DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wzdęty brzuch. Co to znaczy? Objawy 

Wzdęty brzuch to subiektywne odczucie dyskomfortu w jamie brzusznej z jednoczesnym powiększeniem obwodu brzucha. Pacjenci poprzez wzdęcia rozumieją nadmierne nagromadzenie gazów jelitowych. Jednak w ujęciu medycznym opisywany problem nie wiąże się wyłącznie z nadprodukcją gazów jelitowych, a wynika z zaburzeń czucia trzewnego. Przez to nawet fizjologiczna ilość podrażnia zakończenia nerwowe, wywołując dolegliwości opisywane jako wzdęcie1

Oczywiście wzdęcia mogą wynikać z nadprodukcji gazów jelitowych. Wówczas objawy obejmują:

  • poczucie natężonej perystaltyki jelit i przemieszczania gazów,
  • powiększenie obwodu brzucha,
  • uciążliwe uczucie pełności w jamie brzusznej,
  • bolesne skurcze jelit opisywane przez pacjentów jako intensywne „skręcanie brzucha”.

Pełny brzuch i gazy w jelitach. Dlaczego tak się czujemy?

Zanim przejdziemy do sposobów radzenia sobie z gazami w jelitach, warto na początku poznać fizjologię układu pokarmowego. Jelita zdrowego człowieka mieszczą około 150-200 ml gazu. Ponadto każdego dnia organizm produkuje 500-2000 ml gazu (średnio 600 ml), który wydostaje się na zewnątrz poprzez po posiłkowe odbijanie lub tzw. puszczanie bąków2. Nasuwa się jednak pytanie – skąd bierze się gaz w jelitach? Część trafia do przewodu pokarmowego podczas jedzenia i mówienia – głównie tlen oraz azot. Jednak lwią porcję gazów jelitowych produkują bakterie bytujące w jelicie grubym, które jest ostatnim odcinkiem układu trawiennego. Mieszanka gazów wytwarzanych przez florę bakteryjną to:

  • w większości wodór – nawet do 80%,
  • metan – do 30%,
  • dwutlenek węgla.

Każdy ze związków jest bezzapachowy, a więc skąd ta nieprzyjemna woń? Do akcji wkraczają bakterie, które na drodze fermentacji i procesów gnilnych wytwarzają lotne związki siarki — winowajców nieprzyjemnego zapachu uwalnianych gazów jelitowych. 

Zdrowe jelita dzięki ruchom perystaltycznym szybko przemieszczają gazy w kierunku odbytnicy, dlatego przeciętny człowiek oddaje wiatry około 10-25 razy dziennie


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wzdęcia i gazy? Oto główni winowajcy!

Niektóre pokarmy w sposób szczególny wzmagają produkcję gazów i dodatkowo nasilają uczucie pełnego brzucha. Do najbardziej wzdymających produktów zaliczono:

  • FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols) – cukry takie jak: fruktoza, laktoza, mannitol, ksylitol, erytrytol. Problem stanowią niektóre owoce bogate we fruktozę, np. jabłka [3],
  • czosnek,
  • cebulę,
  • warzywa strączkowe,
  • warzywa kapustne,
  • żywność wysoko przetworzoną,
  • gazowane napoje (także te lekko gazowane), w szczególności piwo.

Sposoby na wzdęcia. Jak sobie poradzić? 

Najlepszym sposobem na wzdęcia jest ograniczenie lub niekiedy wyeliminowanie z diety produktów wysoce wzdymających. Oczywiście nie powinno się wykluczać wszystkich pokarmów, ale indywidualnie sprawdzać, czy odstawienie konkretnego składnika złagodziło objawy gastryczne. W przypadku niektórych pacjentów racjonalnym rozwiązaniem może być dieta uboga w produkty z grupy FOODMAP. Jednak taki schemat żywienia może być stosowany najdłużej przez 8 tygodni i wyłącznie pod opieką lekarza oraz dietetyka. Następnie chory powinien stopniowo wracać do regularnej diety, wprowadzając etapowo gazotwórcze węglowodany. 

Wzdęcia. Jak sobie z nimi poradzić?

Co, jeśli zapach gazów jest podobny do woni zgniłego jajka? Oznacza to, że zawierają związki siarki. Wówczas powinno się ograniczyć spożywanie takich produktów, jak:

  • cebula i czosnek,
  • kawa, herbata,
  • suszone owoce – bardzo często w procesie suszenia używane są związki siarki jako konserwanty,
  • mięso i przetwory mięsne,
  • nabiał,
  • alkohol,
  • niektóre warzywa – brukselka, kalafior, kapusta i jarmuż,
  • rośliny strączkowe.

Tak ograniczoną dietę można wprowadzić na okres maksymalnie 2-4 tygodni. Jeśli odstawienie któregokolwiek z wyżej wymienionych produktów pomaga w łagodzeniu uciążliwych dolegliwości, należy udać się do lekarza (najlepiej gastroenterologa). Przyczynę najprawdopodobniej stanowi przerost flory bakteryjnej w jelicie, np. SIBO. Problem należy zdiagnozować (służy temu wodorowy test oddechowy) i w razie potrzeby wdrożyć antybiotykoterapię.

Ponadto w przypadku nadprodukcji gazów warto zrezygnować z czynności, które sprzyjają połykaniu dodatkowych porcji powietrza:

  • częste żucie gumy,
  • palenie papierosów, 
  • szybkie spożywanie posiłku,
  • ssanie cukierków, 
  • noszenie niedopasowanych protez zębowych.

Co na wzdęcia? Domowe sposoby i leki 

Oprócz zmiany nawyków żywieniowych układ pokarmowy można naturalnie wspomóc poprzez wprowadzenie do diety odpowiednich ziół. To naturalna metoda zmniejszenia produkcji gazów jelitowych, a także poprawy procesów trawiennych. 

W przypadku wzdęć najlepiej sprawdzą się następujące zioła:

  • mięta pieprzowa – mięta wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo działa rozluźniająco na mięśnie gładkie jelit, poprawia perystaltykę i rozluźniania zwieracze przewodu pokarmowego. Ponadto zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, tym samym usprawniając trawienie [4],
  • koper włoski – koper podobnie do mięty wspiera pracę układu pokarmowego. Rozluźnia mięśnie zwieracze, ułatwiając wydalanie gazów jelitowych i zmniejszając wzdęcia,
  • anyż – rozluźnia mięśniówkę jelit i działa wiatropędnie,
  • kminek – stymuluje właściwe trawienie, wspomaga wydalanie gazów.

Jakie leki łagodzą wzdęcia? Większość preparatów jako substancję powierzchniowo czynną zawiera symetykon lub dymetykon. Oba są w pełni bezpieczne i nieszkodliwe. Nie wchłaniają się oraz są wydalane w niezmienionej formie. Zmniejszając napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu, prowadzą do ich łączenia i dyspersji, dzięki czemu są łatwiej usuwane z organizmu — poprzez odbijanie lub oddawanie gazów. Są powszechnie stosowane przed badaniem endoskopowym i ultrasonograficznym jamy brzusznej. 

Leki można przyjmować w formie tabletek, kapsułek lub płynów. Nie wchodzą w interakcje z innymi środkami i są niemal całkowicie pozbawione efektów ubocznych (mogą zdarzyć się łagodne biegunki).


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama

Ciągle wzdęty brzuch. Co robić? 

Ciągle wzdęty brzuch to z pewnością powód do niepokoju i wskazanie, by udać się do lekarza. Jak już wspomniano, gazy w jelitach nie powinny być powodem do obaw, dopóki nie towarzyszy im przynajmniej jeden z następujących symptomów:

  • ból brzucha utrudniający normalne funkcjonowanie,
  • niezamierzona utrata masy ciała,
  • obecność krwi lub śluzu w kale,
  • nawracające zaparcia lub biegunki, 
  • wymioty oraz nudności,
  • oznaki niedokrwistości – ciągłe zmęczenie, blade błony śluzowe, bóle głowy, 
  • wyraźna zmiana częstotliwości oddawania stolca,
  • długo trwający ból brzucha.

Nadmierna produkcja gazów jelitowych może stanowić objaw niektórych chorób. Dlatego nie wolno lekceważyć częstych wiatrów o nieprzyjemnym zapachu, gdyż mogą świadczyć o:

  • chorobie refluksowej przełyku,
  • nieswoistym zapaleniu jelit – chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG), 
  • zespole jelita drażliwego (IBS),
  • dyspepsji czynnościowej,
  • nietolerancji laktozy,
  • nowotworze okrężnicy,
  • cukrzycy.

DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. Intestinal gases and flatulence: possible causes of occurrence | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16574342/
  2. Gas and Bloating | NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350578/
  3. FODMAP modulation as a dietary therapy for IBS: Scientific and market perspective | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35122383/
  4. Herbal remedies for dyspepsia: peppermint seems effective | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18630390/.