- Poznaj sprawdzone metody, które pomogą zminimalizować wzdęcia po fasoli i problemy trawienie po strączkach, pozwalając cieszyć się zdrowotnymi korzyściami bez nieprzyjemnych skutków ubocznych.
- Wzdęcia po fasoli wynikają z obecności oligosacharydów, które nie są trawione w jelicie cienkim i fermentują w jelicie grubym.
- Namaczanie fasoli, wymiana wody po moczeniu, gotowanie strączków w odpowiedni sposób – to wszystko może sprawić, że nie poczujemy nieprzyjemnych dolegliwości.
- Stopniowe zwiększanie ilości strączków w diecie pozwala organizmowi przystosować się do ich trawienia, co pomaga zmniejszyć gazy po fasoli.
- Spożywanie fasoli z produktami zawierającymi enzymy trawienne oraz unikanie ciężkostrawnych pokarmów może pomóc w zredukowaniu wzdęć.
- Więcej podpowiedzi dotyczących nie tylko pysznego, ale też lekkostrawnego jedzenia, znajdziesz na Zdrowych Rozwiązaniach >>>
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Dolegliwości trawienne po spożyciu strączków
Nieprzyjemne dolegliwości trawienne po spożyciu strączków, takie jak wzdęcia, gazy i bóle brzucha, są dość powszechne i mają kilka głównych przyczyn.
Strączki, takie jak fasola, soczewica i groch, zawierają oligosacharydy (np. rafinozę, stachiozę), które są rodzajem cukrów. Ludzki układ trawienny nie posiada enzymów niezbędnych do trawienia tych związków w jelicie cienkim. Zamiast tego oligosacharydy trafiają do jelita grubego, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe, co prowadzi do powstawania gazów (wodór, metan, dwutlenek węgla).
Dodatkowo strączki są bogate w błonnik pokarmowy, który jest korzystny dla zdrowia jelit, ale jego nadmiar może prowadzić do wzdęć i gazów, zwłaszcza u osób, które nie są przyzwyczajone do diety bogatej w błonnik.
Warto również pamiętać, iż każdy organizm reaguje inaczej na różne pokarmy. Niektóre osoby mogą być bardziej wrażliwe na strączki i odczuwać wzdęcia po fasoli czy innych strączkach z powodu konkretnych chorób, specyficznych cech ich układu trawiennego lub mikrobiomu jelitowego.
Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...
Jak zlikwidować gazy po fasoli?
Gotowanie i namaczanie nasion roślin strączkowych zazwyczaj kojarzy nam się z czasami, kiedy to babcia czy mama moczyła fasolę przez całą noc. Wydawać by się mogło, że proces ten jest czasochłonny, jednak wystarczy tylko zalać fasolę czy inne strączki i pozostawić je na odpowiedni czas. Po upływie tego czasu wystarczy wylać wodę z namaczania, przepłukać nasiona i dolać świeżej wody do gotowania. Zaleca się, aby na 1 porcję nasion, dodać 3 porcje wody np. 1 szklanka fasoli i 3 szklanki wody.
Sprawdź, jak gotować nasiona roślin strączkowych
Jeśli masz gazy po fasoli, wzdęcia po fasoli czy innych strączkach, to możesz do gotującej się wody dodać odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu nasiona ugotują się szybciej i będą łagodniejsze dla jelit.
Przez pierwsze 10 min nasiona roślin strączkowych (poza soczewicą czy grochem w połówkach) należy gotować na dużym ogniu, bez pokrywki, co pomoże rozłożyć związki antyodżywcze.
Warto gotować strączki w większej ilości, a następnie je mrozić. Dzięki czemu oszczędzamy sporo czasu. Ugotowane nasiona roślin strączkowych można mrozić do 6 miesięcy, a w lodówce przechowywać nawet do 5 dni.
