Na Zdrowych Rozwiązaniach sprawdzamy, na jakie zioła warto postawić, jeśli chcesz wspomóc działanie układu trawiennego, które mogą pomóc Ci uporać się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu i w co wyposażyć parapet okienny, jeśli chcesz dłużej cieszyć się lśniącą, młodą i promienną cerą. 

Jakie zioła warto stosować? Zdrowie na talerzu

Tak samo, jak w przypadku wszystkich innych produktów spożywczych, tak i w przypadku ziół, najlepiej dla naszego zdrowia zrobimy, jeśli zadbamy o różnorodność. Nie zamykaj się na dwa czy trzy gatunki, lecz – w miarę możliwości – staraj się eksperymentować, próbować tych, które dotąd były Ci nieznane i odkrywać nowe połączenia tych, które wykorzystujesz już od dawna. Do ziół o szczególnych prozdrowotnych właściwościach z całą pewnością należą te wymienione poniżej.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Oregano

To jedno z najpowszechniej znanych ziół. Szczególnie pokochali je mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Oregano to obowiązkowy składnik pomidorowego sosu do pizzy czy spaghetti. Często dodaje się je też do mięs i pieczonych warzyw. Ma lekko gorzki smak i charakterystyczny zapach.

To zioło, spożywane regularnie, zmniejszy ryzyko rozwoju większości chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca i niektóre nowotwory, a także zwiększy wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu ustrzeże nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: wzdęciami, zaparciami czy biegunkami. Oregano stosowane jest także jako wsparcie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – niweluje kaszel i pomaga uporać się z katarem.

Bazylia

To zioło o wyjątkowo orzeźwiającym smaku to prawdziwa kopalnia prozdrowotnych właściwości. Bazylia dodana do potraw poprawi trawienie i zmniejszy prawdopodobieństwo fermentacji pożywienia w jelitach, dzięki czemu ustrzeże nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Ta roślina ma działanie rozkurczowe i przeciwzapalne, a dodatkowo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia humor i zmniejsza ryzyko wystąpienia epizodów depresyjnych. Bazylia świetnie komponuje się z pomidorami oraz serem mozzarella i stanowi doskonały dodatek do dań z makaronem.

Cząber

Cząber nie zyskał takiej popularności jak oregano czy bazylia. Ta roślina o drobnych listkach charakteryzuje się ostrym, wyraźnym smakiem, przypominającym nieco majeranek. A szkoda, bo podobnie jak one, poszczycić może się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Cząber reguluje ciśnienie krwi, działa antybakteryjnie, wspomaga układ odpornościowy i pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wspiera działanie układu pokarmowego. Od lat wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak. Cząber sprawdzi się doskonale do przyprawiania zup, mięs i sosów.

Zioła, które warto dodawać do potraw

Rozmaryn

To zioło wykorzystywane jest przede wszystkim w tradycyjnych kuchniach krajów śródziemnomorskich. Rozmaryn to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowia, pięknego wyglądu i doskonałego samopoczucia. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, wzmacnia układ immunologiczny, redukuje szkodliwe działanie wolnych rodników, chroniąc nas przed rozwojem nowotworów i hamując procesy starzenia organizmu, a także zapobiega występowaniu cukrzycy i nadciśnienia. Sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do pieczonych ziemniaków, mięs, ryb, a często także do win, piw i lemoniad.

Lubczyk

To aromatyczne zioło stanowi sekret pysznego, domowego rosołu. Często dodawane jest także do innych zup, sosów i bulionów i nadaje im głębi smaku i wyrazistości. Nazwa lubczyk nie jest przypadkowa. Roślina ta od wieków wykorzystywana jest bowiem jako naturalny afrodyzjak. Lubczyk regularnie dodawany do potraw pomoże także uregulować poziom cholesterolu, pozytywnie wpłynie na wygląd skóry, poprawi funkcjonowanie układu moczowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego.


Visastin

Uzupełnia codzienną dietę w składniki odżywcze, które wspomagają utrzymanie prawidłowego widzenia i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Mięta

Choć wszyscy doskonale znamy jej smak, często nie zdajemy sobie sprawy z jej dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Mięta wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Działa rozkurczowo i jest nieocenionym wsparciem w łagodzeniu problemów trawiennych, a jedzona regularnie może pomóc udrożnić drogi oddechowe. To także prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Liście mięty dostarczą nam między innymi witaminę A, C, B1, B9, a także sporo magnezu, żelaza, manganu, cynku, selenu i miedzi. To zioło świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, a także przyprawa do warzyw, drobiu i cielęciny.

Zioła: surowe, suszone czy mrożone?

Najwięcej prozdrowotnych właściwości znajdziesz w świeżych ziołach. Jeśli masz taką możliwość, wykorzystaj kuchenny parapet do stworzenia własnej domowej uprawy ziół, po które sięgasz najchętniej. Nasiona kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, a wiosną także w większości hipermarketów już za kilka złotych! Jeśli zdecydujesz się na zakup świeżych, ale zerwanych już ziół, pamiętaj, że nadmiar możesz posiekać i zamrozić – dzięki temu zachowają większość wartości odżywczych. Jeśli jednak Twój tryb życia nie pozwala na regularne doglądanie roślin, a w pobliżu swojego miejsca zamieszkania nie masz miejsca, w którym można nabyć świeże zioła, postaw na te suszone. Przed zakupem zawsze sprawdzaj skład produktu i upewnij się, że nie wzbogacono go o niepotrzebne dodatki. W gotowych mieszankach ziół unikaj soli, glutaminianu sodu i mąki.