Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...
Białko kolagen i jego funkcje
W ciele człowieka około 30% całkowitej masy białka to kolagen, który zapewnia odporność na rozciąganie oraz właściwą integralność takim narządom, jak skóra czy kości. Do tej pory odkryto 29 typów kolagenu, spośród których typ I, II i III odpowiadają za 80-90% całkowitej ilości kolagenu występującego w organizmie ludzkim.
Typy kolagenu i ich lokalizacja
- Typ I jest głównym białkiem strukturalnym skóry (80%), a także ścięgien, więzadeł, rogówki, tworzy ponad 90% masy organicznej kości.
- Typ II dominuje w chrząstkach (90–95%).
- Typ III występuje w skórze (15%) i ścianach naczyń krwionośnych.
Kolagen – struktura i synteza
Struktura potrójnej helisy jest wspólną cechą białek kolagenowych, której częstość występowania wynosi od 96% dla kolagenu typu I do 10% dla kolagenu typu XII. Synteza kolagenu typu I, podobnie jak elastyny i kwasu hialuronowego, odbywa się głównie w fibroblastach skóry właściwej. W procesie tworzenia kolagenu biorą udział żeńskie hormony płciowe, czyli estrogeny, dlatego u kobiet po menopauzie dochodzi do znacznego obniżenia produkcji tego białka.
Proces starzenia a włókna kolagenowe
Zmiany w strukturze kolagenu typu I i typu III są sygnałem chronologicznego starzenia oraz fotostarzenia skóry człowieka, co wpływa na powstawanie zmarszczek.
Starzenie zależy od czynników:
- wrodzonych, wewnątrzpochodnych (genetycznych, hormonalnych i metabolicznych),
- nabytych, zewnątrzpochodnych (wieloletnia ekspozycja na promienie UV, palenie tytoniu, zanieczyszczenie powietrza, mało zbilansowana dieta bogata w cukier dodany).
Fotostarzenie skóry zachodzi na skutek przewlekłej ekspozycji niezabezpieczonej skóry na światło słoneczne. Promieniowanie ultrafioletowe pobudza aktywność metaloproteinaz, czyli enzymów rozkładających białka kolagenowe w skórze, skutkiem czego włókna sprężyste ulegają dezorganizacji i stopniowej fragmentacji. Poza tym promienie UVA, UVB i UVC powodują uszkodzenia oksydacyjne, czyli utlenianie lipidów i białek błon komórkowych fibroblastów. Uszkodzone fibroblasty nie mogą skutecznie produkować kolagenu i innych składowych macierzy zewnątrzkomórkowej.
Starzenie wewnętrzne zaczyna się po 25. roku życia i prowadzi do spadku produkcji kolagenu, a w konsekwencji do skrócenia i pogrubienia włókien kolagenowych. Niekorzystne zjawiska wynikają z faktu starzenia się samych fibroblastów i postępującego upośledzenia ich funkcji, co ma związek z oddziaływaniem reaktywnych form tlenu pochodzących z metabolizmu komórkowego. Dodatkowo wraz z upływem czasu organizm coraz słabiej radzi sobie z nagromadzeniem wolnych rodników powstałych w skórze w wyniku narażenia na kontakt ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Hydrolizowany kolagen – białko piękna w postaci doustnej
Ze względu na rosnącą świadomość konsumentów w zakresie spowolnienia procesu starzenia się skóry, przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny oferuje preparaty na bazie kolagenu do użytku zewnętrznego i wewnętrznego. Forma doustna to hydrolizowany kolagen do picia, czyli białko kolagenowe poddane procesowi hydrolizy, inaczej rozpadu, do bioaktywnych peptydów.
Hydrolizowany kolagen pozyskuje się ze skór, ścięgien i kości bydlęcych lub wieprzowych. Alternatywnym źródłem kolagenu są produkty uboczne przetwórstwa ryb pod postacią łusek, skór, kości, które stanowią 50-70% pierwotnych surowców morskich. Hydrolizat kolagenu rybiego jest chętnie wykorzystywany do produkcji suplementów diety, co spowodowane jest jego znakomitą biokompatybilnością z tkankami ludzkimi, która znacznie redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej, nadwrażliwości i działań niepożądanych. Kolagen morski cechuje wysoka biodostępność, czyli ilość bioaktywnych peptydów, które przekraczają barierę jelitową, przenikają do krwi, a następnie wraz z naczyniami krwionośnymi docierają do skóry.
Dokonując wyboru suplementu kolagenowego, warto wiedzieć, że kolagen rybi posiada wyższy stopień rozpuszczalności w wodzie w stosunku do kolagenu pozyskiwanego z innych źródeł zwierzęcych, co przekłada się na jego wysoki stopień wchłanialności.
Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...
Źródła:
- Recent progress in preventive effect of collagen peptides on photoaging skin and action mechanism https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453021000975
- Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin: Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002944010622055.