Inuprin Forte Syrop
Inuprin Forte Syrop

Lek bez recepty INUPRIN FORTE zawiera jako substancję czynną inozyny pranobeks, która wykazuje działanie przeciwwirusowe i pobudzające czynność układu odpornościowego.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
"NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO: Inuprin forte, 100 mg/ml, syrop. SUBSTANCJA CZYNNA: 1 ml syropu zawiera 100,0 mg inozyny pranobeksu (Inosinum pranobexum): kompleksu zawierającego inozynę oraz 4-acetamidobenzoesan 2-hydroksypropylodimetyloamoniowy w stosunku molarnym 1:3. POSTAĆ FARMACEUTYCZNA: Syrop. Klarowny, bezbarwny do jasnożółtego syrop o smaku i zapachu malinowym. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: Wspomagająco u osób o obniżonej odporności, w przypadku nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. W leczeniu opryszczki warg i skóry twarzy wywołanych przez wirus opryszczki pospolitej (Herpes simplex).1 PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU: Solinea Sp. z o.o. Sp. K.; Elizówka 65, 21-003 Ciecierzyn; Tel. 81 463 48 82; Faks 81 463 48 86; e-mail info@solinea.pl. 1Zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego Inuprin forte, 100 mg/ml, syrop. "
reklama

Czy dieta ma wpływ na układ odpornościowy?

Dieta to jeden z kilku czynników, które wspierają i chronią organizm oraz wzmacniają układ odpornościowy. Przed zakażeniami wirusami, bakteriami i pasożytami chroni nas m.in. układ immunologiczny przewodu pokarmowego, układ moczowy oraz układ górnych i dolnych dróg oddechowych. Dlatego, kiedy świadomie komponujemy dietę, dostarczając sobie składników odżywczych, tym samym wspieramy nasze zdrowie i chronimy organizm przed ryzykiem pojawienia się częstych infekcji. Niedobór poszczególnych składników wpływa na większą podatność na zakażenia oraz pojawienie się stanów zapalnych.

Na co zwrócić uwagę, komponując swoją dietę?

Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią ilość energii, którą dostarczasz wraz z pożywieniem. Zapewnisz tym swojemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Kolejnym ważnym krokiem jest dbanie o regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do płci i masy ciała.

Głównymi źródłami energii w diecie są węglowodany (45-60%) i tłuszcze (20-35%). Białka odgrywają szczególną rolę w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Aminokwasy, które są budulcami białek, wspomagają odporność, syntezę mięśni, metabolizm, a także podczas choroby lub infekcji, kiedy powstaje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Jest ono również potrzebne do odbudowy i regeneracji komórek. 

Wpływ diety na układ odpornościowy

Tłuszcze takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka. Dlatego należy dbać o dostarczanie ich wraz z dietą. Źródła tych tłuszczów znajdziesz m.in. w tłustych rybach, olejach np. lnianym, rzepakowym oraz orzechach. Pomagają wyciszać stany zapalne w organizmie oraz chronią go przed chorobami serca.

Zdrowe Rozwiązania
pełne kwasów omega
reklama

Warzywa, owoce, fasola i zboża zawierają przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Według badań, osoby, które posiadają dietę bogatą w przeciwutleniacze polifenolowe, wykazują niższy wskaźnik depresji, cukrzycy i chorób serca. Z kolei błonnik to podstawa każdej zdrowej diety. Wspomaga trawienie i rozwój dobrych bakterii jelitowych, które chronią organizm przed bakteriami patogennymi. Pomaga chronić organizm przed chorobami i wzmacnia układ odpornościowy.

Z kolei glukoza zawarta w węglowodanach odżywia komórki organizmu m.in. mózgu, serca, wątroby, mięśni, jelit, nerek. Do dobrych źródeł węglowodanów zaliczamy m.in.: produkty zbożowe, warzywa, owoce i rośliny strączkowe oraz grzyby.

Jak niezdrowe wybory żywieniowe wpływają na ryzyko pojawiania się chorób?

