Zdrowe słodycze – mit czy jednak nie?

Zdrowe słodycze dla dzieci i dorosłych naprawdę istnieją. Czym różnią się od tych tradycyjnych, które nie są zalecane przez dietetyków? Prostym składem, w którym na próżno szukać cukru dodanego, aromatów, oleju palmowego itd. Ich niepowtarzalny i słodki smak wynika z obecności zdrowszych zamienników cukru (ksylitolu, stewii, erytrytolu), a także innych wartościowych dodatków (m.in. orzechów, migdałów, nasion chia).


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Te słodycze NIE SĄ zdrowe. Unikaj ich jak ognia!

Uważnie czytaj skład produktów (zgodnie z polskim prawem każdy producent ma obowiązek umieścić listę składników na opakowaniu). Unikaj słodyczy, które zawierają:

  • cukier,
  • syrop (jednym z najpopularniejszych jest glukozowo-fruktozowy),
  • karmel,
  • olej palmowy,
  • sztuczne barwniki,
  • utwardzone oleje roślinne.

Produkty z takim składem są źródłem cukrów prostych, których nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Stąd już prosta droga do nadwagi i otyłości, które wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi: chorobami sercowo-naczyniowymi, insulinoopornością, cukrzycą typu 2., zwyrodnieniami kostno-stawowymi, kamicą nerkową czy zmianami skórnymi.

Oprócz cukru dodanego problemem jest obecność oleju palmowego w słodyczach. Jest on źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie należy ograniczyć do minimum. W przeciwnym razie mogą pojawić się kłopoty z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Skoro mowa o szkodliwych kwasach tłuszczowych nie można zapomnieć o tłuszczach trans. Powstają one w procesie utwardzania olejów roślinnych. Z punktu widzenia producenta żywności ma on same plusy. Niewielkim kosztem pozwala na zmianę konsystencji oleju z płynnej na stałą. Jednak nie można powiedzieć, że utwardzanie olejów jest korzystne również dla osób jedzących słodycze. Tłuszcze trans, które powstają w wyniku tego procesu, są wyjątkowo groźne dla układu krążenia. Przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL we krwi. Tym samym zwiększają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Słodycze potrafią skraść serce nie tylko ze względu na smak, ale i kolor. Nie zawsze jest on naturalny. Producenci dodają do produktów sztuczne barwniki, których nadmiar w diecie przyczynia się do pogorszenia samopoczucia i alergii.

zdrowe słodycze z naturalnych produktów

To powinno przekonać Cię, że lepiej poszukać zdrowych słodyczy w sklepie lub zrobić je samemu. Pytanie, jakie słodycze są najzdrowsze?

Jakie słodycze są najzdrowsze? Przysmaki dopuszczalne na diecie

Słodycze na diecie to nie żaden mit. Pytanie, jakie produkty są najzdrowsze…?

Częstotliwość ma znaczenie

Zanim poznasz przepisy na fit słodycze i dowiesz się, jak szukać ich sklepie, trzeba wyjaśnić jeszcze jedną kwestię. Człowiek łatwo uzależnia się od smaku słodkiego. W związku z tym wskazany jest umiar – nawet jeśli wybierasz słodycze dosładzane zamiennikami cukru. W przeciwnym razie możesz za bardzo przyzwyczaić się do słodkiego smaku i za chwilę mieć problem z odmówieniem sobie czekoladek, batoników itp. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, które są na etapie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych.

Poza tym niektóre zdrowe słodycze są dosładzane ksylitolem. Ma on znacznie niższą kaloryczność i indeks glikemiczny w porównaniu z cukrem. Jednak nie może być spożywany w nieograniczonych ilościach. Jego nadmiar powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W związku z tym ogranicz ilość ksylitolu do 3 łyżeczek dziennie.


Fertistim dla kobiet

Zawiera inozytol. Zalecane przy insulinooporności i PCOS. Składniki preparatu przyczyniają się do regulacji aktywności hormonalnej.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Domowe słodycze zdrowsze od tych ze sklepu? Proste przepisy

Zdrowe słodycze zesklepusą jak najbardziej w porządku, gdy masz mało czasu, energii czy pomysłów na przygotowywanie własnych. Jednak, jeśli tylko znajdziesz chwilę na zrobienie domowych słodyczy, warto to wykorzystać! Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na zdrowe słodycze.

Krem czekoladowy z orzechów i daktyli

Do jego przygotowania potrzebujesz: orzechów laskowych, daktyli, kakao (gorzkiego), erytrytolu lub ksylitolu oraz mleka (może być roślinne). Najpierw zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. W tym czasie wstaw orzechy do piekarnika (na mniej więcej 15 minut). Podpieczone orzechy przełóż na ściereczkę i pocieraj przez kilka minut, aż pozbędziesz się gorzkich skórek. Na koniec wrzuć wszystkie składniki do misy blendera i zblenduj na krem.

zdrowe słodycze gorzka czekolada

Kokosowe batoniki bez cukru

Przygotuj wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, nierafinowany olej kokosowy, zamiennik cukru i gorzką czekoladę. Gdy masz już wszystkie składniki, zagotuj mleczko kokosowe. Następnie zalej nim wiórki kokosowe, dodaj zamiennik cukru, olej kokosowy, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do wystudzenia. Z tak powstałej masy uformuj batony i wstaw je na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i obtocz w niej batony. Na koniec wstaw je ponownie do lodówki i wyjmij, gdy czekolada zastygnie.

Fit krówki

Do zrobienia takich słodkich cukierków bez cukru potrzebujesz: masła orzechowego, banana, oleju kokosowego i zamiennika cukru. Zacznij od zmiksowania banana. Następnie rozpuść olej kokosowy w garnuszku i dodaj do niego masło orzechowe oraz zamiennik cukru. Wszystkie składniki połącz ze zmiksowanym bananem. Tak powstałą masę (powinna być gładka) przelej do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na około 50 minut. Ostatni etap to pokrojenie krówek na kawałki przypominające cukierki.

Prawda, że proste? Teraz już wiesz, że zdrowe i słodkie produkty naprawdę istnieją! Nie pozostaje Ci nic innego, jak przygotować je w domu lub poszukać w sklepie i cieszyć się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia.


Thionerv 600

Preparat zalecany w celu uzupełnienia codziennej diety w kwas alfa-liponowy.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Grembecka M. Ksylitol-rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Bromat. Chem. Toksykol 3, 2015, 340-343.
  • Iłowiecka K., Glibowski P., Bochnak-Niedźwiecka J. Przyczyny i wielowymiarowe konsekwencje otyłości. Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii: 22.
  • Krępska, M. i in. Barwniki spożywcze i ich wpływ na organizm człowieka. Technologia i Jakość Wyrobów 60, 2015.
  • Valenzuela, C.A., Baker, E. J., Miles, E. A., & Calder, P. C. Eighteen‑carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Progress in lipid research, 2019, 76, 101009.