowym ruszcie zachowuje się oscypek, camembert, brie, halloumi i scamorza)
  • konfitura żurawinowa.

Sery pokrój na plastry o preferowanej grubości i ułóż na aluminiowej tacce. Umieść ją na grillu i trzymaj nad ogniem kilka minut. Sery najlepiej smakują podane z żurawiną, ale możesz też spróbować dopasować do nich aromatyczne sosy (np. BBQ, miodowo-musztardowy lub konfiturę cebulową).

Faszerowane grzyby

Potrzebne składniki:

  • 8 pieczarek portobello
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • garść świeżego szpinaku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • płatki migdałów
  • 250 g sera feta
  • sól i pieprz.

Zacznij od przygotowania farszu, którym później napełnisz pieczarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj umyty, osuszony szpinak i dopraw solą oraz pieprzem. Czekając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, pokrój w cienkie paski suszone pomidory. Następnie dorzuć je do mieszanki na patelni. Gdy nadmiar wody odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokruszoną fetę. Odstaw na bok i przygotuj pieczarki. Odetnij ich kapelusz, dokładnie umyj i osusz. Napełnij grzyby farszem, a wierzch posyp płatkami migdałów. Grilluj z jednej strony przez 8-10 minut. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wegański grill – bez mięsa i serów

Wiele osób decydujących się na dietę wegańską słyszy na każdym kroku pytanie” „to co Ty jesz?”. Zaraz zaraz, a co z owocami i warzywami? Wszelkiego rodzaju zbożami i produktami na ich bazie? Orzechami, pestkami itd… Dieta roślinna bynajmniej nie opiera się na smętnej gotowanej i niedoprawionej marchewce w towarzystwie brokuła i suchego ryżu. Dania wegańskie zachwycają bogactwem smaków, barw i aromatów, a gdy zatęskni się za smakiem tradycyjnych potraw, (których jednak nie chce się wybierać z powodów np. ideologicznych czy zdrowotnych) z pomocą przychodzą zamienniki. Kiełbaski wegańskie na grilla to doskonała propozycja zarówno dla roślinożerców, jak i tych, którzy będąc na tradycyjnej diecie, chcieliby dać szansę alternatywnym rozwiązaniom. Możesz też samodzielnie przygotować smakowite roślinne propozycje, które świetnie sprawdzą się podczas imprezy na świeżym powietrzu.

Wegańskie dania na grilla – przepisy

Z zebranych poniżej przepisów oczywiście chętnie skorzystają też wegetarianie. Wegańskie dania na grilla to doskonała propozycja dla tych, którzy w codziennej diecie unikają produktów odzwierzęcych i tych, którzy przygotowując wiosenne spotkanie, chcą ugościć także roślinożerców.

Szaszłyki z marynowanym tofu

Potrzebne składniki:

  • 250 g (kostka) tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy, ⅓ łyżeczki każdej: oregano, bazylia, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku.

Dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed grillowaniem zmiksuj wszystkie składniki marynaty (3 łyżki oliwy, musztardę, syrop z agawy, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek). Tofu pokrój w dużą kostkę, ponakłuwaj wykałaczką i zalej marynatą. Włóż do lodówki i zostaw na kilka godzin w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku. Tuż przed grillowaniem wszystkie warzywa pokrój w kostkę, delikatnie natrzyj oliwą i oprósz solą. Następnie ponabijaj je na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z marynowanym tofu. Grilluj przez kilka minut, zmieniając strony. Najlepiej smakują podawane z sosem BBQ.

grill

„Skrzydełka” z kalafiora

Potrzebne składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1-1½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki sosu sriracha
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • sól i pieprz.

Kalafior obierz z liści i pokrój na średniej wielkości kawałki. Następnie ugotuj je na parze lub w wodzie, aż będą al dente. W osobnej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, przyprawy, sos sriracha i wodę. Wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i odstaw na kilka minut. Płatki kukurydziane wsyp do głębokiego talerza i gnieć, aż pokruszą się na drobne kawałki. Teraz czas na panierowanie. Kawałki kalafiora zamaczaj najpierw w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i układaj na aluminiowej tacce. Gotowe warzywa w panierce piecz kilkanaście minut. Po ugrillowaniu podawaj z zestawem dipów. Najlepiej pasują tu sosy BBQ, musztardowy i słodki chilli.


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama