Dania wegetariańskie na grilla to dobra propozycja dla tych, którzy na co dzień przestrzegają dowolnego wariantu diety roślinnej, ale i dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę urozmaicenia lub po prostu jeść zdrowiej.
Wegetariański grill – co zjeść bez mięsa?
Dania wegetariańskie na grilla to przede wszystkim różnorodność pieczonych warzyw podawanych w towarzystwie aromatycznych dipów. Ale nie tylko! Doskonale sprawdzą się nadziewane grzyby czy szaszłyki z halloumi. Wegetarianie mogą się też skusić na pieczony, bajecznie ciągnący się ser. Jeśli zastanawiasz się, jakie roślinne dania przygotować na spotkanie przy grillu, to jesteś w dobrym miejscu! Oto garść pomysłów na dania, które sprawdzą się doskonale na taką okazję.
Wegetariańskie dania na grilla – przepisy
Pomysły na dania wegetariańskie na grilla nie tylko nie są nudne, ale przede wszystkim stanowią zdrowszą i pyszną alternatywę dla typowych potraw. Oczywiście możesz skorzystać z gotowych sklepowych zamienników i zaopatrzyć się np. w kiełbaski wegetariańskie na grilla. Dużo lepiej trafisz natomiast w gusta współbiesiadników decydując się na któryś przepis z poniższej listy. Smacznego!
Warzywne szaszłyki z serem halloumi
Potrzebne składniki:
- 250 g sera halloumi
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu z czerwonego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy (oregano, bazylia, tymianek)
- oliwa z oliwek
- ½ łyżeczki mielonego chili
- sól i pieprz.
Ser i warzywa (paprykę, cebulę i cukinię) pokrój w kostkę w kostkę o grubości około 2 cm i włóż do miski w której przygotujesz marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę do osobnego małego naczynia. Dodaj do niego oliwę, sok z cytryny, ocet i oregano. Wymieszaj marynatę i zalej nią pokrojone wcześniej warzywa i halloumi. Wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Przygotuj tacki do grillowania na których ułożysz wegetariańskie szaszłyki. Na patyczki nadziewaj kolejno warzywa i ser halloumi. Grilluj na średnim ogniu 8-10 minut, aż szaszłyki ładnie się zrumienią. W trakcie grillowania zmień stronę. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ulubionym sosem (np. tzatziki).
Deska grillowanych serów
Potrzebne składniki:
- ulubione sery (najlepiej na grillowym ruszcie zachowuje się oscypek, camembert, brie, halloumi i scamorza)
- konfitura żurawinowa.
Sery pokrój na plastry o preferowanej grubości i ułóż na aluminiowej tacce. Umieść ją na grillu i trzymaj nad ogniem kilka minut. Sery najlepiej smakują podane z żurawiną, ale możesz też spróbować dopasować do nich aromatyczne sosy (np. BBQ, miodowo-musztardowy lub konfiturę cebulową).
Faszerowane grzyby
Potrzebne składniki:
- 8 pieczarek portobello
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- garść świeżego szpinaku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- płatki migdałów
- 250 g sera feta
- sól i pieprz.
Zacznij od przygotowania farszu, którym później napełnisz pieczarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj umyty, osuszony szpinak i dopraw solą oraz pieprzem. Czekając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, pokrój w cienkie paski suszone pomidory. Następnie dorzuć je do mieszanki na patelni. Gdy nadmiar wody odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokruszoną fetę. Odstaw na bok i przygotuj pieczarki. Odetnij ich kapelusz, dokładnie umyj i osusz. Napełnij grzyby farszem, a wierzch posyp płatkami migdałów. Grilluj z jednej strony przez 8-10 minut. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Wegański grill – bez mięsa i serów
Wiele osób decydujących się na dietę wegańską słyszy na każdym kroku pytanie” „to co Ty jesz?”. Zaraz zaraz, a co z owocami i warzywami? Wszelkiego rodzaju zbożami i produktami na ich bazie? Orzechami, pestkami itd… Dieta roślinna bynajmniej nie opiera się na smętnej gotowanej i niedoprawionej marchewce w towarzystwie brokuła i suchego ryżu. Dania wegańskie zachwycają bogactwem smaków, barw i aromatów, a gdy zatęskni się za smakiem tradycyjnych potraw, (których jednak nie chce się wybierać z powodów np. ideologicznych czy zdrowotnych) z pomocą przychodzą zamienniki. Kiełbaski wegańskie na grilla to doskonała propozycja zarówno dla roślinożerców, jak i tych, którzy będąc na tradycyjnej diecie, chcieliby dać szansę alternatywnym rozwiązaniom. Możesz też samodzielnie przygotować smakowite roślinne propozycje, które świetnie sprawdzą się podczas imprezy na świeżym powietrzu.
Wegańskie dania na grilla – przepisy
Z zebranych poniżej przepisów oczywiście chętnie skorzystają też wegetarianie. Wegańskie dania na grilla to doskonała propozycja dla tych, którzy w codziennej diecie unikają produktów odzwierzęcych i tych, którzy przygotowując wiosenne spotkanie, chcą ugościć także roślinożerców.
Szaszłyki z marynowanym tofu
Potrzebne składniki:
- 250 g (kostka) tofu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy, ⅓ łyżeczki każdej: oregano, bazylia, tymianek
- oliwa z oliwek
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku.
Dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed grillowaniem zmiksuj wszystkie składniki marynaty (3 łyżki oliwy, musztardę, syrop z agawy, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek). Tofu pokrój w dużą kostkę, ponakłuwaj wykałaczką i zalej marynatą. Włóż do lodówki i zostaw na kilka godzin w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku. Tuż przed grillowaniem wszystkie warzywa pokrój w kostkę, delikatnie natrzyj oliwą i oprósz solą. Następnie ponabijaj je na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z marynowanym tofu. Grilluj przez kilka minut, zmieniając strony. Najlepiej smakują podawane z sosem BBQ.
„Skrzydełka” z kalafiora
Potrzebne składniki:
- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1-1½ szklanki wody
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki sosu sriracha
- kilka garści płatków kukurydzianych
- sól i pieprz.
Kalafior obierz z liści i pokrój na średniej wielkości kawałki. Następnie ugotuj je na parze lub w wodzie, aż będą al dente. W osobnej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, przyprawy, sos sriracha i wodę. Wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i odstaw na kilka minut. Płatki kukurydziane wsyp do głębokiego talerza i gnieć, aż pokruszą się na drobne kawałki. Teraz czas na panierowanie. Kawałki kalafiora zamaczaj najpierw w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i układaj na aluminiowej tacce. Gotowe warzywa w panierce piecz kilkanaście minut. Po ugrillowaniu podawaj z zestawem dipów. Najlepiej pasują tu sosy BBQ, musztardowy i słodki chilli.