Wszyscy bardzo dobrze znamy to stwierdzenie: „jesteś tym, co jesz”. Niezdrowa dieta, która składa się ze słodkich napojów, fast foodów i wysoko przetworzonej żywności szkodzi naszym bakteriom jelitowym i przyczynia się do chorób serca, cukrzycy, otyłości i przewlekłych stanów zapalnych. Według jednego z badań, w którym brało udział 100 000 osób, wykazano, że w momencie każdego 10-procentowego zwiększenia spożycia niezdrowego jedzenia pojawia się 12-procentowy wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Najbardziej jednak szokują dane z 2017 roku, które potwierdziły, że aż 11 milionów zgonów było prawdopodobnie spowodowanych złą dietą. Te informacje nie tylko skłaniają do refleksji, ale przede wszystkim stawiają nas przed jednym kluczowym pytaniem: czy moja dieta dostarcza mi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? 

Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego masz słabszą odporność, a Twoje ciało często ma stany zapalne, być może jest to odpowiedni moment, aby przyjrzeć się temu, co jesz.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Lista pokarmów, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie

Wiesz już, jaki wpływ ma dieta na Twój organizm. Z odpowiednią wiedzą możesz w sposób świadomy zadbać o swoją odporność, o to, jak będziesz czuł się każdego dnia, dzięki codziennym decyzjom dotyczącym żywienia. Dlatego poniżej przedstawiam Ci listę produktów, dzięki którym Twój organizm odwdzięczy Ci się witalnością i zdrowiem, którego wszyscy (bez wyjątków) pragniemy i życzymy każdemu.

  • Tłuste ryby – takie jak łosoś, sardynki, makrela – ze względu na wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 zwalczają stany zapalne i chronią organizm przed chorobami serca.
  • Dieta bogata w jagody chroni przed przewlekłymi chorobami, a nawet niektórymi nowotworami.
  • Warzywa krzyżowe – brokuł, jarmuż, kalafior, brukselka, rzodkiewka. Zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Grzyby (maitake i reishi) –związki w nich zawarte wzmacniają układ odpornościowy człowieka, serce oraz mózg.
  • Zielona herbata – antyoksydant, który oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza stany zapalne organizmu.
  • Zioła i przyprawy takie jak: kurkuma, imbir, cynamon, oregano, rozmaryn.
Inuprin Forte Tabletki
Inuprin Forte Tabletki

Lek bez recepty INUPRIN zawiera jako substancję czynną inozyny pranobeks, która wykazuje działanie przeciwwirusowe i pobudzające czynność układu odpornościowego.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania i tylko wtedy, gdy jest to konieczne. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO: Inuprin, 500 mg, tabletki. SUBSTANCJA CZYNNA: 1 tabletka zawiera 500 mg inozyny pranobeksu (Inosinum pranobexum): kompleksu zawierającego inozynę oraz 4-acetamidobenzoesan 2-hydroksypropylodimetyloamoniowy w stosunku molarnym 1:3. POSTAĆ FARMACEUTYCZNA: Tabletka. Tabletki o kształcie walcowatym, obustronnie wypukłe, białe. WSKAZANIA DO STOSOWANIA: Wspomagająco u osób o obniżonej odporności, w przypadku nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. W leczeniu opryszczki warg i skóry twarzy wywołanych przez wirus opryszczki pospolitej (Herpes simplex).1 PODMIOT ODPOWIEDZIALNY POSIADAJĄCY POZWOLENIE NA DOPUSZCZENIE DO OBROTU: Solinea Sp. z o.o. Sp. K.; Elizówka 65, 21-003 Ciecierzyn; Tel. 81 463 48 82; Faks 81 463 48 86; e-mail info@solinea.pl. 1Zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego Inuprin, 500 mg, tabletki.
reklama

Źródła:

Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5811844/
Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30954305/
Can Food Act as Medicine? All You Need to Know https://www.healthline.com/nutrition/food-as-medicine#medicinal-foods