Poniżej przedstawiamy rekomendowany czas gotowania i namaczania nasion roślin strączkowych dla poszczególnych rodzajów nasion:
- bób – bez namaczania, czas gotowania 10-20 min,
- fasola adzuki – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 45 min,
- fasola biała – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 60-90 min,
- fasola cannellini – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 60-120 min,
- fasola czarna – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 50-90 min,
- fasola czerwona – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 60-90 min,
- fasola mung – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 30-45 min,
- fasola pinto – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 80-120 min,
- ciecierzyca – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 30-45 min,
- soja – czas namaczania 12 godz., czas gotowania 120-150 min,
- soczewica brązowa, zielona, czarna – bez namaczania, czas gotowania 25-45 min,
- soczewica czerwona, żółta, pomarańczowa – bez namaczania, czas gotowania 12-20 min1.
Problemy trawienne po fasoli – co można z tym zrobić?
Śmierdzące gazy po fasoli, wzdęcia po fasoli czy nadmierne gazy po soczewicy dotyczą wielu osób, szczególnie tych, które spożywają strączki sporadycznie np. w zupie lub fasolce po bretońsku.
Problemy trawienne i wzdęcia po fasoli są dość powszechne, ale istnieje wiele sposobów, aby je zminimalizować. Moczenie fasoli przed gotowaniem przez 12 godzin pomaga zmniejszyć zawartość oligosacharydów, które są głównymi winowajcami powodującymi wzdęcia. Po namoczeniu warto wymienić wodę i gotować fasolę w świeżej wodzie.
Długie i dokładne gotowanie fasoli również pomaga zredukować substancje gazotwórcze. Dodanie do wody gotującej sody oczyszczonej, liścia laurowego czy koperku może dodatkowo wspomóc trawienie.
Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia fasoli, zacznij od małych ilości i stopniowo zwiększaj ilość. Dzięki temu układ trawienny będzie miał czas na adaptację. Dodatkowo spożywanie fasoli razem z pokarmami bogatymi w enzymy trawienne (takimi jak ananas, papaja czy imbir), może pomóc w lepszym trawieniu.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Unikaj jednoczesnego spożywania fasoli z ciężkostrawnymi pokarmami, które mogą potęgować problemy trawienne. Również dokładne przeżuwanie pokarmu przed połknięciem pomaga enzymom trawiennym w lepszym rozkładzie składników odżywczych, co może zmniejszyć ryzyko wzdęć i nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pomocny może być również ruch i aktywność fizyczna, które wspomagają pracę układu trawiennego i mogą pomóc w zmniejszeniu wzdęć. Nawet krótki spacer po posiłku może przynieść ulgę.
Dobrym pomysłem może okazać się również kupienie fasoli w słoiku czy puszce, tak namoczone nasiona zazwyczaj nie powodują uciążliwych dolegliwości.
Dzięki zastosowaniu tych prostych, ale skutecznych metod, można znacząco zmniejszyć problemy trawienne związane ze spożywaniem fasoli i cieszyć się jej zdrowotnymi korzyściami bez nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Dieta przy wzdęciach – co pomoże?
Cierpisz na problemy z trawieniem i wypróżnianiem i zastanawiasz się, jaki jadłospis na wzdęcia i zaparcia sprawdzi się najlepiej? Niestety nie istnieje jedna dieta likwidująca wzdęcia. Dietę przy wzdęciach należy dopasować indywidualnie. Oczywiście warto zastosować powyższe metody przygotowywania strączków i stopniowo zwiększać ich ilość w diecie. Należy jednak przyjrzeć się pozostałym elementom diety i zastanowić się, jak wygląda nasz sposób żywienia. W tym celu dobrze sprawdzi się dziennik żywieniowy, a najlepiej wizyta u dietetyka. Jeśli jednak od czasu do czasu odczuwasz gazy po fasolce po bretońsku, to nie ma powodów do zmartwień, jeśli natomiast zmagasz się z uciążliwymi dolegliwościami po spożyciu konkretnych produktów spożywczych, to warto skonsultować swoje objawy z lekarzem – być może świadczą one o problemach jelitowych np. zespole jelita drażliwego czy SIBO.
Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...
Źródła:
- Kibil I. Wege. Dieta roślinna w praktyce. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.