Czy trzeba być weganinem, by czerpać korzyści z diety roślinnej?

Pomijając aspekt etyczny i skupiając się wyłącznie na tym, związanym ze zdrowiem, jeśli chodzi o różne odmiany diet wykluczających produkty odzwierzęce, większe znaczenie ma nie to, z jakich produktów się rezygnuje, a to, czym się je zastępuje. Diety roślinne, prawidłowo ułożone, co do zasady powinny być bogatsze w błonnik od diet tradycyjnych. Jeśli np. zastępujesz mięso strączkami, dostarczając sobie tym samym więcej wspomnianego składnika, możesz odnieść korzyści w zakresie zachowania smukłej sylwetki. Dlaczego? Błonnik reguluje perystaltykę jelit oraz daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Tym samym najadasz się szybciej i jesz mniej. Ograniczenie produktów odzwierzęcych na rzecz tych roślinnych to także możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na wiele chorób związanych z nadmiernym spożyciem tłuszczów nasyconych. Dla przypomnienia, do takich dolegliwości należą: miażdżyca, udar mózgu, choroba niedokrwienna serca, a także zatory. Produkty pochodzenia zwierzęcego, których ograniczenie szczególnie warto wziąć pod uwagę, gdyż zawierają najwięcej tłuszczów nasyconych, to: masło, smalec, mleko, większość serów, śmietana, jajka i tłuste mięso.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Najważniejsze zalety wprowadzenia elementów kuchni roślinnej do diety

Liczne badania wykazały już zalety diety wegetariańskiej i wegańskiej oraz korzyści dla zdrowia, które mogą przynieść. Częściowe wykorzystanie elementów kuchni roślinnej przynosi proporcjonalne korzyści, zgodnie z tym jak wiele produktów odzwierzęcych zostanie ograniczonych i zastąpionych. Czego możesz się spodziewać?

1.    Mniejsze ryzyko insulinooporności i zachorowania na cukrzycę typu 2

Badania pokazują (m.in. A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes, Michelle McMacken, Sapana Shah), że zapadalność na cukrzycę typu 2 oraz insulinooporność jest istotnie niższa u osób, które opierają swoją dietę w głównej mierze o rośliny. Jest to spowodowane przede wszystkim faktem, iż posiłki roślinne, są bogate w błonnik, który obniża stężenie glukozy po jedzeniu. Ponadto, na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 wpływa też nadmierne spożycie żelaza hemowego, które występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zredukowanie ilości spożywanego mięsa, nabiału i jaj, na rzecz produktów roślinnych, pomaga zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia wspomnianych zaburzeń metabolicznych.

dieta roślinna

2.    Liczne korzyści dla układu krążenia

Kolejnym wartym uwagi, w kontekście zdrowia, wynikiem badań dotyczących diet roślinnych, jest fakt, że wykazują one korzystne działanie na rzecz profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Osoby ograniczające spożycie produktów odzwierzęcych mają niższy współczynnik umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca i udaru (Cardiovascular disease mortality and cancer incidence in vegetarians: a meta-analysis and systematic review, Huang, Tao). Jest to zasługa wyższego spożycia witamin z grupy B, C oraz E, potasu i magnezu, a także zmniejszenia udziału nasyconych kwasów tłuszczowych – to efekt zmniejszenia proporcji spożycia mięsa i wzbogacenia diety o roślinny strączkowe, większą ilość warzyw i produktów pełnoziarnistych.

3.    Profilaktyka nowotworowa

Kolejną zaletą diet roślinnych i wykorzystania ich elementów w dietach tradycyjnych jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka. Rezygnacja z czerwonego przetworzonego mięsa – które przez WHO zostało sklasyfikowane jako rakotwórcze na równi z tytoniem i azbestem – na rzecz wprowadzenia większej ilości warzyw, owoców i pełnego ziarna to klucz do sukcesu (Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat, WHO). Wyeliminowanie np. parówek, kiełbasek i wędlin na rzecz dodatkowej porcji strączków i zielonych warzyw, to zapewnienie sobie dodatkowych ilości błonnika, antyoksydantów i witamin, co może obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór nawet o 20% (Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population, Yessenia Tantamango-Bartley).