Czy dieta naprawdę ma wpływ na układ odpornościowy?
Dieta to jeden z kilku czynników, który wspiera i chroni organizm oraz wzmacnia układ odpornościowy. Przed zakażeniami wirusami, bakteriami i pasożytami chroni nas m.in. układ immunologiczny przewodu pokarmowego, układ moczowy oraz układ górnych i dolnych dróg oddechowych.Dlatego, kiedy świadomie komponujemy dietę, dostarczając sobie składników odżywczych, tym samym wspieramy nasze zdrowie i chronimy organizm przed ryzykiem pojawienia się częstych infekcji. Niedobór poszczególnych składnikówwpływa na zakażenia oraz pojawienie się stanów zapalnych, które z kolei można załagodzić pożywieniem stymulującym syntezę przeciwciał i komórek odpornościowych.
Na co należy zwrócić uwagę, komponując swoją dietę?
Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią ilość energii, którą dostarczasz wraz z pożywieniem. Zapewnisz tym swojemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego w zakresie odporności komórkowej, wydzielania przeciwciał i syntezy cytokin. Kolejnym ważnym krokiem jest zadbanie o regularną aktywność fizyczną dostosowaną do płci i masy ciała.
Głównymi źródłami energii w diecie są węglowodany (45-60%) i tłuszcze (20-35%). Białka odgrywają szczególną rolę w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Aminokwasy, które są budulcami białek, wspomagają odporność, syntezę mięśni, metabolizm, a także podczas choroby lub infekcji, kiedy powstaje zwiększone zapotrzebowanie na białko. Jest ono również potrzebne do odbudowy i regeneracji komórek.
Tłuszcze takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka. Dlatego należy dbać o dostarczanie ich wraz z dietą. Źródła tych tłuszczów znajdziesz m.in. w tłustych rybach, olejach np. lnianym, rzepakowym oraz orzechach. Pomagają one regulować stany zapalne organizmu, które są związane z poprawą zdrowia serca.
Warzywa, owoce, fasola i zboża zawierają przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Według badań osoby, które posiadają dietę bogatą w przeciwutleniacze polifenolowe, wykazują niższy wskaźnik depresji, cukrzycy i chorób serca. Z kolei błonnik to podstawa każdej zdrowej diety. Wspomaga trawienie i rozwija dobre bakterie jelitowe, które chronią organizm przed bakteriami patogennymi. Pomaga chronić organizm przed chorobami i wzmacnia układ odpornościowy.
Z kolei glukoza zawarta w węglowodanach odżywia komórki organizmu m.in. mózg, serce, wątrobę, mięśnie, jelita i nerki. Do dobrych źródeł węglowodanów zaliczamy m.in.: produkty zbożowe, warzywa, owoce i rośliny strączkowe oraz grzyby.
Jak nie zdrowe wybory żywieniowe wpływają na ryzyko pojawiania się chorób?
Wszyscy bardzo dobrze znamy to stwierdzenie „Jesteś tym, co jesz”. Niezdrowa dieta, która składa się ze słodkich napojów, fast foodów i wysoko przetworzonej żywności szkodzi naszym bakteriom jelitowym i przyczynia się do chorób serca, cukrzycy, otyłości i przewlekłych stanów zapalnych. Według jednego badania, podczas którego brało udział 100 000 osób, wykazano, że w momencie każdego 10% zwiększenia spożycia niezdrowego jedzenia pojawia się 12% wzrost ryzyka zachorowania na raka.
Najbardziej jednak szokują dane z 2017 roku, które potwierdziły, że aż 11 milionów zgonów było spowodowane prawdopodobnie złą dietą. Te informacje nie tylko skłaniają do refleksji, ale przede wszystkim stawiają nas przed jednym kluczowym pytaniem: Czy moja dieta dostarcza mi wszystkich niezbędnych składników odżywczych?
Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego masz słabszą odporność, a Twoje ciało często ma stany zapalne, być może jest to odpowiedni moment, aby przyjrzeć się temu, co jesz.
Lista pokarmów, które wywierają korzystny wpływ dla naszego zdrowia
Wiesz już jaki wpływ ma dieta na Twój organizm. Z odpowiednią wiedzą możesz w sposób świadomy zadbać o swoją odporność, to jak będziesz czuł się każdego dnia dzięki codziennym decyzjom dotyczącym żywienia. Dlatego poniżej przedstawiam Ci listę produktów, dzięki której Twój organizm odwdzięczy Ci się witalnością i zdrowiem, którego tak wszyscy (bez wyjątków) pragniemy i życzymy każdemu.
- Tłuste ryby takie jak łosoś, sardynki, makrela ze względu na wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 zwalczają stany zapalne i chronią organizm przed chorobami serca.
- Dieta bogata w jagody chroni przed przewlekłymi chorobami, a nawet niektórymi nowotworami.
- Warzywa krzyżowe — brokuł, jarmuż, kalafior, brukselka, rzodkiewka. Zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób serca.
- Grzyby — związki w nich zawarte (maitake i reishi) wzmacniają układ odpornościowy człowieka, serce oraz mózg.
- Zielona herbata — antyoksydant, który oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza stany zapalne organizmu.
- Zioła i przyprawy takie jak: kurkuma, imbir, cynamon, oregano, rozmaryn.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5811844/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30954305/
https://www.healthline.com/nutrition/food-as-medicine#medicinal-foods