Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Przyczyny zatruć pokarmowych

Zatrucie pokarmowe to ostra choroba zakaźna przewodu pokarmowego, wywoływana w wyniku spożycia pokarmu lub płynu skażonego chorobotwórczymi bakteriami, toksynami, pasożytami czy grzybami. Najczęściej do zatruć pokarmowych przyczyniają się bakterie z rodzaju Campylobacter spp. (ich źródłem może być: surowe mięso drobiowe, mięso czerwone, nieprzegotowana woda), Salmonella spp. (jaja, surowe mięso, mleko niepasteryzowane), Yersinia spp., werotoksyczne Escherichia coli VTEC oraz Listeria monocytogenes.

Objawy i przebieg zatrucia pokarmowego

Pierwsze objawy po zatruciu zazwyczaj pojawiają się dość szybko, w ciągu kilku godzin, maksymalnie w ciągu kilku dni. Najczęściej objawy zatrucia pokarmowego mają łagodny przebieg i trwają około 1-3 dni – ale mogą również trwać dłużej (w zależności od rodzaju bakterii czy ogólnego stanu zdrowia chorego).

Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zalicza się:

  • silny ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunkę,
  • wymioty,
  • stan podgorączkowy, gorączkę,
  • dreszcze, poczucie „rozbicia” i osłabienia organizmu.

Zatrucie pokarmowe – jak leczyć, pierwsza pomoc

Zatrucie pokarmowe zazwyczaj ustępuje samoistnie w przeciągu kilku dni, jeśli jednak objawy nas niepokoją lub mają ciężki przebieg i nie ustępują – warto udać się do lekarza. Bardzo ważne jest, aby w przypadku zatruć pokarmowych nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Należy pić małymi porcjami i często. Najlepiej, aby była to: przegotowana woda lub woda mineralna niegazowana lub słaba herbata.

W przypadku wystąpienia biegunki warto sięgnąć po leki zapierające, a w przypadku bólu brzucha po leki rozkurczowe. Korzystne przy biegunce mogą okazać się także probiotyki zawierające szczepy o udokumentowanym działaniu np. Lactobacillus GG czy Saccharomyces boulardii. Należy również odpoczywać i chronić się przed słońcem.

Jeśli zauważymy nasilenie się lub utrzymywanie się dolegliwości, utrzymującą się gorączkę, krwiste stolce czy niemożność spożywania płynów, należy bezwzględnie skontaktować się z lekarzem. Również w przypadku zatrucia pokarmowego u dzieci, kobiet w ciąży, seniorów i osób przewlekle chorych wymagana jest konsultacja lekarska. Sygnałem alarmowym mogą być również inne objawy, takie jak: przyśpieszona czynność serca, nadmierna senność czy dezorientacja. Szczególnie niepokojące mogą okazać się np. objawy spowodowane zatruciem jadem kiełbasianym (botulizm), takie jak: zaburzenia widzenia, opadanie powiek, trudności z wymową czy problemy z przełykaniem. W przypadku zauważenia wyżej wymienionych objawów należy koniecznie skontaktować się z lekarzem.


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta przy zatruciu pokarmowym

Jeśli możliwe jest spożywanie posiłków, należy zastosować dietę lekkostrawną, która odciąży układ pokarmowy. Zaleca się spożywanie produktów gotowanych na wodzie i parze, pieczenie w folii, rozdrabnianie produktów, przecieranie czy miksowanie. Należy unikać produktów smażonych, ostro przyprawionych, wzdymających, dań zapiekanych, dań przygotowanych na zasmażkach, odgrzewanych czy odsmażanych. Posiłki powinny być spożywane regularnie 4-5 razy dziennie, co 3-4 godziny, ale nie powinny być duże objętościowo.

zatrucia pokarmowe, ból brzucha

Zatrucie pokarmowe – jak się chronić. Profilaktyka

Aby ustrzec się przed zatruciem pokarmowym, warto pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa żywności.

  1. Po pierwsze higiena. Należy pamiętać o dokładnym i częstym myciu rąk, zwłaszcza przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Nie należy zapominać także o częstym myciu sprzętów kuchennych oraz lodówki.
  2. Bardzo ważne jest także dokładne mycie warzyw i owoców przed ich spożyciem.
  3. Stosowanie oddzielnych desek do przygotowywania warzyw, surowego mięsa i ryb. Warto w tym celu zaopatrzyć się w kolorowe deski. Każdy kolor przeznaczony jest dla danej grupy produktów spożywczych – czerwona do mięsa, niebieska do ryb, biała do nabiału, zielona do warzyw itd.
  4. Nigdy nie należy ponownie zamrażać rozmrożonych już produktów.
  5. Nie należy pozostawiać przygotowanych i łatwo psujących się produktów poza lodówką przez dłuższy czas.
  6. Przed każdym spożyciem danego produktu, należy zawsze zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia.
  7. Należy unikać spożywania wody nieznanego pochodzenia, a także przygotowywania w niej potraw i mycia naczyń. To samo dotyczy żywności z niepewnych źródeł.
  8. Profilaktyka zatruć pokarmowych polega także na unikaniu: spożywania zimnych pokarmów, przygotowywanych z użyciem surowych produktów, spożywania niepasteryzowanego mleka czy spożywania produktów zawierających surowe jaja (żółtka) – m.in.: lody, kremy, ciastka czy torty. Należy pamiętać, że surowe lub niedogotowane/niedosmażone mięso, ryby, jaja czy owoce morza zawsze mogą przyczynić się do zatrucia pokarmowego.
  9. Należy również unikać jedzenia wspólnymi sztućcami, jedzenia tego samego pokarmu np. z domowymi zwierzętami oraz jedzenia pokarmu, które miało wcześniej kontakt z brudnym podłożem.
  10. Warto także zabezpieczać kuchnię oraz żywność przed kontaktem z owadami i innymi zwierzętami (również domowymi).

DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zatrucia pokarmowe – podsumowanie

Zatrucia pokarmowe występują bardzo często (szczególnie latem) i najczęściej mają łagodny przebieg – choć mogą również powodować poważniejsze konsekwencje zdrowotne. Leczenie najczęściej polega na zapobieganiu odwodnieniu organizmu, a w przypadku ostrych biegunek na włączeniu probiotyku. Można jednak zapobiegać zatruciom pokarmowym, pamiętając o częstym myciu rąk, unikaniu spożywania surowych produktów, częstym myciu lodówki, sprawdzaniu terminów przydatność do spożycia produktów żywnościowych oraz odpowiedniej higienie podczas przygotowywania i spożywania żywności.


Źródła:

  1. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru, CHOROBY ZAKAŹNE I ZATRUCIA W POLSCE W 2019 ROKU, Warszawa 2020.
  2. Pośniak M., Sokół-Leszczyńska B., Łuczak M. Profilaktyka zatruć pokarmowych o etiologii bakteryjnej. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XXXIX, 2006, 4, str. 293–298.