- Ile kcal mają wiśnie? Są niskokaloryczne (50 kcal na 100 gramów) i mają niski indeks glikemiczny (IG 22).
- Wiśnie zawierają błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K oraz foliany. Są bogate w antyoksydanty, w tym antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i mogą redukować ryzyko chorób przewlekłych.
- Wiśnie mogą łagodzić objawy zapalenia stawów i zmniejszać ból mięśni po wysiłku fizycznym. Zawierają też naturalną melatoninę, co może poprawić jakość snu i pomóc w walce z bezsennością.
- Więcej o kaloryczności i właściwościach zdrowotnych innych sezonowych owoców i warzyw przeczytasz już teraz na Zdrowych Rozwiązaniach >>>
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Kaloryczność wiśni i ich wartości odżywcze
Warto wiedzieć, że wiśnie są stosunkowo niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię.Wiśnie mają 50 kcal na 100 gramów, czyli jedna szklanka, zawierająca około 150 g wiśni, to około 70-80 kcal. Dzięki temu, że zawierają sporo wody, a także są źródłem błonnika (blisko 3 g w 100 g), można cieszyć się ich smakiem bez obaw o nadmierne spożycie kalorii. Indeks glikemiczny wiśni (IG) to 22, co klasyfikuje je jako produkty o niskim IG. W standardowej porcji (70 g) ich ładunek glikemiczny (ŁG) wynosi 1,9.
Właściwości zdrowotne wiśni
Wiśnie są dość bogate w wiele cennych składników odżywczych, choć trzeba podkreślić, że istnieją też owoce nieco bardziej zasobne w witaminy i składniki mineralne (np. truskawki, porzeczki, jeżyny, maliny).
Wiśnie zawierają zwłaszcza:
- witaminę C (10 mg w 100 g),
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- foliany.
Ponadto wiśnie są bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany, które nadają im intensywny czerwony kolor, a jednocześnie mają działanie przeciwzapalne i mogą pomagać w redukcji ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory.
Z uwagi na właściwości przeciwzapalne, wiśnie mogą pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia stawów oraz zmniejszać ból mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym (zarówno świeże owoce, jak i sok wiśniowy).
Wiśnie i korzyści dla snu
Wiśnie zawierają naturalną melatoninę, neurohormon, który reguluje cykl snu. Spożywanie wiśni lub picie soku wiśniowego może pomóc w poprawie jakości snu i walce z bezsennością. Potwierdzają to wyniki badania naukowego z 2012 roku2, w którym ochotnikom podawano sok wiśniowy lub placebo. Po tygodniu w grupie dostającej sok wiśniowy odnotowano znaczący wzrost całkowitej zawartości melatoniny we krwi oraz poprawę jakości snu (czas spędzony w łóżku, całkowity czas snu i ogólna efektywność snu).
Różnice między wiśniami a czereśniami
Wiśnia a czereśnia – choć te owoce są do siebie podobne, mają kilka istotnych różnic. Wiśnie są zazwyczaj mniejsze, mają ciemniejszy kolor i bardziej kwaśny smak – w porównaniu do słodkich czereśni. Czereśnie są także nieco bardziej kaloryczne, gdyż zawierają więcej cukrów. Jeśli mamy problemy z gospodarką węglowodanową, lepiej stawiać na wiśnie zamiast czereśni. Osoby zdrowe mogą jeść oba rodzaje owoców bez negatywnych skutków zdrowotnych.
Wiśnie w kuchni. Przepisy z wiśniami
Wiśnie w syropie kandyzowane
Wiśnie w syropie to popularny dodatek do deserów i napojów. Przygotowuje się je, gotując wiśnie z cukrem (lub słodzikiem albo miodem) i wodą, aż powstanie gęsty syrop. Wiśnie w syropie mogą być używane jako dodatek do owsianki, deserów, lodów, ciast lub naleśników. Podobnie przygotowuje się wiśnie kandyzowane – gotujemy wiśnie w cukrowym syropie, aż staną się miękkie i słodkie, a syrop jak najbardziej się zredukuje. Mogą być używane jako dekoracja tortów, babeczek lub dodatek do musli; są mniej „soczyste” niż wiśnie w syropie.
Ciasto pijana wiśnia
Ciasto pijana wiśnia to jeden z najbardziej znanych deserów z wykorzystaniem tych owoców. Pijana wiśnia ciasto łączy w sobie smaki czekolady, wiśni w alkoholu i bitej śmietany, tworząc wykwintny i intensywny smak. Jest to idealne ciasto na specjalne okazje, choć trzeba podkreślić, że to deser bardzo kaloryczny. Poniżej znajdziesz zdrowszą niż klasyczna wersję przepisu na „pijaną wiśnię”.
Fit ciasto pijana wiśnia
Składniki:
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na nasączenie:
- 1/2 szklanki mocnej, niesłodzonej kawy
- 1/4 szklanki likieru wiśniowego (opcjonalnie, można pominąć dla wersji bezalkoholowej).
Na krem:
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem typu skyr)
- 1/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Wiśnie:
- 500 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych; wiśnie drylowane są pozbawione pestek, co ułatwia ich używanie w kuchni. Można je kupić w sklepach lub samodzielnie drylować przy pomocy specjalnego narzędzia do drylowania wiśni. Jak drylować wiśnie? Wystarczy umieścić wiśnię w narzędziu i nacisnąć, aby usunąć pestkę)
- 1/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1/4 szklanki likieru wiśniowego (opcjonalnie, można pominąć dla wersji bezalkoholowej).
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 100 ml mleka (można zamienić też na roślinne, np. migdałowe, kokosowe).
Przygotowanie:
1. Przygotowanie wiśni:
- Jeśli używasz mrożonych wiśni, rozmroź je i odlej nadmiar soku.
- W garnku podgrzej wiśnie z ksylitolem, aż puszczą sok, a ksylitol się rozpuści.
- Dodaj alkohol, jeśli używasz, i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż wiśnie lekko zmiękną.
- Odstaw wiśnie do ostygnięcia i odcedź je z nadmiaru płynu (zachowaj płyn do nasączenia biszkoptu).
2. Przygotowanie biszkoptu:
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając ksylitol.
- Do ubitych białek dodaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem.
- Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej, używając szpatułki.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Ostudź biszkopt, a następnie przekrój na dwa blaty.
3. Przygotowanie kremu:
- Jogurt grecki wymieszaj z serkiem ricotta, ksylitolem i ekstraktem waniliowym, aż powstanie gładka masa.
4. Nasączenie biszkoptu:
- Wymieszaj mocną kawę z likierem wiśniowym i sokiem z wiśni.
- Nasącz oba blaty biszkoptowe przygotowanym płynem.
5. Składanie ciasta:
- Na pierwszy blat biszkoptu nałóż połowę kremu.
- Rozłóż równomiernie wiśnie na kremie.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Na wierzchu rozsmaruj pozostałą część kremu.
6. Przygotowanie polewy:
- Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj posiekaną gorzką czekoladę do gorącego mleka i mieszaj, aż się rozpuści i masa będzie gładka.
- Odstaw do lekkiego ostygnięcia, aby polewa lekko zgęstniała.
- Polej wierzch ciasta przygotowaną polewą czekoladową, rozprowadzając równomiernie.
- Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem udekoruj ciasto według uznania – np. wiśniami, wiórkami gorzkiej czekolady lub posypką z orzechów.
Wiśnie w czekoladzie
Wiśnie w czekoladzie to pyszna i elegancka przekąska. Świeże lub suszone wiśnie zanurza się w roztopionej czekoladzie, tworząc smakowite połączenie słodkiego i kwaśnego smaku – najlepiej używać oczywiście czekolady o jak najwyższej zawartości kakao.
Wiśnie w alkoholu
Wiśnie w alkoholu, na przykład w spirytusie czy likierze, są popularnym dodatkiem do deserów i drinków. Przygotowuje się je poprzez macerowanie wiśni w alkoholu przez kilka tygodni, co pozwala owocom nabrać intensywnego smaku i aromatu.
Wiśnie w żelu
Wiśnie w żelu to doskonały dodatek do ciast i deserów. Przygotowuje się je poprzez gotowanie wiśni z cukrem i żelatyną, tworzy się wówczas gęsty i aromatyczny żel. Mogą być używane jako nadzienie do ciast lub jako topping do serników, dodatek do gofrów, naleśników.
Suszone wiśnie
Suszone wiśnie to zdrowa i wygodna do zabrania ze sobą przekąska. Dzięki procesowi suszenia wiśnie zachowują większość swoich wartości odżywczych i są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Suszenie wiśni trwa kilka godzin w niskiej temperaturze w piekarniku lub na słońcu. Mogą być dodawane do musli, jogurtu, sałatek lub spożywane samodzielnie.
Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...
Wiśnie mrożone
Wiśnie mrożone są idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy cieszyć się smakiem wiśni poza sezonem. Warto dodać, że owoce mrożone wcale nie mają gorszej jakości zdrowotnej w porównaniu do świeżych. Jak mrozić wiśnie? Należy je umyć, osuszyć i rozłożyć na tacy, a następnie zamrozić. Po zamrożeniu można je przechowywać w woreczkach lub pojemnikach w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Wiśnie przeciwskazania. Czy są przeciwwskazania do spożywania wiśni?
Mimo licznych korzyści zdrowotnych spożywanie wiśni może wiązać się z pewnymi przeciwwskazaniami. Osoby z alergią na wiśnie powinny unikać ich spożywania, aby uniknąć reakcji alergicznych. Ponadto, osoby z nadwrażliwością na fruktozę mogą doświadczyć dolegliwości żołądkowych po spożyciu dużych ilości tych owoców.
Wiśnie to owoc pełen smaku i wartości odżywczych, którego uwzględnianie w menu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Są niskokaloryczne, bogate w antyoksydanty oraz mają działanie przeciwzapalne.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Zawiera kompleks enzymów trawiennych oraz naturalne ekstrakty roślinne (koper, papaja).
Źródła:
- Cieślak P.: Wiśnie [https://vitapedia.pl/wisnie] (dostęp dn. 22.05.2024 r.)
- Howatson G, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):909-16.
- Alba C MA, Daya M, Franck C. Tart Cherries and health: Current knowledge and need for a better understanding of the fate of phytochemicals in the human gastrointestinal tract. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(4):626-638.
- Mansoori S, Dini A, Chai SC. Effects of tart cherry and its metabolites on aging and inflammatory conditions: Efficacy and possible mechanisms. Ageing Res Rev. 2021 Mar;66:101254.
- Lynn A, Mathew S, Moore CT, Russell J, Robinson E, Soumpasi V, Barker ME. Effect of a tart cherry juice supplement on arterial stiffness and inflammation in healthy adults: a randomised controlled trial. Plant Foods Hum Nutr. 2014 Jun;69(2):122-7.